Loading...

Češi pomáhají v ukrajinských Karpatech stavět turistické trasy i školit záchranáře

Tipy a novinky

Stále více turistů, unavených přetlakem návštěvníků ve známých cestovatelských destinacích, objevuje kouzlo rozlehlých hor na Zakarpatské Ukrajině. Hluboké lesy nabízejí dostatek prostoru pro milovníky pěší chůze, rozsáhlé horské planiny zase lákají zimní sportovce. Rozvoj šetrné turistiky zároveň pomáhá místním zajišťovat část příjmů, které kživotu voblasti snedostatkem příležitostí potřebují. Mnoho českých nadšenců a dobrovolníků proto vukrajinských Karpatech pracuje na obnově turistického značení a tvorbě nových tras, do které se zapojil vedle dalších sdružení i Člověk vtísni. Zjejich iniciativy se také vminulých dnech uskutečnilo vůbec první setkání ukrajinských záchranářů skolegy zhorských služeb Česka, Slovenska a Polska.

Výměna zkušeností lavinových specialistů se konala na polonině Runa nedaleko Užhorodu. „Cílem projektu je postupné proškolení ukrajinských záchranářů, vybavení vyhledávací technikou a sladění lavinové prevence o oblasti sudeto-karpatského horského masivu," uvedl Aleš Kučera zčeského Karpatského turistického spolku, který stál u zrodu akce.

Čeští, slovenští či polští skialpinisté si s sebou většinou berou do hor bezpečnostní soupravu, do které patří lavinový vyhledávač, sonda a lopata. U ukrajinské horské služby by v nouzi až dosud nenašli žádnou odezvu, protože jejím pracovníkům chybí vhodné vybavení.

Foto: pilnas

Milovníkům hor také orientaci vterénu stěžuje skutečnost, že ve větší části rozlehlých ukrajinských Karpat chybí jakékoli turistické značení. Dobrovolníci zKarpatského turistického spolku a společnosti Člověk vtísni se proto chystají na budovaní zimního turistického značení. Jeho součástí budou také tabule upozorňující na lavinové oblasti a GPS navigace snebezpečnými místy volně ke stažení na internetu.

Zimní projekt značení navazuje na již třetí rok probíhající projekt budování letního turistického značení vukrajinských Karpatech ve spolupráci českých a polských dobrovolníků s ukrajinskou horskou službou. Cílem mnohaleté práce nadšenců a dobrovolníků je vyznačení nástupních tras na hřebenové přechody a zpřístupnění i bočních hřebenů a vrcholů s vyznačením vzdálenosti na směrových tabulích.

Českým dobrovolníkům se doposud podařilo vyznačit 160 kilometrů turistických tras okolo obce Koločava. Lze díky nim bez problémů nastoupit na poloninu Krásná, přejít k jezeru Siněvir či na bývalou česko-polskou hranici. Dalších 90 kilometrů tras naleznou turisté vokolí vesnice Usť Čorná. Zájemci si mohu vyhledat podrobné informace a trasy na adrese: http://www.podkarpatskarus.net/turisticke_znaceni.htm.

Na projektech obnovy turistického značení a tvorby turistických tras na Zakarpatské Ukrajině se podílejí: český Karpatský turistický spolek, internetové portály karpaty.net a karpatywschodnie.pl, ukrajinská horská služba a Člověk vtísni.

Poslední aktualizace: 30.4.2009
Češi pomáhají v ukrajinských Karpatech stavět turistické trasy i školit záchranáře na mapě
Autor: pilnas
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu