Loading...

Zruč nad Sázavou – zážitky 50 km od Prahy

Tipy a novinky

Zruč nad Sázavou je malé a nenápadné městečko na břehu vodáky frekventované řeky, které ožívá vždy zahájením turistické sezóny na konci dubna.

Pro větší pohodlí návštěvníků města bylo na Zručském zámku vybudováno v rámci projektu „Sociální zázemí pro turisty ve Zruči nad Sázavou – II. Etapa“ za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj nové sociální zázemí pro turisty.

Nachází se v přízemí zámku na městském úřadě. Jsou zde krásné nové WC nejen pro muže a ženy, ale i pro tělesně postižené. Na dámské toaletě jsou čtyři kabinky se závěsnými toaletami, tři umyvadla a přebalovací pult pro větší pohodlí maminek s malými dětmi. Pánské WC má pak jednu kabinku, tři mušle a umyvadla. Tělesně postižené pak potěší prostorné WC pro lepší manipulaci s vozíkem.

Historie zámku Zruč nad Sázavou sahá do počátku 14. století, kdy se zde usídlili Kolowratové. Z gotického hradu se nám dodnes zachovala část hradeb a takzvaná Kolowratská věž. Renesanční úpravu stavby podnítili Kalenicové z Kalenic, za jejichž vlády byla Zruč povýšena na městečko a byl jí do vínku dán znak tohoto rodu, který město používá dodnes. V 18. století zámek vyhořel, poté mu byla dána pozdně barokní podoba. V roce 1885 kupuje zručské panství Jan Šebek. Jeho syn Adolf o pár let později zadává architektu Janu Vejrychovi vypracovat plán na zásadní přestavbu svého sídla. Rodina železničního inženýra si potrpěla na přepych, a tak byla všechna tři křídla zámku na počátku minulého století vybavena rozvody ústředního topení, vody a elektřiny. Nepřízeň osudu zasáhla zámek po druhé světové válce, kdy byl zámek znárodněn. Vznikly zde kanceláře Místního národního výboru a učebny Lidové školy. Zasloužené obnovy se budově dostalo po restituci potomkům Alfréda Šebka, kteří se shodli, že nechtějí zámek navzdory jeho znovunabytí využívat, a tak jej odprodali Městu Zruč nad Sázavou a přilehlý park městu darovali. V zámku můžete projít malý či velký prohlídkový okruh. Malý okruh prezentuje prostory v prvním patře s důrazem na reprezentační sály (jídelna s funkčním orchestrionem z roku 1885, knihovna, velká i malá pracovna, taneční sál, ale také lázeň). Velký prohlídkový okruh zahrnuje místnosti malého a navíc přidává nádhernou kapli s restaurovanými barokními obrazy a vyhlídku ze zámecké věže, která vzezřením připomíná tu Mosteckou v Praze. Na věži je navíc k vidění funkční hodinový stroj z roku 1886, který ovládá věžní hodiny.


Svět kostiček a panenek. V podkroví zámku naleznete zapomenutou zemi dětství, her a radosti. Je zde opravdový ráj hraček. Uvidíte hrady, zámky, zvířátka i panáčky - vše sestavené z pestrobarevných kostiček. Uvidíte také panenky, pokojíčky, kuchyňky, ale i medvídky, kočárky a dětské knížky. Vaše děti si budou moci zahrát s panenkami, se kterými si hrály vaše babičky nebo postavit hrad či autíčko z kostiček. V dětském koutku je připraveno nepřeberné množství kostiček i panenek a stačí si jen začít hrát. 

Muzeum Od verpánku k Baťovi vzniklo z iniciativy místního občanského sdružení Rodáků a přátel Zruče nad Sázavou a okolí. Ukazuje dobu, kdy ve Zruči pracoval ševcovský klan Adriánů, a popisuje následný příchod Jana Antonína Bati, výstavbu továrny na výrobu obuvi a nové městské čtvrti spojenou s přílivem pracovních sil a změnu životního stylu tehdejších Zručáků.

Kolowratská věž, která kdysi sloužila jako hláska hradní stráže, nyní v každém patře nabízí interaktivní hru pro děti a zábavným způsobem seznamuje malé i velké návštěvníky s její historií. Děti mohou projít tajnou stěnou, složit znaky rodů vládnoucích na Zruči nebo sestavit z písmenek odpověď na otázku. Dospělí se mohou na naučných panelech seznámit s historií Kolowratské věže a z vrcholu 20metrové Kolowratské věže rozhlédnout po okolí.

