Loading...

Španělsko 5x jinak: objevte tradiční Andalusii, dechberoucí Pyreneje, barevné Katalánsko i ostrovní perly

Tipy a novinky

Divoké a ohnivé. Nádherné pláže, sluníčko, bujarý noční život, tapas, nad kterým se vám rozplývá jazyk. Madrid plný památek a historie. Kdo z nás by neznal jedinečné Španělsko – zemi mnoha tváří, kde vám jedna návštěva nestačí. Spíše naopak. Nejeden z nás se do Španělska tak zamiluje, že má potřebu se tam neustále vracet a poznávat další a další kouty tohoto překrásného kraje. A přiznám se vám, sama nejsem výjimkou. Ale kam? Udělejme si malé kolečko – Olé!

Andalusie
Andalusie  •  Foto: ckmundo

Andalusie
Bezpochyby jednou z nejkrásnějších oblastí nejen jižního Španělska je Andalusie. Díky maurským památkám a vysokým horám si budete připadat jako v jiném světě. Nádherné sluneční dny jsou tu samozřejmostí a kraj plný roztančeného flamenca, hrdých andaluských koní a úžasných památek se vám vryje navždy do paměti. Poznávací zájezd do Andalusie uspokojí každého. Sportovci mohou vyšlápnout na Mulhacén, třítisícový nejvyšší vrchol pohoří Sierra Nevada. Uchvátí vás horské městečko Ronda s jedinečnou atmosférou umocněnou polohou na vysoké skále – navštívit zde můžete třeba starobylou býčí arénu a muzeum koridy.  Palácový komplex Alhambra v Granadě (UNESCO) pak ani netřeba představovat. I pro mě osobně jedna z nejkrásnějších věcí, které jsem kdy viděla. Jako byste byli najednou v pohádkové říši. Córdoba (UNESCO) plná památek, náměstíček a vnitrobloků plných květin, se svým jedinečným hradem jménem Alcázar. Malebné bílé vesničky ležící ve vysokých horách. Zajímavá je také Málaga, kde můžete ochutnat skvělé ovoce nebo britská kolonie Gibraltar s výhledem na Afriku.  Jen pozor na opice. A že už máte všeho dost? Dejte si sangríu, sušenou šunku a nohy na stůl!

Mallorca
Mallorca  •  Foto: ckmundo

Mallorca
Znáte Mallorcu? Plno turistů má za to, že se sem jezdí jen na pláž, to je ale veliká chyba.  Když se totiž rozhodnete pro turistický zájezd na Mallorcu, budete mile překvapeni a poznáte ji také z jiné stránky. Cestou na tůrách uvidíte sady pomerančovníků, citroníků a mandlovníků, terasovitá políčka a horské vesničky. Pohoří Serra de Tramuntana se zvedá hned od pobřeží a nabízí tak dramatické scenérie. Mallorca má také mimo přírodní krásy i bohatou historii, a tak můžete obdivovat jak římské, tak arabské nebo křesťanské památky. Na kávu můžete zajít třeba v malebném městečku Soller, kde také naleznete dlouhou písečnou pláž. Vyhlídka Mirador Es Colomer s pohledem na nejsevernější bod Malllorcy, Cap Formentor. Palma de Mallorca a starobylé uličky hlavního města. Po tůrách moře a odpočinek. Tady se zkrátka nudit nebudete.

Katalánsko
Je tak trochu jiné Španělsko, včetně jazyka a mentality obyvatel. Jeho metropolí je velkoměsto Barcelona, v jejíž aglomeraci žije více než tři miliony obyvatel. O místních se také říká, že nejsou Španělé, ale Katalánci a na svou nezávislost jsou náležitě hrdí. Rozkládá se na severovýchodě Španělska, kde se táhne ze severu od Pyrenejí až k řece Ebro. Východní část pak omývá Středozemní moře a najdete tu řadu prázdninových letovisek, středověkou Gironu nebo světoznámou Barcelonu. Zde můžete navštívit pěknou řadku věcí a den vám stačit rozhodně nebude. Co třeba ulice La Rambla, obří akvárium, La Sagrada Familía nebo další Gaudího památky? Je to zkrátka kraj, kde se vyplatí vzít si dovolenou na několik dní a načepat všechny jeho krásy.

Katalánsko
Katalánsko  •  Foto: ckmundo

Tenerife
Kanárské ostrovy jsou především díky svému klimatu stále populárnější a není se příliš čemu divit. Jedním z nich je právě Tenerife. Vzdálené pouze 300 km od afrického pobřeží je největším z Kanárských ostrovů.  Někdy se mu také říká pohádkový ostrov věčného jara. Stejně jako Mallorca, nabídne mnohem více, než slunce a pláže. Také bizarní skalní formace a hluboko zařezané soutěsky. Především se zde ale nachází sopka Pico del Teide, nejvyšší hora Španělska. Místní flora je plná endemitů, obdivovat můžete lávová pole nebo sopečnou poušť plnou kaktusů. Zajímavostí jsou i pláže s černým sopečným a žlutým saharským pískem. A kdo miluje lesy a přírodu, bude též nadšen z pohledu na mlžné vavřínové a vřesovcové pralesy na východním výběžku ostrova. Co je na místní přírodě asi nejvíce zajímavé je však to, že krásně ukazuje ekosystémy od pobřežního až k horskému ve výškách přes 3 500 metrů nad mořem. Především proto je Tenerife vhodné pro všechny, kdo milují přírodu, pláže a španělskou kuchyni a mentalitu. A také pro ty, kdo se chtějí vyhřát během našeho chladnějšího jara nebo podzimu.

