Loading...

Jirkové, Jiřiny a všichni ostatní... pojeďte s námi do Jirkova

Tipy a novinky

Pokud jste milovníky historie a zajímavostí, navštivte během Vašeho výletu na Chomutovsku město Jirkov, ležící v podhůří Krušných hor. V nevelkém centru města naleznete hned několik turisticky atraktivních míst.

Máte rádi kuriozity?
Pak vystoupejte na Městskou věž přistavěnou ke kostelu svatého Jiljí. 29 metrů vysoká věž nabízí nejen výhled na město a daleké okolí, ale hostí i netradiční Muzeum Jirků. Muzeum věnované slavným nositelům tohoto jména funguje již od roku 2012, kdy byla expozice otevřena jen jako sezónní záležitost. V roce 2013 vzniklo Muzeum Jirků – první jirkovské muzeum po padesáti letech. V letošním roce přibyly nové exponáty od Jiřiny Bohdalové, Jiřího Lábuse, Jiřího Štěpničky a Jiřího Parmy. Návštěvníci mohou spatřit na vlastní oči brýle Jiřího Bartošky, rekvizity z divadla Semafor Jiřího Suchého, hrnek Jiřího Krampola, pohlednici od Karla Kryla adresovanou Jiřímu Černému, golfovou hůl Jiřího Korna, pantofle Jiřího Mádla, lyže Jiřího Rašky, dres Jiřího Jarošíka, boty Jiřího Welsche, loutku režiséra Jiřího Stracha a mnohé další. Poslední podlaží ve věži je věnováno návštěvníkům z řad Jirků a Jiřin, kteří zde mohou nechat svůj podpis a fotografii.

Jen několik desítek metrů od městské věže se pod pískovcovým pahorkem nalézají z větší části zachované městské historické sklepy, hloubené v letech 1555 - 1595 na příkaz majitele panství Červeného Hrádku a městečka Jirkova Kryštofa z Karlovic. Sklepy vznikly jako účinná ochrana majetku, listin a zboží proti živelným pohromám. Brzy se začalo sklepení používat k uskladňování a kvašení piva, které se v Jirkově vařilo od roku 1443. V době druhé světové války využívala sklepy jako úkryt německá armáda. Dodnes jsou některé chodby značeny vodícími pruhy, značení je zachováno i u sídla velitelství wehrmachtu. Podobných důlních děl je v České republice pět, jirkovské podzemí je z nich však nejstarší. Od roku 2004 byly sklepy sanovány, v červnu roku 2006 musela třetina chodeb ustoupit stavbě hypermarketu. V roce 2007 byla trasa o celkové délce 850 m otevřena pro veřejnost. V roce 2011 byly městské historické sklepy prohlášeny za kulturní památku.

Vstup do věže a sklepů zajišťují pracovnice Informačního centra Jirkov.

Pokud jste v Jirkově, určitě navštivte nejvýznamnější památku města, a to zámek Červený Hrádek, stojící 2 km severně od města. Raně barokní zámek je moderním kulturním zařízením s rozsáhlou nabídkou služeb. Zajímáte-li se o historii, projděte si prohlídkový okruh, který zahrnuje kapli v přízemí, zrcadlový sál, největší rytířský sál, obrazárnu, zámeckou knihovnu, salonek a pracovnu M. E. Hohenlohe. Znalce a milovníky vojenské historie jistě zaujme Technické muzeum v prostorách Jízdárny. Expozice v zámecké jízdárně se věnuje období druhé světové války, především letecké válce nad českým územím v letech 1940 – 1945. Na výstavě jsou zastoupeny všechny běžné typy letadel obou válčících stran, které létaly nad severočeskou oblastí. Výstava se věnuje i osudům jednotlivých posádek.

Zapomenout nesmíme ani na nejmenší návštěvníky, které mohou v Pohádkovém světě navštívit víly, skřítky, ale i Krakonoše, Smolíčka, Koblížka a ostatní postavy z českých pohádek a večerníčků.

Jste po celém dni unaveni? Načerpejte síly v zámecké restauraci nebo se ubytujte v některém z luxusních pokojů. Hosté mají k dispozici wellness se saunou a vířivkou.

Více informací a aktuální otevírací dobu všech zmíněných míst naleznete na www.kviz-jirkov.cz a www.zamek-cerveny-hradek.cz.

Poslední aktualizace: 23.9.2014
Jirkové, Jiřiny a všichni ostatní... pojeďte s námi do Jirkova na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Jirkové, Jiřiny a všichni ostatní... pojeďte s námi do Jirkova

Jirkov - mestská historická vyhliadková veža
Jirkov - mestská historická vyhliadková veža
Vyhlídka
Mestská historická vyhliadková veža JirkovHistória veže sa začína písať roku 1516, kedy majiteľ panstva Lorenz Glatz zanechal…
0.1km
více »
Jirkov – procházka z centra přes Novomlýnský rybník k zámku Červený hrádek
Jirkov – procházka z centra přes Novomlýnský rybník k zámku Červený hrádek
Tipy na výlet
Při naší cestě podhůřím Krušných hor na sever jsme se zastavili v Jirkově, k…
0.1km
více »
Pamětní deska sochaře Brokoffa
Pamětní deska sochaře Brokoffa
Drobné památky
V letech 1687 - 88 žil a pracoval na zámku Červený Hrád…
0.2km
více »
Bývalá židovská synagoga v Jirkově.
Bývalá židovská synagoga v Jirkově.
Synagoga
V sousedství židovských domů na severní straně jirkovsk…
0.2km
více »
Jirkov
Jirkov
Město
Jirkov leží v Západních Čechách, severovýchodně od města Chomutov…
0.3km
více »
Kludského vila
Kludského vila
Dům, budova
V Jirkově uprostřed parku ve Vinařické ulici stojí velká vila, kde v…
0.8km
více »
Červený Hrádek
Červený Hrádek
Zámek
Zajímavý barokní zámek Červený Hrádek stojí na úpatí Krušných hor…
1.2km
více »
Mariánský kopec u Červeného Hrádku
Mariánský kopec u Červeného Hrádku
Drobné památky
Na Mariánském kopci,jižně od zámku Červený Hrádek, nechala majitelka tohoto panství Gabriela Hohenlohe postavit poblíž sloupu se sochou Panny Marie Neposkvrněné hrobku pro svého…
1.2km
více »
Červený Hrádek - zámocký park a rybník
Červený Hrádek - zámocký park a rybník
Zámek
Červený Hrádek - zámocký park a rybník Barokový zámok Červený Hrádek…
1.4km
více »
Kašny na Červeném Hrádku.
Kašny na Červeném Hrádku.
Kašna
Na nádvoří zámku Červený Hrádek jsou v nikách dvě kašny z dílny sochaře Jana Brokoffa z let 1687-88. Sochy na kašnách představují postavy z řecké mytologie Polyfema a Odyssea.…
1.4km
více »
zavřít reklamu