Příběh řeky Sázavy zaujme nejen děti, ale i vás. Pohled na řeku z jiné perspektivy aneb jak se asi cítí po celá staletí řeka Sázava. To je námětem této interaktivní expozice. Seznámíte se zde se zaniklými řemesly na vodě – vorař, pradlena, ledař, hamerník… Každá postava vám také o sobě něco sama poví. Vy si můžete složit z puzzle celý tok řeky Sázavy, zjistit, jaké živočichy a rostliny řeka ukrývá, a v závěru se podívat na 10minutový film od usídlení prvního člověka u řeky až po rekreační využití řeky v dnešní době.

Unikátní Vodácké muzeum je umístěno v areálu Zručského dvora, jen pár kroků od zámku. Pro děti je zde připravena interaktivní prohlídka historických, ale i nejmodernějších lodí a kajaků, model řeky s bezpečným a nebezpečným jezem, laminovací dílna s mluvící figurínou, historické vodácké tábořiště či koutek s raftem, který je možno nafouknout elektrickou nebo manuální pumpou. Zajímavá je také část muzea určena k promítání, kde můžete zhlédnout historické filmy o vodáctví.

Všechny expozice jsou přístupné od května každý den (včetně pondělí) od 9 do 17 hodin. Rozpis jednotlivého vstupného naleznete na www.zamek-zruc.cz/vstupne. Turistická sezóna končí v září a mimo sezónu je možné si objednat pro větší skupinu návštěvníků prohlídku některé z vyjmenovaných expozic telefonicky či e-mailem.  

Ve Zruči vás také nadchne procházka v zámeckém parku. Anglický park skýtá mnoho romantických zákoutí – jezírko, altán, originální sochy, růžové záhony a četné vzácné dřeviny. Je zde vytvořena naučná stezka zámeckým parkem. Tato naučná stezka nás provede okruhem po krásném a poměrně rozlehlém zámeckém parku ve Zruči nad Sázavou a navštívíme na ní všechny zajímavosti, které se v parku nacházejí. Stezka měří necelé dva kilometry a na čtrnácti informačních panelech se s jednotlivými zajímavostmi podrobně seznámíme. Stezku zvládnete v pohodě projít s malými dětmi, neboť vede celá po zpevněných cestách. Stezka začíná a končí před kostelem Povýšení sv. Kříže před branami zámku u parkoviště. Na každém stanovišti se nacházejí informační tabule, doplněné dobovými snímky, plánkem parku s vyznačenou trasou stezky, a každá zastávka má také část určenou dětem s názvem Úkoly psí slečny Dallili. Zámecký park je zdarma otevřen po celý rok.

Zruč nad Sázavou, to ale není jen zámek. Děti můžete vzít na dětské hřiště, na kterém je kromě nezbytných prolézaček, houpaček, kolotoče a pískoviště také kuličková dráha a dopravní hřiště. Kuličková dráha má několik závodních drah a je určena pro dva až osm hráčů s hliněnkami. Zábavu si zde užijete v každém věku. Dopravní hřiště dokazuje, že učení pravidel silničního provozu může být vážně sranda, zvlášť když si k tomu zapůjčíte šlapací motokáry a tříkolky. Přijet mohou děti i na vlastním dopravním prostředku. Pokud nemají helmu, je jim v areálu zapůjčena. Provozní dobu najdete na www.zamek-zruc.cz/detske-dopravni-hriste.

Když se budete chtít přiblížit řece Sázavě, vyrazte na zručskou cyklostezku. Ta v délce 3,8 km propojuje novou část Zruče kolem řeky Sázavy až k původní části Zruče a dále k Domahoři.

Projekt „Sociální zázemí pro turisty ve Zruči nad Sázavou – II. Etapa“ byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Email: infocentrum@mesto-zruc.cz 
Web: www.zamek-zruc.cz 
tel: 327 531 329

Poslední aktualizace: 30.1.2023
Zruč nad Sázavou – zážitky 50 km od Prahy na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Zruč nad Sázavou – zážitky 50 km od Prahy

