Loading...

Mýty a fakta o Skiareálu Ještěd. Společnost TMR plní své závazky a mění liberecký areál v moderní středisko.

Tipy a novinky

Společnost TMR Ještěd byla v uplynulých dnech některými libereckými zastupiteli obviněna z nedodržování slibů a plánování dalšího rozvoje Skiareálu Ještěd, který má v dlouhodobém pronájmu od města od roku 2017. Jelikož lidé mají někdy krátkou paměť, je dobré připomenout i veřejnosti několik zásadních faktů.

Zadlužený areál, upadající návštěvnost a celkově špatná image mezi lyžařskou komunitou – to byla vizitka skiareálu pod Ještědem, se kterou se dlouhodobě potýkal za předchozích provozovatelů. Společnost TMR již na samém začátku vstupu na Ještěd jasně deklarovala dlouhodobý a seriózní zájem o rozvoj střediska, kolik a za jakých podmínek je do jeho rozvoje připravena investovat, aby z něj udělala konkurenceschopný areál.

Je rok 2023 a každý se může již nyní na vlastní oči přesvědčit, jak společnost TMR mění svoje sliby na realitu. Zmodernizovala zázemí pro služby, vyrostla zde nová špičková sjezdovka s nejmodernějším, úsporným osvětlením, které splňuje ty nejpřísnější parametry z pohledu efektivity, energetické náročnosti či ochrany životního prostředí, a zároveň zajišťuje maximální komfort a bezpečnost pro lyžaře. Další nemalé prostředky byly v minulém roce vynaloženy do zasněžovací infrastruktury. Celkově společnost TMR od převzetí skiareálu zde proinvestovala kolem 140 mil. Kč, další prostředky plynou do městské kasy za samotný pronájem areálu.

TMR Ještěd plní své závazky. A nejen ty finanční, ale i ty, ke kterým se zavázala v rámci Memoranda v podobě výsadby nových lesů a dosadby stávajících lesních ploch za možnost rozvoje zdejších sjezdovek. Tato dosadba započala již v loňském roce a bude pokračovat i letos a v dalším období. Celý projekt alternativní výsadby je naplánován až do roku 2024, samozřejmě pod dohledem odborníků a organizace Městských lesů Liberec.

Ano, skiareál Ještěd má stále své rezervy a slabiny, na kterých je třeba dále pracovat. Jednou z nich zůstávají úzké sjezdovky. Tak, jako byla Nová Skalka správným krokem v posunu lyžování na Ještědu k vyšší kvalitě, a především bezpečnosti rekreačních lyžařů a rodin s dětmi, tak má smyl kromě rozšíření stávajících sjezdovek zvážit i další modré sjezdovky právě pro tyto cílové skupiny. A to například i v místech, kde se na Ještědu zimní sporty ještě nedávno provozovaly (vedla tudy historická sáňkařská dráha anebo tzv. „Turistická sjezdovka“ z Plání).

Velkou slabinou stávajícího areálu (i v porovnání s konkurencí v podobných nadmořských výškách) je nemožnost zadržení dostatečného množství přírodní vody pro technické zasněžování, které je přitom na ještědském hřebenu dostatek. I z tohoto důvodu TMR v záměru dalšího rozvoje navrhuje retenční nádrže, které by tento problém odstranily. V kombinaci s výkonným zasněžovacím systémem potom bude možné v krátké době a ve správný čas zasněžit potřebné plochy na sjezdovkách. Technické zasněžování je zcela běžnou a nezbytnou věcí i ve všech ostatních skiareálech v ČR i v zahraničí a technický sníh svými vlastnostmi daleko lépe odolává teplotním výkyvům a je tak schopen překonávat i období pravidelných oblev.

Odpovědně, transparentně a s vážným zájmem o dlouhodobý rozvoj střediska a využití jeho potenciálu proto TMR, ve spolupráci s vedením Města konzultuje s nezávislými odborníky i s dotčenými orgány, aby určili, co z navržených kroků bude možné v budoucnu pod Ještědem zrealizovat, a co již nikoliv.  Respektujíce všechny nezbytné zákonné postupy je řešeno posuzování vlivů dalšího rozvoje na životní prostředí, které zhodnotí i dlouhodobou udržitelnost záměru v rámci územního plánování. Cíl všech zainteresovaných skupin je společný a stejný - fungující a prosperující, celoročně využitelný sportovní areál jako atraktivní místo pro odpočinek domácích obyvatel, ale i pro návštěvníky z celého regionu.

Poslední aktualizace: 14.3.2023
Mýty a fakta o Skiareálu Ještěd. Společnost TMR plní své závazky a mění liberecký areál v moderní středisko. na mapě
Autor: Ski-Jested
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Mýty a fakta o Skiareálu Ještěd. Společnost TMR plní své závazky a mění liberecký areál v moderní středisko.

Liberec - Horní Hanychov, Beranova stezka
Liberec - Horní Hanychov, Beranova stezka
Dům, budova
Liberec - Horní Hanychov: Na inlajnky i v zimě. Kousek od Turistického…
0.3km
více »
Z Horního Hanychova přes Ještěd do Kryštofova údolí
Z Horního Hanychova přes Ještěd do Kryštofova údolí
Trasa
Trasa je to dlouhá 17km. Můžete jet autobusem anebo jako my autem, které…
0.3km
více »
Na Ještěd se vrátila zima. Pokračuje i prodej skipasů za výhodné ceny.
Na Ještěd se vrátila zima. Pokračuje i prodej skipasů za výhodné ceny.
Tipy a novinky
Ve Skiareálu Ještěd se lyžuje a podmínky jsou skvělé.…
0.4km
více »
Ještěd SkiOpening 2022/2023 a předprodej skipasů za výhodné ceny.
Ještěd SkiOpening 2022/2023 a předprodej skipasů za výhodné ceny.
Tipy a novinky
Ve Skiareálu Ještěd vrcholí přípravy na blížící se…
0.4km
více »
Skiareál Ještěd oživí akce na podporu třídění odpadu
Skiareál Ještěd oživí akce na podporu třídění odpadu
Tipy a novinky
Návštěvníci Skiareálu Ještěd mohou druhým rokem třídit odpady do speci…
0.4km
více »
Ještědský okruh
Ještědský okruh
Tipy na výlet
Vážení přátelé Turistiky i turistiky,tentokrát Vás pozvu na krásný výlet v…
0.5km
více »
Na Ještěd se vrátila zima. Skiareál se v pátek opět otevře lyžařům! A chystá se i APRES SKI PARTY!!!
Na Ještěd se vrátila zima. Skiareál se v pátek opět otevře lyžařům! A chystá se i APRES SKI PARTY!!!
Tipy a novinky
Po výrazném oteplení se na Ještěd konečně vrátila zima. Díky…
1km
více »
Ski areál Ještěd
Ski areál Ještěd
Ski areál
Na první lyžovačku na Ještědu se mohou návštěvníci těšit letos již 10. p…
1.1km
více »
Hanychovská jeskyně
Hanychovská jeskyně
Jeskyně
Nalézá se v tzv. Panském lomu - odtud odvozeno i její další označení - je…
1.7km
více »
Z Kokořína na Ještěd a zpět
Z Kokořína na Ještěd a zpět
Tipy na výlet
Z kempu v Kokořínském Dole jsme vyjeli autem směr Mladá Boleslav a pak po…
1.9km
více »
zavřít reklamu