Loading...

Fascinace ledovými obry: Křišťálově čistý svět ledovců v údolí Haslital a oblasti Jungfrau

Tipy a novinky

Údolí Haslital a horská oblast Jungfrau, Švýcarsko, 2013: Ledovec, majestátný gigant, který odpradávna přitahuje pozornost lidí až magickou silou. Jejich křišťálová krása je fascinující, stejně jako impozantní klid, který vyzařují. Lyžování, snowboarding, turistika uprostřed zasněžené scenérie, heli-skiing podél ledovcových trhlin zanechají pulzující zážitek v každém, kdo tento zimní ráj navštíví.

Údolí Haslital a horská oblast Jungfrau nabízejí ohromující výhledy na tyto ledové obry. Čistý zimní vzduch naplní všechny póry lidského těla vitální energií. Nezapomenutelné výlety až na samé vrcholky ledových obrů si snadno podmaní srdce všech nadšenců zimní turistiky.

Na střeše Evropy
Horský masiv Jungfrau (Panna), tyčící se ve výšce 4 158 metrů, tvoří působivé trio společně s horami Eiger (Obr) a Mönch (Mnich). Hora Jungfrau a přilehlé oblasti na jihu, známé pod názvem Švýcarské Alpy JungFrau-Aletsch, byly v roce 2001 uvedeny na Seznam světového dědictví UNESCO. Jedinečný zážitek nabízí výlet na sedlo mezi horami Mönch a Jungfrau - Jungfraujoch. Jungfraujoch je mimo jiné nejvyšší místo v Evropě, kam vedou železniční koleje. Trasu dlouhou 9,34 kilometrů snadno zdoláte díky zubačce, která oslavila již své 100. narozeniny. Průsmykem Kleine Scheidegg a tunelem v horách Eiger a Mönch zvolna vystoupáte až na Jungfraujoch. Fascinující výhledy během cesty nabízí hora Eiger a stanice Eismeer. Jakmile přijedete na nejvyšší železniční stanici v Evropě stanice (3 454 m), naskytne se vám výhled na pohoří Vogézy a Černý les. Pro návštěvníky je mimo jiné připraveno mnoho možností, jak si vychutnat alpskou říši ledovců. Vyhlídková terasa Sfinx (3 571 m) nabízí 360 stupňový výhled na sousední Francii, Německo a Itálii, a to díky nejrychlejšímu lyžařskému vleku ve Švýcarsku, který vyveze návštěvníky na vrchol za pouhých 25 vteřin.

Ke kuriozitám se řadí také observatoř Sfinx, která oslavila 75. narozeniny. Jedná se o nejvyšší vědecké zařízení v Evropě a také o jednu z nejlépe vybavených výzkumných stanic na celém světě. Stálá expozice observatoře informuje návštěvníky o vědeckém a technologickém výzkumu, který se uskutečňuje právě zde ve vysoké nadmořské výšce.

Mezi další turistická lákadla se bezpochyby řadí Ledový palác na Jungfraujoch, kde mohou návštěvníci objevit opravdovou krásu ledového světa. Obrovský sál s více než 1000 m² plochy byl vytvořen pouze pomocí cepínů a pil, a to 20 metrů pod vyhlídkovou plošinou. Interiér paláce zdobí ledové sochy orlů, tučňáků a ledních medvědů. Každý rok vytvoří místní sochař z ledu také jedinečné ledové postavy.

Sochařskou kuriozitou se může pochlubit také muzeum ve švýcarském Meiringenu. Známý britský sochař a malíř John Doubleday vytvořil pro toto muzeum sochu slavného detektiva Sherlocka Holmese. Povinným zhlédnutím této sochy a návštěvou muzea odstartovala v roce 2012 pouť členů Společnosti Sherlocka Holmese v Londýně.

Alpská senzace, 250 metrů dlouhá poznávací trasa, byla představenu u příležitosti 100. narozenin železnice Jungfrau. Trasa ukazuje návštěvníkům rozvoj cestovního ruchu v Alpách, přibližuje historii železnice Jungfrau, extrémní úsilí pro její výstavbu a velkolepé pojetí zakladatele Adolfa Guyer-Zellera.