ZRUČ NAD SÁZAVOU
ZRUČ NAD SÁZAVOU
Tipy a novinky
Město Zruč nad Sázavou leží ve Středních Čechách. Městem protéká …
0.3km
více »
Zruč nad Sázavou
Zruč nad Sázavou
Tipy a novinky
Město Zruč nad Sázavou nacházející se v okrese Kutná …
0.3km
více »
Adventní čas ve Zruči nad Sázavou
Adventní čas ve Zruči nad Sázavou
Tipy a novinky
  První adventní neděle 3.12.2023 je ve městě neodmyslitelně spjata s…
0.3km
více »
28. etapa 10 000 kroků Zruč nad Sázavou – Sázava
28. etapa 10 000 kroků Zruč nad Sázavou – Sázava
Trasy
28. etapa 10 000 kroků Zruč nad Sázavou – Sázava    10 0…
0.3km
více »
Zámek Zruč nad Sázavou
Zámek Zruč nad Sázavou
Tipy na výlet
V Posázaví určitě stojí za návštěvu zámek ve Zruči nad Sázavou.Pr…
0.3km
více »
Nahlédněte do kostela Povýšení sv. Kříže ve Zruči nad Sázavou
Nahlédněte do kostela Povýšení sv. Kříže ve Zruči nad Sázavou
Tipy a novinky
Před vstupní branou zručského zámku upoutá kostel Povýšení sv. Kř…
0.4km
více »
Rozcestí Zruč nad Sázavou
Rozcestí Zruč nad Sázavou
Rozcestí
Rozcestník ve Zruči nad Sázavou u železničního přejezdu přes Kutnohorskou ulici při Malostranském náměstí označuje turistické…
0.4km
více »
Pomník padlých hrdinů ve Zruči nad Sázavou
Pomník padlých hrdinů ve Zruči nad Sázavou
Pomník
Pomník padlých hrdinů I. a II. světové války najdeme ve Zruči nad Sázavou na parkové ploše Malostranského náměstí. Pomník zde stojí…
0.4km
více »
Zručská stezka k rozhledně Babka
Zručská stezka k rozhledně Babka
Trasa
Zručská stezka k rozhledně Babka      Zručská stezka k …
0.4km
více »
Posázavím na kole: Zruč nad Sázavou - Kácov - Český Šternberk a zpět.
Posázavím na kole: Zruč nad Sázavou - Kácov - Český Šternberk a zpět.
Trasy
Další krásnou oblastí v Čechách je Posázaví. Po lze poznat pěšky,…
0.5km
více »
Zámek Zruč nad Sázavou
Zámek Zruč nad Sázavou
Zámek
Zámek z 15. stol. stojí na návrší nad městem. Je to troj…
0.8km
více »
Jedeme na Posázaví - 12. den/1. část – Zruč nad Sázavou – zámek a zámecký park, Kolowratská věž, NS Zručským zámeckým parkem a Zručská NS k rozhledně
Jedeme na Posázaví - 12. den/1. část – Zruč nad Sázavou – zámek a zámecký park, Kolowratská věž, NS Zručským zámeckým parkem a Zručská NS k rozhledně
Cestopisy
Sobota 13. 6. 2020 Po půlnoci vytahuji opět peřinu, naštěstí jsem ji…
0.8km
více »
Zruč nad Sázavou - informační centrum
Zruč nad Sázavou - informační centrum
Infocentrum
Informační centrum ve Zruči nad Sázavou se nachází v prostorech m…
0.8km
více »
Zábava pro celou rodinu je ve Zruči nad Sázavou zaručena
Zábava pro celou rodinu je ve Zruči nad Sázavou zaručena
Tipy a novinky
Zruč nad Sázavou je malebné městečko, které má co nabídnout návšt…
0.8km
více »
Památná Kalenická lípa
Památná Kalenická lípa
Památný strom
Tento památný strom roste na okraji zámeckého parku ve Zruči nad Sázavou. Za památný strom byla tato lípa srdčitá (též malolistá) vy…
0.9km
více »
Památný Kolovratský dub
Památný Kolovratský dub
Památný strom
Tento památný strom roste v zámeckém parku ve Zruči nad Sázavou u tzv. Kolovratské veže. Za památný strom byl tento dub letní vyhláš…
0.9km
více »
Muzeum vodáctví
Soutěž 3 body
www.turistikaprozivot.cz
Muzeum vodáctví
Muzeum
Využijte pauzu při výletu po řece Sázavě a navštivte Muzeum vodác…
0.9km
více »
Vodácké muzeum
Vodácké muzeum
Muzeum
Unikátní muzeum je umístěno v areálu Zručského dvora, …
0.9km
více »
Zámek Zruč nad Sázavou.
Zámek Zruč nad Sázavou.
Zámek
Původně hrad nad řekou Sázavou byl v 16. století přestavěn na ren…
1km
více »
zavřít reklamu