Do Hanušovic za ryzím pivem z hor (pivovar Holba Hanušovice 2010)
Od poslední výpravy našeho pracovního kolektivu do sklípků jihomoravských uplynulo téměř na den (rozdíl necelých dvou měsíců tak nazvat lze, ne?) šest let, a proto zřejmě nastal čas k dalšímu cestování. Byli jsme zase o něco starší (a lenivější), takže v úvahu už jednoznačně přicházela jen ta - nevzdálená - místa, která byla možno spojit s konzumací něčeho dobrého, bez rozdílu stavů (nemyslím teď postavení jedince ve společnosti, ale spíše skupenství pevné nebo kapalné – i když i to plynné by mohlo být v některých případech hodně zajímavé).
Naším cílem je třítisícové město Hannsdorf, tedy Hanušovice, nacházející se na soutoku Moravy a Branné, asi 16 kilometrů od Šumperka. A zcela nepřekvapivě jedeme za jediným cílem: navštívit zdejší pivovar Holba. Pivovar byl založen již roku 1874 a mnohé z nás jeho výrobky provází téměř celý život. Dodnes si pamatuji, jak nám – ještě v dobách hluboké totality - kamarádi z rovin Hané i spolubojovníci ze „šaleného východu“ vždy záviděli nevšední kvalitu hanušovického moku.
Exkurzi pivovaru jsme si objednali v dostatečném předstihu, návštěvu Pivovarského muzea si zatím musíme odpustit, protože to otevírá až za téměř čtyři měsíce, tedy 1.10.2010. I tak se nám zde líbilo, už jen proto, že mnozí exkurzi tohoto typu absolvovali poprvé. Podívali jsme se pěkně zblízka, co že to vlastně pijeme a jak nám to místní „chemici“ ošetřují a vyrábějí. A na závěr jsme měli i tu – všemi, samozřejmě, radostně očekávanou – ochutnávku.
A také jsme se – mimo jiné – dozvěděli, že někdejší zakladatel a sládek tohoto pivovaru Josef Müllschitzký byl schopen při plném výkonu uvařit až 22 400 hektolitrů za rok, což představovalo úctyhodných 40 000 věder. Dnešní produkce už je o něco vyšší, protože přesahuje 200 000 hektolitrů piva, což je více než 40 milionů půllitrů. I my se – svými chabými silami – pokusili tuto hodnotu i - alespoň lehce - nadzvednout. Na čepu totiž zrovna byla oblíbená jedenáctka Šerák. Někteří pak přidali ještě i bonusový „kousek“ v jedné z místních restaurací na chutném obědě. A pak už nás čekal jen vlakový spoj do Šumperka.
Pro zájemce o návštěvu muzea mohu dodat, že jeho expozice mapuje vývoj pivovarnictví na Hanušovicku a představuje svým návštěvníkům množství historických nástrojů a zařízení, které se kdysi při výrobě piva používaly. K vidění jsou například dřevěné sudy, staré sladovnické lopaty nebo historická výčepní zařízení. Expozici navíc oživují voskové figuríny v životní velikosti.