Loading...

Proč byste měli do svého jídelníčku zařadit borůvky?

Tipy a novinky

Pravděpodobně si to neuvědomujete, ale odpověď je na dosah ruky, a to v malých tmavě modrých plodech. Nejenže vynikají svou jedinečnou chutí a poskytují zajímavou kulinářskou explozi na jazyku, ale jsou také pokladnicí zdraví. Dalekosáhlý výzkum ukazuje obrovský potenciál těchto drobečků. Poskytují velkou dávku vitaminů a antioxidantů - například antokyanů, které jsou zodpovědné za jejich krásnou barvu. Jejich konzumace podporuje imunitní systém a podporuje správnou funkci srdce. V dietoterapii jsou ceněny pro svůj obsah vlákniny - přítele dobrého trávení. Jsou výbornou alternativou pro lidi, kteří si hlídají postavu nebo vedou aktivní životní styl - jsou zdrojem energie, ale nezatěžují postavu nadbytečnými kaloriemi.

Pravděpodobně si to neuvědomujete, ale odpověď je na dosah ruky, a to v malých tmavě modrých plodech. Nejenže vynikají svou jedinečnou chutí a poskytují zajímavou kulinářskou explozi na jazyku, ale jsou také pokladnicí zdraví. Dalekosáhlý výzkum ukazuje obrovský potenciál těchto drobečků. Poskytují velkou dávku vitaminů a antioxidantů - například antokyanů, které jsou zodpovědné za jejich krásnou barvu. Jejich konzumace podporuje imunitní systém a podporuje správnou funkci srdce. V dietoterapii jsou ceněny pro svůj obsah vlákniny - přítele dobrého trávení. Jsou výbornou alternativou pro lidi, kteří si hlídají postavu nebo vedou aktivní životní styl - jsou zdrojem energie, ale nezatěžují postavu nadbytečnými kaloriemi. Další zajímavostí je, že mají neuroprotektivní účinek a zlepšují kognitivní funkce - jsou ideální svačinkou pro ty, kteří studují nebo vykonávají intelektuálně náročné úkoly! Nakonec se můžeme podívat na naše zdraví jako na celek. Právě borůvky nám nabízejí kompletní balíček - podporují naše tělo po fyzické i psychické stránce, poskytují nektar pro tělo a palivo pro mysl. Proto rozhodně stojí za to zařadit borůvky - chutné, zdravé a všestranné ovoce - do svého jídelníčku.

Jaké jsou zdravotní výhody konzumace borůvek?

Mnozí z nás si borůvky spojují především jako sladké lákadlo přidávané do letních dezertů. Často však zapomínáme, jak cenné látky pro naše zdraví se v těchto drobných plodech skrývají! První, co vás zarazí, je bohatství antioxidantů obsažených v borůvkách. Tito malí superhrdinové dokonce dokáží vyvinout obranu proti volným radikálům - viníkům mnoha nemocí a stárnutí organismu. Dalším důležitým aspektem zdravotních účinků těchto plodů je těhotenství a mateřství. Borůvky jsou plné kyseliny listové - neocenitelné pro ženy, které plánují těhotenství nebo jsou již v jeho průběhu. Zdravé sazenice najdete v Moravských sadech. Pro ty, kdo si hlídají postavu, bude důležité, že tato pokladnice vitaminů je na seznamu doporučených pochoutek odborníků na výživu. Tato vysoce energetická potravina poskytuje dlouhotrvající pocit sytosti a pomáhá zahnat záchvaty nechutenství. Nebo je snad vaším cílem zlepšit mozkové funkce? Ani zde vás borůvky nezklamou! Studie ukazují, že pravidelná konzumace borůvek pomáhá zlepšovat paměť, koncentraci a rychlost učení. Jste překvapeni? My rozhodně ano. Ale to je jen část silných stránek těchto malých chlapíků. Borůvky jsou víc než jen lahodný dezert. Šokující zdravotní účinky těchto malých plodů bezesporu stojí za pozornost!

Pěstování borůvek - od sazenic přes péči až po sklizeň plodů

Borůvka je rostlina, která plodí chutné a zdravé plody a která se na našich zahradách pěstuje stále častěji. Jak ale probíhá proces jejího pěstování od samého začátku? Začněme u sazeničky. Sazenice borůvek se nejlépe vysazují na jaře, i když je možná i podzimní výsadba. Ideální půda pro borůvky je kyselá, humusovitá a dobře propustná. Místo pro výsadbu zryjte do hloubky 40 cm a přidejte rašelinu nebo borovou kůru - ty půdu okyselí. Nejdůležitější při pěstování této rostliny je správné zavlažování. Borůvky mají mělký kořenový systém, který nezasahuje hluboko do země, takže potřebují pravidelnou zálivku. Péče zahrnuje také každoroční přihnojování dusíkatými hnojivy a odstraňování nemocných a odumřelých větviček - nejlépe v zimě. Kdy je čas na sklizeň? První plody lze sklízet již zhruba tři roky po vysazení keře! Nezapomeňte však, že keř dosáhne plného potenciálu plodů až po sedmi letech. Z pohledu amatérského zahrádkáře není pěstování borůvek nijak náročné. Vyžaduje však trpělivost a pravidelnou péči, ale odměnou jsou lahodné plody plné zdraví, které můžeme sklízet přímo na naší zahradě.