Objevte kouzlo ledovců z vznesených výšin
Nejvíce vzrušující způsob, jak obdivovat ledovce v celé jejich kráse, je bezpochyby ze vzduchu. Žádný jiný pohled totiž neposkytuje pravdivější představu o jejich velikosti a majestátnosti. Jedinečný zážitek a pravý adrenalin zaručí heli-skiing. Zejména vášniví lyžaři při něm ocení nedotčený prašan, který čeká na nejvyšších ledovcových vrcholech. Zažít absolutní volnost při sjezdu do údolí, aniž by potkali živou duši, je v pravém slova smyslu "ledovcová léčba". Samotný sestup je při heli-skiingu samozřejmě veden průvodcem.

Jak v údolí Haslital, tak v oblast Jungfrau nalezneme přistávací dráhy a zimní letiště v Berner Oberland. V údolí Haslital je základna umístěna v malé vesničce Geissholz nad Meiringen. Turisté, kteří chtějí prozkoumat ledovec shora, odtud mohou letět na Rosenegg a Sustenlimmi v doprovodu místního horského vůdce. Tyto přistávací dráhy představují výchozí body pro sjezd  zmrzlým světem v okolí ledovce Stein a slavného Rosenlaui.

Do vzdušných výšek lze také vzlétnout z regionu Jungfrau. Dobře vyškolení horští piloti umožní turistům unikátní pohled z ptačí perspektivy. Přistání na ledovcích Eiger, Monch a Jungfrau patří mezi nejpopulárnější jak při vyhlídkových letech, tak při heli-skiingu.

Seskoky padákem z vrtulníku představují další vzrušující zážitek. Spolu se zkušeným instruktorem se turisté dobrodružné povahy řítí k zemi volným pádem rychlostí až 200 kilometrů za hodinu. Po otevření padáku trvá let tři až pět minut. Před samotným měkkým přistáním mohou stateční parašutisté obdivovat výhled na lesknoucí se led a nádherné scenérie zimní KRAJINY.

Fascinující prohlídka světa ledovců
Region Haslital nabízí bohaté možnosti pro vysokohorskou turistiku. Oblíbené jsou například výlety společně s horským průvodcem na ledovec Gauli. Působivá panoramata nabízejí také hory Hangendgletscherhorn a Ewigschneehorn. Dobrodruhové jistě ocení sjezd přes drsný ledovec Rosenlaui. Mnoho středisek nabízí mimo jiné školení na horské průvodce. Kurzy jsou spíše praktické než teoretické. Zimní nabídka se pohybuje od lavinových kurzů až po kurzy záchranářské. Nejsou opomenuty ani lyžařské techniky a horolezectví. Místní horští průvodci znají region Jungfrau dokonale a tak mohou bezpečně provést návštěvníky po unikátních památkách světového dědictví UNESCO. V regionu Jungfrau se mimo jiné mnoho zařízení specializuje na freeridové zážitky. Ať už se však jedná o vysokohorskou turistiku, heli-skiing či freeridové sjezdy, mohou si být návštěvníci jistí profesionalitou horských průvodců. Ti dokáží posoudit lavinové situace a vést tak nadšence zimních sportů na nezapomenutelné výlety a sestupy po ledovcích, které jsou šité na míru jejich fyzickým úrovním a dovednostem. 

 TIP: Cestovní pojištění do zahraničí

Poslední aktualizace: 11.2.2022
Fascinace ledovými obry: Křišťálově čistý svět ledovců v údolí Haslital a oblasti Jungfrau na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Fascinace ledovými obry: Křišťálově čistý svět ledovců v údolí Haslital a oblasti Jungfrau

