Loading...

Dovolená v Řecku a v Turecku nemusí být jen o ležení na pláži

Tipy a novinky

My pěší turisté si dovolenou obvykle představujeme jinak, než jak nám ji prezentují velké cestovní kanceláře. Proležet týden na pláži není nic pro nás. Přesto nás mohou uspokojit i destinace, které právě skvělými plážemi prosluly vůbec nejvíce, třeba jako Řecko a Turecko.

Řecko

Řecko je bráno za ráj all inclusive dovolených, a to naprosto po právu. Možná nejkrásnější evropské pláže takřka všudypřítomné historické památky dělají ze země pod Olympem destinaci, kam bez obav vyrazíte i bez dlouhého rozmýšlení na super last minute. Jenže Řecko není jen rájem pro běžné dovolenkáře, kteří své volno prolenoší na pláži. Tato země nadchne i každého pěšího turistu.

Pokud sem vyrazíte na jaře, kdy ještě vnitrozemí nespalují vysoké teploty, můžete si užít desítky kilometrů krajinou, často ve stínu olivovníků či macchií. Cílem takového putování mohou být třeba i ty nejznámější památky, kde v mimosezónním období bývá poněkud klidněji. Můžete se pokochat slavnou aténskou Akropolí, starověkou Olympií nebo Mykénami. Všechna tato místa určitě znáte už ze školy. Nebo vyrazte do hor. Celé Řecko je hornatou zemí, a tak můžete jen sbalit batoh a vyrazit nazdařbůh. Doporučit můžeme například pohoří Pindos. Jeho vrcholy stoupají i nad 2 500 metrů a chrání je hned dvojice národních parků. Vždy šlo o divoké a takřka liduprázdné území, kam se sestěhovaly řecké etnické menšiny. Zajímavé je tak po všech stránkách. A pokud by vám šplhání po horách přišlo málo dobrodružné, pohoří Pindos je známo i jako raftařský ráj. Do Řecka se tak nemusíte bát koupit last minute zájezd, ani pokud dovolenou chcete prožít aktivně.

Turecko

Řekové a Turci se příliš v lásce nemají. Tisícileté soužití protkané válkami dělá svoje. Jinak mají ale obě země mnoho společného. I Turecko je symbolem pro all inclusive, tedy pro luxusní dovolenou se všemi myslitelnými službami. I tady totiž vyrostly hotelové komplexy, kde se můžete nechat hýčkat a budete odlétat spokojeni. Navštívit Turecko na last minute na běžnou dovolenou rozhodně není žádným rizikem.

I pokud milujete horskou turistiku, může vás Turecko nadchnout. Jedná se opět o hornatou zemi, která cestovatelům umí poskytnout orientální divokost. V tom dobrém slova smyslu samozřejmě. Asi nejnavštěvovanějšími horami je pohoří Kačkar. Je nejvyšší částí Pontských hor a možná vás překvapí, že tu poměrně často prší. I díky tomu jsou tyto hory alespoň po část roku svěže zelené, samozřejmě až na skalnaté štíty. A těch je tu požehnaně. Vzhledem i náročností túr připomínají Vysoké Tatry nebo Kavkaz. Nejvyšší hora dosahuje nadmořské výšky téměř 4 000 metrů. To už je pro opravdové horolezce. I běžní turisté ale odsud odjedou nadšeni.

Poslední aktualizace: 24.4.2024
Dovolená v Řecku a v Turecku nemusí být jen o ležení na pláži na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Dovolená v Řecku a v Turecku nemusí být jen o ležení na pláži

Karitena
Karitena
Městečko
Karitena je středověké Městečko v Řecku na poloo…
31.1km
více »
Kalamata
Kalamata
Město
Kalamata je druhé největší město Peloponéského poloostrova a…
40.4km
více »
Letiště Kalamata
Letiště Kalamata
Letiště
Letiště Kalamata (KLX) spadá pod město Kalamat…
41.7km
více »
Letiště Sparti
Letiště Sparti
Letiště
Letiště Sparti (SPJ) spadá pod město Sparti, k…
43.6km
více »
Nafplio - Burdzi
Nafplio - Burdzi
Pevnost, opevnění
Benátská pevnost Burdzi, vybudovaná v roce 1741, leží na…
45km
více »
Nafplio, pevnost Akronafplia
Nafplio, pevnost Akronafplia
Pevnost, opevnění
Pevnost Akronafplia se nachází pod Palamidi. Jedná se vlastně o bývalý…
46.6km
více »
Nafplio, pevnost Palamidi
Nafplio, pevnost Palamidi
Pevnost, opevnění
Pevnost Palamidi je dominantou Nafplia. Od města k ní vede podle průvodců…
47km
více »
Nafplio
Nafplio
Město
O Nafpliu se říká, že je jedním z nejkrásnějších řeckých měst. Z měst,…
47.4km
více »
Mykény, Átreova hrobka
Mykény, Átreova hrobka
Drobné památky
Átreova hrobka, nebo také pokladnice, se nachází nedaleko hlavního areálu…
55.9km
více »
Mykény (Mykínes)
Mykény (Mykínes)
Trosky
Ruiny starých Mykén leží na pahorku argolské roviny, jsou obklopené horami…
56.3km
více »
zavřít reklamu