Klíčové aspekty pěstování domácích sazenic borůvek

Zelené plody, které se časem změní na tmavě modré? To jsou samozřejmě borůvky! Pěstování této rostliny je úkol, od kterého se možná budete jen těžko odtrhávat. Každou minutu strávenou péčí o tuto malou rostlinku si zamilujete. Sazenice borůvek je nejlepší vysazovat brzy na jaře nebo na podzim. Vše záleží na vašem klimatickém pásmu a odolnosti sazenic vůči chladu. Borůvka dává přednost mírným až chladným podmínkám, takže poskytuje bohatou úrodu chutných plodů. Klíčový je výběr stanoviště. Pamatujte - čím více slunce rostlině poskytneme, tím více voňavých plodů nám na oplátku poskytne. Nejlepší je otevřené a slunné stanoviště. Půda by měla být dobře odvodněná, mírně kyselá a bohatá na minerální látky. Při výsadbě je důležité zohlednit hloubku předchozího růstu konkrétního keře. Zpočátku se nemusíme starat o hnojení, ale v následujícím roce pěstování naše borůvky ocení pravidelné kompostování. Je vhodné pamatovat na řádnou zálivku rostlin. V letním období vede vysychání půdy k zasychání listů a snížení růstu keře. Kořenový systém borůvek je plochý a nepříliš rozsáhlý - o zalévání je třeba rozhodovat na základě vlhkosti půdy v hloubce několika centimetrů. Důležitá je také péče o rostlinu - manipulace s keřem a odstraňování uschlých částí připraví půdu pro silnější růst nových výhonů a plodů. Zde věnujte pozornost silně zarostlým mezerám mezi větvemi - snažte se také odstranit staré, poškozené nebo suché větve, abyste uvolnili místo mladým a zdravým. Pěstování borůvek se může stát vaším oblíbeným koníčkem! Navíc si díky péči o vlastní sazenice borůvek můžeme vychutnat chuť lahodných plodů přímo z naší zahrady!

Nejen zdravé, ale i chutné - nejlepší recepty na pokrmy z borůvek

Borůvky jsou skutečnou vitaminovou bombou, která by měla být v jídelníčku každého z nás. Zralé plody voní po čokoládě a vanilce, což z nich dělá jedinečnou přísadu do mnoha pokrmů. Proč? Pojďme se na ně podívat blíže. Nejjednodušší způsob konzumace borůvek je jíst je syrové, ale toto bobulovité ovoce se skvěle hodí i jako doplněk ovocných salátů. Využít ji můžeme také přípravou domácího přírodního jogurtu s borůvkami nebo smoothie se špenátem, banánem a zmíněným ovocem - skutečná dávka energie na celý den! Pokud jde o dezerty, borůvkový koláč je klasikou tohoto žánru. Ti ambicióznější mohou zkusit upéct drobenku nebo připravit borůvkový sorbet - jemnost této zmrzliny dokonale podtrhuje intenzivní chuť těchto malých bobulí. Borůvková omáčka je navíc skvělou přílohou ke zvěřině a rybám, jako je treska nebo losos. Použití borůvek v kuchyni je omezeno pouze naší fantazií!

Výhody konzumace a vlastního pěstování borůvek

Borůvky jsou skutečným pokladem zdraví ukrytým v malém ovoci. Její konzumace má nekonečně mnoho výhod, od posílení imunitního systému přes ochranu srdce a cév až po podporu zdravé mysli. Není to však jen chuť na zdravou svačinu, která motivuje k výsevu sazenic borůvek - pěstováním těchto plodů doma máme kontrolu nad procesem od kvetení až po sklizeň. Zajistíme si tak přístup k organickým borůvkám bez chemických pesticidů přímo z naší zahrady nebo balkonu. Pěstování borůvek je jednoduché - vyžaduje vhodné stanoviště a kyselou plechovou nebo rašelinovou půdu. Důležité je, že péče o sazenice borůvek je nenáročná, pokud se udržuje správné pH půdy a péče a údržba je pravidelná. Plody borůvek rostoucích na slunci jsou však nejen chutné a zdravé - zkrášlí také každou zahradu. Borůvka zaujme svými malebnými keříky, které jsou zakončeny tmavě modrými korunami plodů. Strava bohatá na borůvky je investicí do zdraví na dlouhá léta. Pěstování těchto plodů doma navíc přináší radost, posiluje pocit soběstačnosti a zaručuje nekonečný zdroj chutných pochutin přímo z naší zahrádky.

Poslední aktualizace: 16.11.2023
Proč byste měli do svého jídelníčku zařadit borůvky? na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Proč byste měli do svého jídelníčku zařadit borůvky?

