Vietnamem od severu k jihu, 2.část
Co nás překvapilo na naší cestě Indočinou na přelomu ledna a února 2014?
1. Byla to naprostá přesnost místních. Na smluvené schůzky chodili nejméně s cca 15 minutovým přestihem. Platilo to nejen u našich známých, ale i u cestovních kanceláří, které jsme využvali k místním výletům.
2. Místní kuchyně. Ano, jeli jsme vybaveni o informace, že bude dobrá. Ale že bude až tak dobrá, jsme oprvdu netušili.Okusili jsme kromě běžné místní stravy, polévek, nudlí i rýže třeba i hady. Podělím se s Vámi o recept na Pho, který jsem modifikovala na naše poměry a je ve vegetariánské varinatě. Přece jenom to maso jsme jedli trochu méně. Chadící boxy, či mražené jsme viděli minimálně. Nutno podotknout, že žádné střevní potíže jsme nikdo neměli.
Slíbený recept (Pho) z dostupných surovin:
Rozdrtila jsem 5 stroužků česneku a cca 3 cm zázvoru, osmažit na pánvi do zlatova, posypat směsí koření cca 1 lžička- v originále mletý anýz, kardamon a skořice. To jsem neměla, ale v Intersparu koupila sáček koření "Zelené tajemství Thajska" a přidala jsem trochu skořice, dále smažím na pánvi, přidat ke koření, česneku a zázvoru mrkev na kolečka a žampiony na čtvrtinky + vegeta cca 1 lžička. Mezi tím, co se vše pekně dělá na pánvi nebo ve woku, připravím TOFU. Nakrájím na plátky takové to bílé, zabalené Usmažit plátky na jiné pánvičce, než dělám zeleninu, po usmažení nakrájet na nudličky. Přidává se do polívky na závěr. Konečně přichází na řadu voda + obsah první pánvičky + tofu. Dosolit dle chuti, opepřit, skleněné nudle uvařené zvlášť přidat do polívky, + po odstavení z plotny nakapat cca půl citronu. K podávání na stole se dává miska natrhaných zelených bylinek. Vzhledm k roční době a nabídce v obchodech, jsem dala polníček. A byl v polívce hodně dobrý. Jinak bazalka + koriandr v originále. A vše rychle sníst. Mňam.