Loading...

CHORVATSKO – MOŘE A HORY

Tipy a novinky

PAKLENICKÁ RIVIÉRA je jednou z nejkrásnějších oblastí Chorvatska. Setkáte se tu s jedinečným prostředím spojujícím v jednotu až 1700 m vysoké hory se skalními soutěskami národního parku Paklenica a zelené mořské pobřeží s křišťálově čistou vodou pokryté borovicovými háji. Právě v této oblasti byly natočeny mnohé ze záběrů slavných filmů o Vinnetouovi.

Přímo v letovisku STARIGRAD-PAKLENICA najdete vstup do Národního parku Paklenica, jehožnejzajímavější a nejkrásnější částitvoří vysoké a strmé kaňony řek Velké a malé Paklenice. Pěší procházky vás zavedou na působivou náhorní plošinu, do nedaleké jeskyně, kněkolika horským chatám, kmnoha opuštěným starým stavením kolem, kterých vede naučná stezka a můžete se také zajít podívat na unikátní horské hřbitovy, kterým se říká Mirila. Turistické trasy jsou tu překvapivě dobře značené. Na příkré skalní stěnykaňonu Velké Paklenice jezdí trénovat horolezci z celé Evropy.

Cestovní kancelář MTM tour (www.mtmtour.cz) vám může v Paklenici nabídnout několik druhů ubytování - jednak obligátní apartmány, jako např. penzion Delfín, který stojí přímo na pobřeží u centra městečka nebo zahradní domek Nada poskytující soukromí rodině či partě přátel nebo studia Katarina, která najdete jen 200 m od rozsáhlé hlavní pláže. Vzdálenější konec hlavní oblázkovo-písčité pláže střeží pozůstatek staré turecké strážní věže.

Přímo na pobřeží se můžete ubytovat v kempu Paklenica s výbornými moderními sociálkami, bazénem svířivkou a dobře vybavenými stany CK, stojícími vzeleni a stínu borovic. Vtomto kempu svýbornými podmínkami pro děti probíhají různé animační programy, řada sportovních aktivit (např. 2x denně se tu cvičí aerobik) a každý večer se na pláži konají taneční večery.

ZPaklenice můžete podniknout výlety do několika dalších chorvatských národních parků např. na souostroví Kornati, na soustavu křišťálových vodních ploch svodopády - Plitvická jezera a NP Krka, můžete absolvovat plavbu kaňonem řeky Zrmanja, nad nímž se nacházel indiánský tábor Apačů a kde se točila řada bojových scén sVinnetouem, velkým zážitkem je také návštěva historické části Zadaru sunikátními mořskými varhanami.

Více informací o oblasti a možnostech ubytování najdete na www.mtmtour.cz.

Poslední aktualizace: 10.7.2009
CHORVATSKO – MOŘE A HORY na mapě
Autor: pilnas
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu