Loading...

Chytil vás cestovatelský RAPL? Vydejte se po stopách majora Kuneše…

Tipy a novinky

V srpnu 2016 zařadila Česká televize do vysílání 13. dílný kriminální seriál RAPL, který se těšil nebývale vysoké sledovanosti hned od prvních epizod a o jehož distribuci se zajímala například i americká produkce. Autoři využili dle jejich slov mystické až mysteriózní krajiny Krušných hor, ale natáčení probíhalo i na několika dalších místech regionu. RAPL se tak stal ikonou Karlovarského kraje. Jak uvedl kreativní producent Josef Viewegh: „Samostatnou roli v sérii hrají Krušné hory, jejichž industriálně přírodní atmosféra přímo ovlivňuje dějové linky,“

Dovolte, abychom vás provedli po některých místech natáčení, která prostě musíte navštívit.

Hlavním dějištěm seriálu RAPL bylo město Jáchymov, kde se zřídila policejní služebna v historické budově radnice. První zmínky o Jáchymově pochází z roku 1510. Díky těžbě stříbra zažil Jáchymov obrovský vzestup. Stříbrné jáchymovské tolary, které tu razil šlechtický rod Šliků, daly dokonce jméno americkým dolarům. Jáchymov je také nerozlučně spjat s objevem prvku radia Marií Curií Sklodowskou, která jej objevila ve smolinci z místních dolů.

Točilo se v místním kostele sv. Jáchyma, kde ztvárnil roli faráře Jiří Vyorálek, nebo v historickém baru hotelu Radium Palace, kde se pořádala tancovačka. Radium Palace nabízí unikátní léčbu radonovou vodou. Kromě lázeňské léčby a wellness si můžete v Jáchymově užít celou řadu sportovních aktivit. Najdete zde tenisový kurt, aquacentrum, sjezdovku z Klínovce do Jáchymova, cyklostezky, běžkařské trasy atd. Jsou tu k vidění také zajímavé památky jako Špitální kostelík, Šlikovský hrad, expozice muzea Královská mincovna nebo důl Svornost, což je nejstarší funkční důl v Evropě. Prozkoumat můžete i Štolu č. 1 nebo navštívit naučnou stezku Jáchymovské peklo, která informuje o pohnuté historii Jáchymova a někdejších pracovních táborech, ale také mnohé přírodní zajímavosti.

Karlovy Vary jsou velice vyhledávanou filmovou destinací, a proto nesměly chybět ani v seriálu RAPL. Vybraných lokalit, kde se natáčelo bylo hned několik: nádraží, střední škola, nemocnice, a i nepřehlédnutelný hotel Thermal, který je hlavním dějištěm každoročního mezinárodního filmového festivalu. Mezi architektonické prvky tohoto krásného lázeňského města patří čtyři kolonádyminerálními prameny, vily ve čtvrti Westend nebo malebné altánky v lázeňských lesích, které obklopují Karlovy Vary ze všech stran. Návštěvníkům vřele doporučujeme procházku podél řeky Teplé, ochutnávku lázeňských oplatek obsahující zdejší minerální vodu nebo návštěvu nově otevřeného karlovarského muzea s novou expozicí a interaktivními prvky.

Další filmovou lokací bylo malé krušnohorské město Abertamy, kde bydlel pan nadporučík Lupínek. Historie tohoto města je nedílně spojena s těžbou stříbra, později s cínem. V 19. století město proslulo výrobou kožených rukavic a také kozího sýra, který se tu v BIO kvalitě vyrábí dodnes. V současnosti jsou Abertamy oblíbeným turistickým místem s bohatou nabídkou ubytovacích kapacit. Najdete tu sjezdovku, napojení na krušnohorské běžecké trasy i cyklostezky. Nachází se zde také kostel Čtrnácti svatých pomocníků založený roku 1534.

Nedaleký vrchol Plešivec nabízí krásný výhled z rozhledny. Vyzkoušet si zde můžete adrenalinové aktivity jako bungee trampolínu, obří houpačku, sjezd na buginách, čtyřkolkách, lanové centrum a mnoho dalšího. Pod rozhlednou Plešivec vstoupíte dřevěnou branou do světa bájí a pohádek, na stezku krušnohorských pověstí. Najdete zde devět pohádkových bytostí, z nichž nejznámější jsou krušnohorští skřítci Permoníci, kteří nám tu v okolí zanechali všelijaké jámy, rokle, jeskyně ale i sopky, které s oblibou zakládali. Za návštěvu také stojí národní kulturní památka Důl Mauritius - největší cínový důl v českém Krušnohoří. Zahrajte si na horníky a vydejte se za podzemním dobrodružství na zhruba hodinovou prohlídku.