Ostrava - Paměť ve zlatě
Ostrava - Paměť ve zlatě
Muzeum
V Ostravském muzeu na Masarykově náměstí měla probíhat ve dnech 6. - 25. 10 2020…
0.3km
více »
Nový Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovice
Nový Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovice
Muzeum
Zcela nový IQ park pro příznivce vědy, techniky i přírody pro malé i velké…
0.5km
více »
Ostrava – Svět techniky
Ostrava – Svět techniky
Chodník, naučná stezka
Jedním z výsledků práce architekta Josefa Pleskota, zaměřených na…
0.5km
více »
Ostrava
Ostrava
Město
Ostrava, třetí největší město České republiky, je s počtem obyvat…
0.6km
více »
Vítkovické železárny
Vítkovické železárny
Technická památka
Vítkovický areál respektive jeho tak zvaná Dolní část byl v roce 2002 vyh…
0.6km
více »
Ostrava technická, industriální i animální  (Svět techniky, VOD, ZOO)
Ostrava technická, industriální i animální (Svět techniky, VOD, ZOO)
Tipy na výlet
Zajímavým tipem na celodenní výlet může být také někdejší ocelové…
0.7km
více »
Velký svět techniky v DOV
Velký svět techniky v DOV
Technická památka
Velký svět techniky v Dolní oblasti Vítkovic  otevřen 26.9.2014  V Dolní…
0.7km
více »
Ostrava - Dolní oblast Vítkovice - plynojem Gong
Ostrava - Dolní oblast Vítkovice - plynojem Gong
Ostatní
Súčasťou rozsiahleho priemyslového areálu Vítkovických železáren Dolní…
0.8km
více »
Otevřené chrámy 2021 v Moravskoslezském kraji
Otevřené chrámy 2021 v Moravskoslezském kraji
Tipy a novinky
Podnikáte rádi objevné cesty za poznáním? Zajímáte se o umění, architekturu nebo s oblibou…
0.8km
více »
Ostrava - Vítkovice - Bývalý důl Hlubina
Ostrava - Vítkovice - Bývalý důl Hlubina
Důl, štola, šachta
,,Ostravo, Ostravo, pod Beskydami, Pán Bůh nás opatruj, zůstavej s námi. A v te Ostravě, hluboko v zemi, Tam žádne Las Vegas nebilo …
0.8km
více »
Ostrava – DOV (Dolní oblast Vítkovice)
Ostrava – DOV (Dolní oblast Vítkovice)
Technická památka
Zkratka DOV označuje jednak areál někdejších Vítkovických železár…
0.8km
více »
Ostrava - Vítkovice - Vysoké pece
Ostrava - Vítkovice - Vysoké pece
Technická památka
Priemyslová oblasť Dolní Vítkovice, nazývaná tiež Ostravské Hradčany v…
0.9km
více »
Plynojem Gong
Plynojem Gong
Technická památka
1.5.2012 Plynojem Gong   Národní kulturní památka  GONG je Stavbou roku…
0.9km
více »
Ostrava, Vítkovice, dolní oblast
Ostrava, Vítkovice, dolní oblast
Tipy na výlet
Do Ostravy-Vítkovic. To by mělo k lokalizaci místa skoro stačit. …
0.9km
více »
Expozice báňské záchranné služby, jeden z poznávacích okruhů Hornického muzea OKD Landek v Ostravě
Expozice báňské záchranné služby, jeden z poznávacích okruhů Hornického muzea OKD Landek v Ostravě
Muzeum
Součástí hornického muzea Landek v Ostravě, které vzniklo v roce 1993 je i expozice báňské záchranné služby. Ve sklepních prostorech, v přízemí…
0.9km
více »
Ostrava - Bolt  Tower
Ostrava - Bolt Tower
Rozhledna
Po niekoľkých rokoch sa mi podarilo navštíviť miesto, ktoré keď som po…
1km
více »
Ostrava – Bolt Tower
Soutěž 1 bod
www.turistikaprozivot.cz
Ostrava – Bolt Tower
Rozhledna
Unikátní nástavbová věž, pojmenovaná po slavném jamajském sprinte…
1km
více »
Ostrava - Národní zemědělské muzeum
Ostrava - Národní zemědělské muzeum
Muzeum
Národní zemědělské muzeum v Ostravě je v Dolní oblasti Vítkovic a…
1km
více »
Dolní oblast Vítkovic
Dolní oblast Vítkovic
Důl, štola, šachta
Národní kulturní památka Dolní oblast Vítkovice tvoří bývalý…
1km
více »
DOV - Dolní oblast Vítkovice: NKP Důl Hlubina, Vysoká pec č.1 a koksovna Vítkovických železáren
DOV - Dolní oblast Vítkovice: NKP Důl Hlubina, Vysoká pec č.1 a koksovna Vítkovických železáren
Technická památka
DOV-Dolní oblast Vítkovice:NKP Důl Hlubina, Vysoká pec č.1 - VP1 a…
1.1km
více »
zavřít reklamu