Loading...

Karibik či James Bond: i takové může být Weissensee

Tipy a novinky

Když jsem letos poprvé v létě zahlédl korutanské jezero Weissense, připadal jsem si chvilku jako v Karibiku. Temně modrá hladina jezera přecházela u břehů v tyrkysovou. Jen okolní smrky dávaly vědět, že tohle není Střední Amerika, ale Evropa. Od hladiny bylo už podle okolních kopců naprosto jasné, že jsme v Alpách! Letní Weissensee mě však zcela okouzlilo.


Dlouho jsem si myslel, že jezero je průzračně čisté jen na reklamních prospektech. Když jsem ale v půjčovně loděk hotelu Haus am Mühlbach sedl do člunu a vydal se na projížďku, byl jsem udiven, že je takové i ve skutečnosti. A překvapil mě také pohon, který uváděl do pohybu moji loďku. Byl totiž elektrický. A to, jak jsem se později dozvěděl, není na Weissensee nic neobvyklého. Kromě malých loděk na elektřinu totiž hladinu jezera brázdí i velkokapacitní parník MS Alpenperle, který jako první loď v Rakousku využívá hybridní pohon. Loď je vybavena nejen vznětovým motorem s filtrem pevných částic, který má velmi nízké emisní hodnoty, ale především elektrickým motorem. Ten je navíc napájen proudem vyrobeným v elektrárně, která na jezeře využívá vodní sílu. Bez nadsázky tak lze říci, že Perlu Alp pohání voda z Weissensee!

Rybaření na jezeře je jako náboženství

Jezero svým vzhledem a rozlohou přímo vybízí k rybaření. Jeho voda je přísně chráněna, proto na něj nesmí motorové čluny. Hladinu tedy sem tam narušují jen malé loďky s rybáři, kteří tiše čekají, až se potkají se svým úlovkem. Ve vodě je nejvíce okounů, kaprů a štik. Tady více než kde jinde platí, že kdo si počká, ten se dočká. A nejméně úspěšní rybáři jsou ti netrpěliví. Kromě hobby rybářů je na Weissensee několik profesionálních lovců, kteří nabízejí své úlovky k prodeji obyvatelům okolních vesnic a samozřejmě hotelům a jejich hostům. Čerstvé ryby nakupuje třeba horská chata Naggleralm, kterou vede sympatická Almut Knaller. Jedním z profesionálních rybářů je i Martin Müller, který se rybaření věnuje přes dvacet let. Vnímat jeho filozofii rybaření, je jako sedět v kostele. Jak sám říká, není jen lovec, nemá rád chytání trofejních ryb. „Chytit velkou rybu je samozřejmě obrovský zážitek pro každého rybáře. Ale i ta nejmenší ryba si zaslouží rybářovu úctu. A pak, nejdůležitější je vymanit se z tlaku, že potřebuji něco chytit. I v tomto případě cesta je cíl,” vysvětluje.


Weissensee je nejvýše položeným korutanským jezerem

Přestože Weissensee je se svou polohou v nadmořské výšce 930 metrů nejvýše položeným jezerem v Korutanech, je teplota jeho vody překvapivě velmi vysoká. V létě je to běžně 24 stupňů Celsia, takže obavy z koupání v ledové vodě můžete rovnou hodit za hlavu. Rozloha jezera je 6,5 kilometrů čtverečních a na délku má téměř 12 kilometrů. Kromě koupání se zde můžete potápět nebo si jen tak pronajmout šlapadlo a vydat se na klidnou hladinu jezera.

Pro aktivnější typy je tu neuvěřitelných 200 kilometrů turistických stezek, kterými je okolí jezera protkáno. Je tu i 12 cest pro běžce a devět stezek pro milovníky nordic walkingu. Cyklisté mohou využít 100 kilometrů upravených a značených tras. Co mě velmi překvapilo, bylo, že i přes všechno, co jsem teď zmínil, není Weissensee na prvních místech oblíbenosti mezi 1.270 korutanskými jezery. Ale možná právě toto může být dobrý impuls se sem vydat. Nepotkáte tu totiž tolik turistů.


Zimu na jezeře proslavil James Bond

Jakkoliv je jezero v létě krásné, o dost hektičtější je tu zima. Svojí plochou a vysokou polohou je to největší přírodní ledová plocha v Evropě, a tak si jí všimli také filmaři. Právě sem zasadili děj bondovky „Dech života“ z roku 1987 s Timothy Daltonem v hlavní roli. Na natáčení filmu vzpomíná místní rodák a pravděpodobně nejznámější osoba z Weissensee Norbert Jank. “Pamatuji si, že podle scénáře měl Bond při útěku z Bratislavy přejít horský průsmyk. Byl prozrazen a začala jej stíhat armáda lehkých tanků, k nim se přidala pohraniční stráž ve vozech Lada s nápisy VB. Na jezeře se pak natáčel agentův skok s vozem Aston Martin přes uměle vytvořenou hráz přehrady s přistáním již za státní hranicí,” vzpomíná Jank. A proč je asi Norbert Jank nejznámější osobou z Weissensee? Už 40 let se tu stará každou zimu o informace o ledu, měří tloušťku, zjišťuje jeho kondici a podobně. A má pro koho. Kromě běžných bruslařů, kterých jsou tisíce, sem  každoročně přijíždí i několik tisíc nizozemců na rychlobruslařský závod 11 holandských měst. Právě James Bond na Weissensee Nizozemce přivedl. Jejich vodní kanály totiž už dávno pravidelně nezamrzají, a tak klání na bruslích přesunuli do Korutan, kde je jistota ledu takřka stoprocentní.

