Loading...

Odhalte tajemství hradů a zámků aneb Pojďte se krásně bát.

Tipy a novinky

Je temná noc, zámeckou komnatu ozařuje jen pár měsíčních paprsků. Všude je ticho, nikde nikdo. A najednou PRÁSK! Dveře, které jste předtím pečlivě zavřeli, se prudce rozletí. Jenže nikde nikdo… Pojďte se krásně bát a objevovat tajemství hradů a zámků v Moravskoslezském kraji!

Zámek Slezské Rudoltice a dáma v černém
Slezské Versailles, tak se říká zámku Slezské Rudoltice, který sídlo krále Slunce připomíná opravdu nápadně. A nejen po architektonické stránce… Také se zámkem hraběte Hodice, jenž zde hostil i pruského krále Fridricha II., je spojeno mnoho výstředních příběhů, neuvěřitelných historek a tajemství.

Ve zdejším kraji se prý v dávných dobách objevovala záhadná dáma v černém, která do zlatého poháru sbírala duše zlých lidí. Legenda mezi zdejším lidem přetrvávala po staletí, dokonce prý v zámecké kapli stával na čestném místě zlatý pohár s perličkami symbolizujícími duše nedobrých. Jenže na konci II. světové války, jež zámku nic dobrého nepřinesla, pohár zmizel.

Příběh o dámě v černém, která na návštěvníky zámku smutně shlíží z obrazu, a o dalších záhadách Slezských Versailles se krásně poslouchá při světle svíček během nočních prohlídek. Strašidelné historky dostávají v kapli osvětlené pouze malým světýlkem úúúúplně jinou dimenzi…

Zámek Bruntál a deník záhad
Bruntálský zámek, který patří k nejvýznamnějším objektům svého druhu ve Slezsku, je známý tím, že po celá staletí byl majetkem Řádu německých rytířů. Souvisí s touto skutečností to, co se na zámku odehrává tak často, že si zdejší průvodci vedou deník záhad, do něhož zapisují, co, kdy a v jaké části zámku se jim přihodilo?

Zápisy jsou hojné a různorodé. Proč se samy od sebe rozhoupou klíče pověšené na zdi nebo se v naprostém bezvětří rozkmitají květiny? Proč se tu docela často samy otevírají, či zavírají dveře? Proč se zničehonic začne hýbat tužka položená na stole? Proč jsou nejčastěji za zimních nocí slyšet kroky, když v zámku kromě ostrahy prokazatelně nikdo není? Proč se návštěvníci někdy ohlížejí v domnění, že za nimi kdosi jde, ovšem prostor za jejich zády je prázdný? Proč je za nocí slyšet posouvání nábytku, když ten je stále na svém místě? Proč se průvodcům během prohlídky zcela vybíjejí plně nabité mobily? Proč bývá na různých místech slyšet bouchání na dveře či vrata zámku, jako by se někdo dobýval dovnitř? Proč…? Kdoví… Přijeďte! Třeba budete první, kdo těmto záhadám přijde na kloub!

Hrad Sovinec a děsuplné záhady
Nechceme vás strašit, a tak se o hradu Sovinci snad ani nebudeme zmiňovat. Nebo že by přece…? Jen pár slov…? Vydržíte tu hrůzu?!

To, co se o Sovinci povídá, je opravdu jen pro silné povahy! Tajemnější je už snad jen tajemný hrad v Karpatech! Kdo ví, co všechno se tu od založení hradu v roce 1333 odehrálo?!

Opravdu podivně věci, nad nimiž zůstává rozum stát, se tu dějí i dnes. Z prázdných místností se ozývají nevysvětlitelné zvuky a občas tu lze zahlédnout šedého skřítka či paní v bílém nebo černém šatu. Nejčastěji se to stává na pátém nádvoří, kde návštěvníci zažívají podivné pocity i ve dne. Podobně tajemné je i třetí nádvoří, kde byly nalezeny zazděné kostry mladinké dívky a starého muže. Co a proč se jim přihodilo, se zřejmě už nikdy nedozvíme…

Záhadné je i podzemí hradu, který v minulosti patřil Řádu německých rytířů. Možná po něm tu prý zůstaly tajné chodby a poklad. Nebo je pod zemí ukryto jezero, v němž byly testovány německé ponorky? Či jsou tu pohřbeny tajné archivy jednotek SS, které na hradě sídlily od roku 1942? Zkuste dobýt hradby jednoho z největších hradů na Moravě, který je dokonale zachovalou ukázkou opevnění z dob třicetileté války, a přijít všem zkazkám na kloub!

Zámek Hradec nad Moravicí a Felixův duch
Toužíte-li navštívit romantický zámek, který se objevuje na začátku Disneyho pohádek, vypravte se do Hradce nad Moravicí! Zdejší šlechtické sídlo totiž to pohádkové skutečně připomíná!

A pohádkové jsou i příběhy s ním spojené. Vždyť právě tady koncertovali Beethoven i Liszt a zdejších honů se účastnili kancléř Metternich i sám ruský car Alexandr I. A Lichnovští, majitelé zámku, udržovali přátelské kontakty s Mozartem, Paganinim i Picassem.

Z rodu Lichnovských pocházel i kníže Felix, jehož duch se prý… Ale ne. Věnujme se nejprve životu bouřliváka, jenž bojoval ve Španělsku, a kromě jiného byl velmi důvěrným přítelem o celých 21 let starší kněžny Zaháňské. Osudnou se však mladému lvu salonů stala politika. Jako poslanec frankfurtského říšského sněmu vystupoval tak kontroverzně, že se roku 1848 stal obětí rozbouřeného davu. Bylo mu pouhých 34 let.

Felix byl nejprve pohřben ve Frankfurtu, ale rodina nechala jeho tělo převézt do Hradce nad Moravicí, aby bylo pohřbeno v rodinné hrobce v kapli sv. Jakuba. Felixovo srdce bylo vyňato a uloženo do stříbrné schránky v kostele sv. Petra a Pavla nedaleko zámku. Tam je dodnes.

Vrátil se však i Felixův duch. Traduje se, že v zámku v Hradci nad Moravicí se ve dnech a nocích v období výročí jeho skonu dějí zvláštní věci. Někteří říkají, že Felixe je možné pouze slyšet, jak chodí po chodbách a schází ze schodů. Jiní jej prý dokonce viděli. Budete k nim patřit i vy?

Zámek Raduň a Čertův kámen
Zámek Azay-le-Rideau patří k nejkrásnějším zámkům na Loiře. A zámek Raduň je nejkrásnějším zámkem na Raduňce! Obě půvabné stavby se navíc až marnotratně zhlížejí ve vodní ploše jako v zrcadle a kladou návštěvníkům nevyslovenou otázku: „Kdo je nejkrásnější?“

O výjimečné malebnosti raduňského zámku s oranžerií i romantického parku, který ho obklopuje, se můžete přesvědčit sami. A právě ve zmíněném parku leží obrovský balvan, tzv. Čertův kámen. Traduje se, že pekelník uzavřel sázku, že za jedinou noc, dříve než kohout zakokrhá, vystaví celý zámek. Dílo se mu ovšem nepodařilo dokončit a při útěku kámen odhodil. Zdá se, že čert si svůj balvan stále hlídá – poté, co byl v roce 2020 odcizen, se po několika měsících opět vrátil na místo, kde jej rohatý zanechal… Ale raduňský zámek má co nabídnout i těm, kdo nemají záhady v oblibě. Letní aristokratické sídlo i rezidence potomků maršála Blüchera, vítěze nad Napoleonem, vás vtáhne do životního stylu pruské aristokratické rodiny v 19. a 20. století.

Zámek Kravaře a devět zlatých kačic
Přímo před očima Rudolfa II. prý vyrobil Michal Sendivoj, nejvyhledávanější alchymista tehdejší doby, zlato a potvrdil tím své výsadní postavení na císařově dvoře. Možná, že se vám v Sendivojově pracovně na zámku v Kravařích, který učenci věnoval císař Ferdinand II., také podaří osvojit si výrobu tohoto drahého kovu. A když ne, alespoň si ho tady můžete prohlédnout. Ovšem jen s pomocí kleští! Vezme-li totiž tento zlatý valounek do ruky člověk, který nemá čisté svědomí, na místě zkamení!

Sendivoj byl zajímavá osobnost. Znal se s Tycho de Brahem a Johannesem Keplerem, byl autorem sedmi desítek knih a dokonce inspiroval Isaaca Newtona, když přibližně 170 let před ním předpověděl existenci kyslíku jako zdroje života na Zemi. Jen není jasné, proč se topil v dluzích, když dokázal vyrobit zlato… Ale možná opravdu vlastnil elixír života! Vždyť nikdo netuší, kde je tento záhadný muž pohřben, i když prokazatelně zemřel v roce 1636 ve věku 70 let právě v Kravařích!

Po věhlasném alchymistovi nakonec zbylo jen mnoho otazníků i legend, z nichž nejznámější je ta o devíti zlatých kačicích. Sendivoj je prý ulil a nechal zazdít v zámeckém sklepení. Už je jich tam prý sice jen pět, ale i to je pořád dost! Co když zlaté hejno čeká právě na vás?

Slezskoostravský hrad a muž s palicí
Už jste někdy navštívili hrad, který se málem propadl do země? Ne, nejde o pohádkový příběh. Řeč je o naprosto reálném hradu. Najdete ho v Ostravě.

Slezskoostravskému hradu se málem stala osudnou těžba uhlí na Ostravsku. Kvůli poddolování poklesl zhruba o 16 metrů, zmar dokonalo bombardování Ostravy v roce 1944. Vše se dostalo tak daleko, že v únoru 1954  byl na hrad dokonce vydán demoliční výměr! K likvidaci historické stavby, jejíž historie sahá až do druhé poloviny 13. století, naštěstí nedošlo. Naopak, hrad je dnes krásnější než kdy dřív! Že byste se zde propadli do nějaké zasypané štoly, se bát nemusíte. Jen byste možná měli vědět, že se tu vypráví o bíle oděné ženě s rozpuštěnými vlasy, jež za tmavých nocí chodívala s hořící svíčkou v levé a se zlatým klíčem v pravé ruce, aby zvěstovala blížící se poslední hodinku někoho z rodiny majitele hradu. A důležité varování pro ty, kteří touží najít poklad! Ten zdejší hlídá muž se železnou palicí a je připraven každému nenechavci rozbít hlavu. Nic si z toho nedělejte. Ty pravé poklady Slezskoostravského hradu spočívají v něčem úplně jiném a nabrat si jich můžete, kolik budete chtít!

Poslední aktualizace: 30.7.2021
Odhalte tajemství hradů a zámků aneb Pojďte se krásně bát. na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Odhalte tajemství hradů a zámků aneb Pojďte se krásně bát.