Pyreneje
Pyreneje  •  Foto: ckmundo

Pyreneje
Posledním tipem jsou Pyreneje. Je pravdou, že vždy přitahovaly horaly, a to zcela právem. Majestátní hradba hor na hranicích Francie a Španělska je vskutku úchvatná. Jakmile nazujete pohorky a vydáte se stoupáním vzhůru, nebudete chtít přestat. Obrovský ledovcový kotel se 400metrovým vodopádem a mohutný kaňon národního parku Ordesa. Třítisícový vrchol Monte Perdido a proslulá Rolandova brána, která tvoří hranici mezi Francií a Španělskem. Poutní místo Lourdy, které jsou jedním z nejznámějších křesťanských poutních míst. Výhledy na velikány hor, slunce, nepopsatelné scenérie. A k tomu všemu fakt, že Pyreneje rozhodně nepatří mezi přeplněné hory. Tak co, už balíte?
Pokud se nemůžete rozhodnout kam, plně chápu. Pak lze jen doporučit začít co nejdříve, protože mi věřte, že do Španělska se budete vracet už napořád. Španělsko je vášnivé a jeho návštěva to je vášeň na celý život.

Autor: Hana Dekojová, CK Mundo

Poslední aktualizace: 22.3.2023
Španělsko 5x jinak: objevte tradiční Andalusii, dechberoucí Pyreneje, barevné Katalánsko i ostrovní perly na mapě
Autor: ckmundo
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Španělsko 5x jinak: objevte tradiční Andalusii, dechberoucí Pyreneje, barevné Katalánsko i ostrovní perly

Madrid – Toledská brána  (Puerta de Toledo)
Madrid – Toledská brána (Puerta de Toledo)
Pevnost, opevnění
Toledská brána je jednou z madridských městských bran, pochází z I. třetin…
3km
více »
Madrid - kostel sv. Ondřeje  (Iglesia de San Andrés)
Madrid - kostel sv. Ondřeje (Iglesia de San Andrés)
Kostel
Pozoruhodný barokní kostel sv. Ondřeje byl postaven - na místě starší sakrální stavby, která existovala nejpozději již na konci 12. století - v…
3.4km
více »
Madrid – krypta katedrály Panny Marie  (Cripta de la Almudena)
Madrid – krypta katedrály Panny Marie (Cripta de la Almudena)
Lapidárium
Kryptu, nacházející se pod katedrálou Santa Maria la Real de la A…
3.5km
více »
Katedrála Almudena - Španělsko - Madrid - Spain
Katedrála Almudena - Španělsko - Madrid - Spain
Chrám
Madridská katedrála dokončená v roce 1993 a vysvěcená Janem Pavlem II.  Stavba započala už v 19.století, ale byla několikrát…
3.6km
více »
Madrid - katedrála Panny Marie Almudenské  (Catedral de la Almudena)
Madrid - katedrála Panny Marie Almudenské (Catedral de la Almudena)
Chrám
Madridská mariánská katedrála, jejíž celý název zní La Santa Iglesia Cated…
3.6km
více »
Madrid – kolejní knihovna sv. Ferdinanda  (Escuelas Pías de San Fernando)
Madrid – kolejní knihovna sv. Ferdinanda (Escuelas Pías de San Fernando)
Klášter
Mezi vůbec nejzajímavější historické památky hlavního města Španělska…
3.7km
více »
Plaza de la Villa
Plaza de la Villa
Radnice
Plaza de la Villa se nachází nedaleko známější/ho Plaza Mayor. Nejstarší…
3.7km
více »
Jak se plní sny aneb Španělsko 2016, 1. část (první toulky Madridem)
Jak se plní sny aneb Španělsko 2016, 1. část (první toulky Madridem)
Cestopisy
Každý z nás v sobě nosí nějaké ty sny a těm šťastnějším se někter…
4km
více »
La Plaza Mayor
La Plaza Mayor
Náměstí
La Plaza Mayor, "Hlavní náměstí" je velmi populární místo v Madridu nejen …
4km
více »
Madrid – egyptský chrám Debod  (Templo de Debod)
Madrid – egyptský chrám Debod (Templo de Debod)
Chrám
To, že za egyptskými památkami již dávno nemusíme jezdit na sever…
4.2km
více »
zavřít reklamu