Korutanská lyžařská střediska, jako třeba nedaleký Nassfeld, jsou velmi oblíbená mezi českými turisty. Lyžování však stále častěji spojují také s jinými zimními radovánkami. Zamrzlé Weissensee  jako obří bruslařská plocha je pro takové radovánky jako stvořené. Celodenní bruslení na dokonale hladkém ledě, často průhledným jako sklo, jistě ocení celá rodina.


 

Den v divočině?

Národní park Weissensee je ideálním místem pro pozorování zvířecích tras a samozřejmě mnoha divokých zvířat. Průvodci vám mohou být zkušení zoologové a experti na volně žijící zvířata. S jejich pomocí můžete na takové cestě zjistit něco nejen o hierarchii mravenců, ale můžete také spatřit některého z dravých ptáků. Žije tu sup bělohlavý, orel skalní, sokol stěhovavý. Výlet je stylově zakončen obědem na speciálním voru plujícím po jezeře. Právě zde si můžete vychutnat čerstvou rybu ulovenou v jezeře Martinem Müllerem, jedním z profesionálních rybářů.

Jak se tam dostat: cesta z Prahy přes České Budějovice, Linz, Salzburg, Bischofshofen k  Weissensee měří 561 km a zaber vám 6 hodin 14 minut bez zastávek.

Exkurze s odborným průvodce: délka 4 hodiny, cena €55,-, více na www.weissensee.com  


Zaujal Vás tento článek? Rádi fotografujete? Chtěli byste si vyzkoušet fotografování v Rakousku pod vedením zkušeného fotografa? Pak neváhejte a zúčastněte se naší soutěže: www.turistika.cz/souteze

 
Projekt Alpský životní styl vznikl ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung, specialistou na letní i zimní dovolenou v Rakousku,
Osttirol Werbung GmbH a Weissensee Information. Autorem článků je Tomáš Hájek - fotograf, novinář a cestovatel. Vede vlastní travel blog My Lost Hat. Jeho fotografie a příběhy můžete také sledovat na Instagramu nebo na Facebooku.

 

Poslední aktualizace: 15.6.2017
Karibik či James Bond: i takové může být Weissensee na mapě
Autor: Haak78
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Karibik či James Bond: i takové může být Weissensee

Hosté Naggleralmu dostanou přírodu přímo na stůl
Hosté Naggleralmu dostanou přírodu přímo na stůl
Tipy a novinky
Tak úžasný Kaiserschmarrn, tedy císařský trhanec, jako v horské c…
0.5km
více »
Weissensee
Weissensee
Jezero
Weissensee vděčí slunný rakouský jih za svou magickou přitažlivost a…
3.9km
více »
Zimní sporty v rakouském přírodním parku Weissensee
Zimní sporty v rakouském přírodním parku Weissensee
Tipy a novinky
Okolí jezera Weissensee v rakouských Korutanech je rájem pro běže…
4km
více »
Weissbriach - ideální místo pro začínající lyžaře, sportovní nadšence nebo pro ty, kteří hledají klid
Weissbriach - ideální místo pro začínající lyžaře, sportovní nadšence nebo pro ty, kteří hledají klid
Tipy a novinky
Lyžařský areál ve Weissbriachu je skvělým místem pro milovníky zi…
4km
více »
Skialpinismus v Nassfeldu
Skialpinismus v Nassfeldu
Tipy a novinky
Vystoupejte až na vrchol v nadýchaném prašanu Když se dny zkracují a…
11.2km
více »
Chůze na sněžnicích v Nassfeldu
Chůze na sněžnicích v Nassfeldu
Tipy a novinky
Chůze na sněžnicích patří k nejlepším způsobům, jak pro…
11.2km
více »
Sáňkování ve dne i v noci v Nassfeldu
Sáňkování ve dne i v noci v Nassfeldu
Tipy a novinky
Sáňkování je skvělou zábavou pro celou rodinu. V Nassfe…
11.2km
více »
Freeskiing v Nassfeldu
Freeskiing v Nassfeldu
Tipy a novinky
Vzrušující momenty v prašanu Tomuto sportu mohou skuteč…
11.2km
více »
Jízda na koni a na saních tažených koňmi v Nassfeldu
Jízda na koni a na saních tažených koňmi v Nassfeldu
Tipy a novinky
Jízda na koni není jen volnočasová aktivita, je to způs…
11.2km
více »
Slunečné lyžování v Nassfeldu: mnoho kilometrů sjezdovek, dostatek sněhu a zábava pro všechny milovníky zimy
Slunečné lyžování v Nassfeldu: mnoho kilometrů sjezdovek, dostatek sněhu a zábava pro všechny milovníky zimy
Tipy a novinky
V Nassfeldu se můžete spolehnout na přírodu: Paní zima…
11.2km
více »
zavřít reklamu