Další filmovou lokací byla Kladská, kde se točily interiéry v místním hotelu Lovecký zámeček a exteriéry v ojedinělé přírodě. Kladská se nachází na sever od Mariánských Lázní a jedná se o jednu z nejstarších a největších přírodních rezervací na Karlovarsku a nejcennější část CHKO Slavkovský les. Kladská rašeliniště jsou ojedinělým souborem horských vrchovištních rašelinišť v nadmořských výškách od 800 do 930 m, o celkové rozloze téměř 300 ha. Na rašeliništích najdete charakteristické druhy rostlin a živočichů, které se přizpůsobily zdejšímu kyselému prostředí a málo výživné půdě. Částí rezervace můžete projít třeba díky naučné stezce Kladská, která vede částí rezervace Tajga po můstkových chodníčcích. Stezka začíná před loveckým zámečkem v Kladské a dále vede kolem Kladského rybníka po okraji přírodní rezervace Kladské rašeliny.

Lovecký zámeček byl postaven na konci 19. století knížetem Schönburgem-Waldenburgským ve švýcarsko-tyrolském stylu a o pár desetiletí později dal kníže postavit ještě pět srubů ve stejném stylu. V duchu romantismu jsou řešeny i zdejší parkové úpravy, kde typický ráz určují solitery v hlavní louce. Jejich výjimečnost spočívá jak ve vysoké nadmořské výšce (820 m.n.m.), tak i v používání cizokrajných dřevin.

V roce 2013 se zde také otevřel Dům přírody Slavkovského lesa, který přibližuje návštěvníkům přírodní i kulturní zajímavosti a cennosti zdejší CHKO. Expozice obsahuje čtyři stěžejní přírodní fenomény CHKO Slavkovský les – minerální prameny, rašeliniště, hadce společné s mokřadními loukami a lesy. Průvodcem Slavkovským lesem je jeho typický obyvatel – jelen evropský, který se těší na Vaše osobní seznámení. 

Přebuz, město na konci světa, bylo vybrané jako jedna z filmových lokalit kvůli své historii. V minulosti bylo město využívané hlavně k těžbě cínu. Během 2. světové války se v Přebuzi těžil cín k válečným účelům. Vytěžená ruda byla zpracovávaná na úpravně, která pracovala ve třísměnném provozu až do května 1945. Právě tato stará továrna se objevila v seriálu jako místo činu. Tip: Zaniklá obec Rolava a cínový důl Sauersack.

S trochou nadsázky se tu říká, že v okolí Přebuzi vládne osm měsíců zima a čtyři měsíce chladno. Není to ale pravda, přijeďte se přesvědčit, jak je zde krásně. V současně době se město může pochlubit turistickými a cyklistickými trasami, které v zimě využívají lyžaři. Nachází se zde národní přírodní rezervace Rolavská vrchoviště, jejíž součástí jsou Velké jeřábí jezero a Velký močál.

Když už budete plánovat návštěvu Přebuzi, tak bychom Vám chtěli doporučit návštěvu města Sokolova a zdejšího zámku, který byl postaven na konci 15. století a prošel si přestavbou v gotickém, renesančním a barokním stylu. V roce 1805 byl naposledy přestavěn v klasicistním stylu. Nachází se zde i muzeum hornictví a návazné výroby. Jsou zde k vidění nerosty z regionu, ukázky místní fauny a flóry, vývoj řemesel a mnohem víc. Sokolov ještě svým návštěvníkům nabízí online turistického průvodce, který Vás provede po všech koutech Sokolovska.

Na západním okraji historického města Ostrova se nachází slavný zámecký park (kdysi nazývaný jako osmý div světa), který uchvátil štáb natolik, že se musel objevit v jednom z dílů seriálu. V těsném sousedství parku se rozkládá rozsáhlý klášterní areál, odedávna známý jako Posvátný okrsek. Jeho historie sahá do roku 1644, kdy byl položen základní kámen k první stavbě – pohřební kapli sv. Anny. Postupně zde vyrůstaly další stavby – piaristický klášter s kostelem Zvěstování Panny Marie, kaple sv. Floriána a kaple Panny Marie Einsiedelnské, která v roce 1710 výstavbu areálu uzavřela. 
Rozsáhlá rekonstrukce klášterního areálu v letech 2001 – 2007 obnovila vzhled těchto památek do takové míry, že to mnozí návštěvníci přirovnávají k zázraku. S výjimkou budovy kláštera se všechny stavby v areálu otevřely veřejnosti. Součástí klášterního areálu je i Ekocentrum v klášterní zahradě s více než dvěma stovkami zvířat.

Co jste možná nevěděli… Herci se během náročného natáčení dali natolik dohromady, že se pravidelně stýkají i více než rok po ukončení natáčení. Hynek Čermák dokonce vyrazil do Krušnohoří čundrovat a režisér Jan Pachl pak vyráží již pravidelně s rodinou na Plešivec. Všichni společně se tak těší na druhou řadu úspěšné série, jejíž natáčení začíná již letos na přelomu října a listopadu.

