Loading...

Odhalte tajemství Balkánu: Putování skrytými kouty jižní Evropy

Tipy a novinky

Exotika na starém kontinentu - tato slova přesně popisují Balkán. Pestrá historie a nádherná příroda dělá tuto část světa velmi přitažlivou. Leží přitom tak blízko, že přímo vybízí k pořádné expedici. Stačí sednout za volant a za pár hodin můžete poznávat místa, která jako by v Evropě vůbec neležela. Tak nasedat!

Ještě než vyjedete

Zase ale na tak hrrr. Ještě než nastartujete, zvažte, kam vlastně vyrážíte. Některé ze států na Balkáně jsou členy Evropské unie, a některé z nich dokonce i součástí Schengenského prostoru. Jiné ovšem ne, a pohyb po nich má svá specifika. Nejenom, že potřebujete pasy. Uvědomte si, že často projíždíte místy, kde před čtvrtstoletím zuřila válka. A její dědictví si tento region bohužel nese dosud. Ne každý tu mluví anglicky a úplatky jsou leckde jedinou cestou, jak se dobrat kýženého výsledku. Ano, i takhle vypadá exotika, která tolik láká romantiky. Člověk by ale měl zůstat nohama na zemi, znát specifika každého regionu, kam vyráží, a nezapomenout na kvalitní cestovní pojištění a povinné ručení. To sjednané doma tady stačit nemusí.

Řecko, Chorvatsko, Rumunsko a Bulharsko

Láká vás Balkán, ale máte tak trochu strach? I když je (téměř) celý poloostrov bezpečnou částí světa, z tepla Evropské unie se vše mimo ni může jevit jako divočina. Čtyři zmíněné státy ale patří mezi členy Evropské unie. Řecko a nově i Chorvatsko jsou dokonce součástí Schengenského prostoru. A i tady všude lze zažít pořádnou exotiku.

Začněme třeba přímo na samém jihu, v Řecku. Vždyť právě tady začaly dějiny evropské civilizace. Jen si zkuste, co vám o nich povypráví Atény nebo Soluň, nebo vystoupejte na bájný Olymp. A samozřejmě se můžete svlažit v moři, protože i plážemi je Řecko vyhlášené. Vše navíc v prostředí, které je na turisty dokonale připraveno.

A podobně na turisty připravené je i Chorvatsko. I tato pro Čechy typická dovolenková destinace se může stát místem, kam autem vyrazit na expedici. Víte například, jaké perly ukrývá Dubrovník, Záhřeb, Zadar nebo Pula? Nechtěli byste vidět Plitvická jezera? Nezajímají vás kontrasty mezi turistickým pobřežím a vnitrozemským venkovem? Kdepak, i v Chorvatsku je co objevovat.

A úplně to samé lze říci i o posledních dvou státech na Balkáně, které jsou členy EU. Ale pozor, Rumunsko ani Bulharsko nejsou součástí Schengenského prostoru, a tak si nezapomeňte vzít pasy. Třeba pojištění auta by vám ale mělo stačit z domova, pokud tedy máte sjednáno kvalitní. Kromě obligátního pobřeží Černého moře s nádhernými plážemi byste při poznávání tohoto koutu Evropy rozhodně neměli minout hlavní město Bulharska Sofii nebo město Plovdiv. Doslova nadšení tu ale budou milovníci lesů, hor a horských vesniček. Jižní Karpaty v Rumunsku, Stara Planina, Rodopy a Rila v Bulharsku vás svou divokostí musí uhranout, stejně jako Železná vrata - impozantní soutěska, kterou si v horském masivu prorazila řeka Dunaj. 

Černá Hora, Albánie, Severní Makedonie, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Kosovo

Opusťme ale teplíčko Evropské unie a pojďme na opravdovou exotiku. Hledáte-li ovšem přece jen evropsky luxusní ubytování a infrastrukturu na úrovni, zkuste Černou Horu. Vyhlášené jsou místní pláže, hory i pohostinnost obyvatel. 

Kdo naopak rád divočinu a památky, toho musí uhranout Bosna nebo Albánie. Hlavní město Bosny a Hercegoviny Sarajevo doslova vypráví příběhy - o Osmanské říši, o Olympiádě v roce 1984 a bohužel i o válečném konfliktu v 90. letech.

Ještě divočejší umí být Albánie. Země krevní msty, chudého venkova a pestré minulosti uhrane každého, kdo touží po opravdové exotice. A to samé lze vlastně říci i o Severní Makedonii. I tato země zažila Římany, Byzantince, Slovany a Osmanskou říši. Jestli je tato pestrá minulost někde vidět, je to v hlavním městě Skopje. Její návštěva vám rozhodně připomene to nejlepší od všech. Tak šťastnou cestu!

Poslední aktualizace: 17.6.2023
Odhalte tajemství Balkánu: Putování skrytými kouty jižní Evropy na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Odhalte tajemství Balkánu: Putování skrytými kouty jižní Evropy

Z cestování po (bývalé) Jugoslávii V.
Z cestování po (bývalé) Jugoslávii V.
Cestopisy
Ráno vystupujeme v Bělehradě, tedy v Beogradě srbsky, psáno latinkou.…
0.6km
více »
Z cestování po (bývalé) Jugoslávii VI.
Z cestování po (bývalé) Jugoslávii VI.
Cestopisy
Večer se opět naloďujeme na palubu nočního vlaku. Tentokráte cestujeme…
0.6km
více »
Zoologická zahrada v Bělehradě
Zoologická zahrada v Bělehradě
ZOO
Zoologická zahrada v Bělehradě je situovaná přímo do pevnosti Kalemagdan. Neuvidíme tak rozsáhlé výběhy, ale naopak řadu zvířat v ne…
0.8km
více »
Památník dětem zabitých při bombardování NATO
Památník dětem zabitých při bombardování NATO
Pomník
Památník všem dětským obětem bombardování NATO, který se nachází v centru Bělehradu v parku Tašmajdan. Památník ve tvaru srdce nese nápis "Byly js…
1.2km
více »
Kalemagdan
Kalemagdan
Pevnost, opevnění
Pevnost v Bělehradě nad soutokem Dunaje a Sávy. V areálu je několik muzeí,…
1.6km
více »
Bělehrad
Bělehrad
Hlavní město
Bělehrad je hlavní město Srbska a jedno z nejstarších a nejvýznamnějších…
2km
více »
Bílé město na Dunaji a Sávě
Bílé město na Dunaji a Sávě
Cestopisy
Bílé město na Dunaji a Sávě Do Bělehradu se dá zaletět a je to pohodlnější a možná i lacinější a vůbec z toho nebolí zadek a možná…
2km
více »
Bělehrad
Bělehrad
Tipy na výlet
Bělehrad (44°49′14″s.š. 20°27′44″v.d.) je hlavním a největším městem…
2km
více »
Letiště Bělehrad / Beograd
Letiště Bělehrad / Beograd
Letiště
Letiště Beograd (BEG) spadá pod město Bělehrad…
12.7km
více »
Tara - řeka a kaňon
Tara - řeka a kaňon
Kaňon
?Klenot Evropy? - panenská, čistá a divoká řeka Tara odvádí velké množstv…
36km
více »
zavřít reklamu