Džungle uprostřed Ostravy
Džungle uprostřed Ostravy
Tipy a novinky
Uprostřed města, mezi frekventovanými silnicemi a železnicí, naleznete…
0.2km
více »
Výstava betlémů v Ostravském muzeu, Moravská Ostrava, prosinec 2023
Výstava betlémů v Ostravském muzeu, Moravská Ostrava, prosinec 2023
Tipy na výlet
Dnešním cílem naší vycházky je Ostravské muzeum v Moravské Ostravě. Pojedeme tramvají číslo 4 na…
0.2km
více »
Procházka Černou Loukou v Moravské Ostravě a jejím okolím
Procházka Černou Loukou v Moravské Ostravě a jejím okolím
Tipy na výlet
Dnešní procházka bude pouze krátká, protože vycházkový okruh čítá jen několik desítek metrů. Chci…
0.2km
více »
Pestré stezky
Pestré stezky
Tipy a novinky
Pestré stezky zpřístupňují méně známá a zapomenutá místa industri…
0.2km
více »
Výstava Život na zahradě a Zdraví a duše
Výstava Život na zahradě a Zdraví a duše
Tipy na výlet
Jeli jsme do Ostravy na Výstaviště Černou louku do centra města.…
0.2km
více »
Olympijský park Ostrava
Olympijský park Ostrava
Náměstí
Včera byly slavnostně zahájeny v hlavním městě Brazílie Rio de Janeiru 31. novodobé olympijské hry. V ČR jsou u této příležitosti…
0.2km
více »
Krakovské betlémy ve Vile Hanse Ulricha, Ostrava, prosinec 2023
Krakovské betlémy ve Vile Hanse Ulricha, Ostrava, prosinec 2023
Tipy na výlet
Do Vily Hanse Ulricha na Sokolské třídě v Moravské Ostravě, kde byla od 1. do 31.prosince 2023 k…
0.2km
více »
Ostrava - Důl Hlubina - pamětní desky
Ostrava - Důl Hlubina - pamětní desky
Pomník
I když v titulku jsem napsala Důl Hlubina, který se…
0.3km
více »
Festival dřeva na hradě
Festival dřeva na hradě
Tipy na výlet
Jedeme do Ostravy na Slezskoostravský hrad Festival dřeva zábava pro…
0.4km
více »
Ostrava - Vítkovice - Památník umučeným dělníkům Vítkovických železáren
Ostrava - Vítkovice - Památník umučeným dělníkům Vítkovických železáren
Památník
Druhá svetová vojna, najväčší vojenský konflikt v histo…
0.4km
více »
Boltova věž
Boltova věž
Technická památka
Boltova věž, neboli oficiálně Bolt tower je součástí areálu Dolní oblast…
0.5km
více »
Ostrava - muzeum hraček
Ostrava - muzeum hraček
Muzeum
V Ostravě bylo muzeum hraček založenov r. 2014 v obchodním domě Laso, ale nyní se přestěhovalo do nových prostor v budově…
0.5km
více »
Jedeme na sever a severovýchod Moravy – 11. den – odpoledne: Vítkovice-bývalý Důl Hlubina, rozhledna Bolt Tower a Rothschildův zámek; Moravská Ostrava-bývalý Důl Karolína a Trojhalí; Slezská Ostrava-Slezskoostravský hrad a vyhlídková věž Nové radnice
Jedeme na sever a severovýchod Moravy – 11. den – odpoledne: Vítkovice-bývalý Důl Hlubina, rozhledna Bolt Tower a Rothschildův zámek; Moravská Ostrava-bývalý Důl Karolína a Trojhalí; Slezská Ostrava-Slezskoostravský hrad a vyhlídková věž Nové radnice
Cestopisy
Sobota 13. 8. 2022 - odpoledne Východní a jižní okrajové čtvrtě O…
0.6km
více »
DOV - Dolní oblast Vítkovice: NKP Důl Hlubina, Vysoká pec č.1 a koksovna Vítkovických železáren
DOV - Dolní oblast Vítkovice: NKP Důl Hlubina, Vysoká pec č.1 a koksovna Vítkovických železáren
Technická památka
DOV-Dolní oblast Vítkovice:NKP Důl Hlubina, Vysoká pec č.1 - VP1 a…
0.6km
více »
Ostrava - Národní zemědělské muzeum
Ostrava - Národní zemědělské muzeum
Muzeum
Národní zemědělské muzeum v Ostravě je v Dolní oblasti Vítkovic a…
0.6km
více »
Ostrava – DOV (Dolní oblast Vítkovice)
Ostrava – DOV (Dolní oblast Vítkovice)
Technická památka
Zkratka DOV označuje jednak areál někdejších Vítkovických železár…
0.6km
více »
Ostrava technická, industriální i animální  (Svět techniky, VOD, ZOO)
Ostrava technická, industriální i animální (Svět techniky, VOD, ZOO)
Tipy na výlet
Zajímavým tipem na celodenní výlet může být také někdejší ocelové…
0.7km
více »
Vítkovické železárny
Vítkovické železárny
Technická památka
Vítkovický areál respektive jeho tak zvaná Dolní část byl v roce 2002 vyh…
0.9km
více »
Ostrava
Ostrava
Město
Ostrava, třetí největší město České republiky, je s počtem obyvat…
2km
více »
zavřít reklamu