Výstup na Jungfrau a  Mönch
Výstup na Jungfrau a Mönch
Cestopisy
Kolem zářijového víkendu L.P.2014 se jeví poměrně příznivé počasí…
0.3km
více »
Jungfrau a Matterhorn 2
Jungfrau a Matterhorn 2
Cestopisy
Tak uplynul týden jako nic a byla před námi volba jak se přesunou…
0.4km
více »
Jungfraujoch - Top of Europe
Jungfraujoch - Top of Europe
Sedlo
Sedlo Jungfraujoch leží mezi dvěmi vrcholy - Mönch ( 4 107 m n. m) a…
1.7km
více »
Jungfraujoch - Bernské Alpy - Švýcarsko
Jungfraujoch - Bernské Alpy - Švýcarsko
Sedlo
Při ranním pohledu z okna nás přivítali mraky na obloze s kapkami…
1.8km
více »
Cesta vlakem na Jungfraujoch
Cesta vlakem na Jungfraujoch
Cestopisy
Navštívit železniční stanici Jungfraujoch, která se nachází ve vý…
1.9km
více »
Jungfraujoch a Matterhorn 2009
Jungfraujoch a Matterhorn 2009
Cestopisy
Kdo by nechtěl vidět to nejšvýcarštější švýcarsko.   Jedeme z Tep…
2.1km
více »
Kleine Scheidegg
Kleine Scheidegg
Tipy na výlet
Jedním z míst, které stojí za navštívení ve Švýcarsku je průsmyk mezi…
3.1km
více »
Trümmelbach Waterfalls
Trümmelbach Waterfalls
Vodopád
Vyrážíte do Švýcarska? rozhodně neopomeňte navštívit vodopády Trümmelbach. Najdete je v kantonu Bern v oblasti Lauterbrunen. Dorazit…
3.8km
více »
Staubach Waterfall
Staubach Waterfall
Vodopád
Další místečko, které můžete ve Švýcarsku navštívit je vodopád Staubach(796 m.n.m.). Najdete jej nedaleko Lauterbrunnen. Voda padá z…
6.5km
více »
Z Kleine Scheidegg na Männlichen, Bernské Alpy, Švýcarsko
Z Kleine Scheidegg na Männlichen, Bernské Alpy, Švýcarsko
Hřeben
Trasa mezi Kleine Scheidegg a Mannlichen je asi jedna z nejkrásnějších, kterou si lze ve švýcarských Alpách dopřát. Krásná panoramata. Celou cestu jste…
7.6km
více »
Expedice Aletschhorn a přechod Monte Rosy
Expedice Aletschhorn a přechod Monte Rosy
Cestopisy
Expedice Aletschhorn - Monte Rosa 6. - 15. 8. 2009 Krátké video z naší…
8.7km
více »
Bernské Alpy, jak to bylo dál; aneb o těžkém batohu, zapomenutých bobech i bolavých nohách:-)))
Bernské Alpy, jak to bylo dál; aneb o těžkém batohu, zapomenutých bobech i bolavých nohách:-)))
Cestopisy
Spokojena s tím, jak pěkně jsme si užily s tetou Maruškou a kamarádkou Míšou túru v nižších polohách kolem Därstetten, věřila jsem ve svou šťas…
10.9km
více »
First
First
Hora
K hoře First v Bernských Alpách se dostanete buďto autem nebo vla…
10.9km
více »
Zubačkou na Schynige Platte, Švýcarsko
Zubačkou na Schynige Platte, Švýcarsko
Vyhlídka
Ozubnicovou železnici vybudovali téměř před stotřiceti léty a dodnes se…
13.4km
více »
Aletschský ledovec.
Aletschský ledovec.
Údolí
Další krásnou túru jsme dělali k Aletschskému ledovci.…
15.3km
více »
Utečte z civilizace do hor: 3 tipy na outdoorovou dovolenou
Utečte z civilizace do hor: 3 tipy na outdoorovou dovolenou
Tipy a novinky
Co mají společného Švýcarsko, Bulharsko a Černá Hora? Kulturně odlišné…
15.9km
více »
Vyhlídková a zážitková trasa Lötschentalským údolím
Vyhlídková a zážitková trasa Lötschentalským údolím
Tipy na výlet
Dovolte, abych vás pozval na další výlet ve švýcarských Alpách. Celkovou…
15.9km
více »
TOP 5 lyžařských oblastí ve Švýcarsku
TOP 5 lyžařských oblastí ve Švýcarsku
Tipy a novinky
Zimní aktivity ve Švýcarsku nabízejí širokou škálu možností pro m…
17.2km
více »
Výlet k Aletschskému ledovci.
Výlet k Aletschskému ledovci.
Trasa
Dalším výletem při pobytu ve Walliských Alpách byl sestup k největšímu…
18.9km
více »
Rodinná dovolená u Aletschského ledovce
Rodinná dovolená u Aletschského ledovce
Tipy a novinky
Aletschský ledovec, nejdelší v Alpách, se bohužel v posledních le…
18.9km
více »
zavřít reklamu