Přejeme vám příjemné putování po seriálových místech. V případě, že chcete vidět z našeho regionu víc, vyberte si z tipů na www.zivykraj.cz
Poslední aktualizace: 3.5.2020
Chytil vás cestovatelský RAPL? Vydejte se po stopách majora Kuneše… na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Chytil vás cestovatelský RAPL? Vydejte se po stopách majora Kuneše…

Jáchymov, lázně
Jáchymov, lázně
Městská část
Jáchymovské lázně se nacházejí v dolní části města. Vznikly roku 1906,…
0.1km
více »
Jáchymov, horní část města
Jáchymov, horní část města
Město
Když jsem jezdívala na prázdniny do Mariánské (článek), býval naším…
0.4km
více »
Slavně neslavný Jáchymov
Slavně neslavný Jáchymov
Tipy na výlet
Bylo by to tuctové město v severozápadních Čechách, nebýt bohatého nerostného bohatství, které se v jeho okolí nacházelo a vlastně…
0.4km
více »
Do údolí mlýnků
Do údolí mlýnků
Tipy na výlet
Vážení přátelé turistiky i Turistiky, rád bych vás pozval na vycházku do ˇUdolí mlýnků, které se nachází v těsné blízkosti  Jáchymov…
0.4km
více »
Radnice v Jáchymově.
Radnice v Jáchymově.
Radnice
Na začátku 16. století byla Štěpánem Šlikem založena osada. V roc…
0.4km
více »
Jáchymov, kostel sv. Jáchyma.
Jáchymov, kostel sv. Jáchyma.
Kostel
V horní části náměstí Republiky se nachází jedna z dominant města, kostel sv…
0.4km
více »
Jáchymov, sousoší Nejsvětější Trojice.
Jáchymov, sousoší Nejsvětější Trojice.
Socha
V horní části náměstí Republiky mezi radnicí a kostelem sv. Jáchy…
0.4km
více »
Recenze pobytu v lázních Jáchymov
Recenze pobytu v lázních Jáchymov
Lázně
Do lázní Jáchymov jsem se chtěla podívat již delší dobu, ale vzhledem ke …
0.4km
více »
Jáchymovské peklo
Jáchymovské peklo
Tipy na výlet
Návštěva Jáchymova a naučné stezky - Jáchymovské peklo Cesta za naší…
0.4km
více »
Kaple sv. Jana z Nepomuku v Jáchymově.
Kaple sv. Jana z Nepomuku v Jáchymově.
Kaple
Chtěli jsme se podívat na město z návrší se zříceninou hradu Frau…
0.4km
více »
Lázeňský hotel Radium - palace v Jáchymově.
Lázeňský hotel Radium - palace v Jáchymově.
Lázně
V jižní části města Jáchymova se nachází lázeňský okrsek s několika…
0.4km
více »
Stará výletní stezka Jáchymov - Ostrov - Mlýnské údolí
Stará výletní stezka Jáchymov - Ostrov - Mlýnské údolí
Tipy na výlet
 Roseggerweg stará výletní stezka vede z Jáchymova do…
0.5km
více »
Popraviště v Jáchymově
Popraviště v Jáchymově
Kříž
Jáchymov byl jedním ze 400 českých měst s hrdelním právem. Popraviště muselo být na takovém místě, aby na něj bylo dobře vidět z…
0.6km
více »
Kostel Všech svatých v Jáchymově
Kostel Všech svatých v Jáchymově
Chrám
Nejstarší dochovaná památka města z roku 1516. Někdy je nazýván Špitálním…
0.7km
více »
Jáchymovskou zasněženou lázeňskou čtvrtí
Jáchymovskou zasněženou lázeňskou čtvrtí
Cestopisy
              Jáchymov je dávno známý svými léčivými účinky na pohybové…
0.7km
více »
Lázně Jáchymov - radonové lázně
Lázně Jáchymov - radonové lázně
Lázně
Co se týká lázní Jáchymov, tak jsem je navštívila pouze 1x, jelikož jsou …
0.7km
více »
Jáchymovské mlýnky
Jáchymovské mlýnky
Mlýn
Cesta lesem od lázeňského domu Radium cca 2km dlouhá, upravená, vhodná i…
0.9km
více »
Jáchymov
Jáchymov
Město
Jáchymov leží v Západních Čechách, severně od Karlových Varů. Město Jáchy…
0.9km
více »
Štola č. 1 – Jáchymov
Štola č. 1 – Jáchymov
Důl, štola, šachta
Štola č. 1 je cca 250 m dlouhá štola, která byla průzkumně vyhlou…
0.9km
více »
Přes Popovský kříž k Rudé věži smrti.
Přes Popovský kříž k Rudé věži smrti.
Tipy na výlet
Výlet do Krušných hor do míst s pohnutou historií. Cestu začínám v…
1km
více »
zavřít reklamu