Loading...

Švýcárna Slatiňany - Interaktivní muzeum starokladrubského koně

Tipy a novinky

Město Slatiňany zahájilo 29. června 2012 provoz opraveného objektu Švýcárny, bývalého hospodářského stavení, které kdysi patřilo ke slatiňanskému zámku. V tomto památkově chráněném objektu, který se nachází nedaleko zámeckého parku a prošel nákladnou rekonstrukcí je nyní interaktivní muzeum starokladrubského koně.

Švýcárna vznikla jako salaš v polovině 19. století přestavbou myslivny nedaleko původní hájenky jižně od zámeckého parku. Myslivna, postavená brzy po roce 1839, neměla však sloužit pro správu lesů, ale pro příležitostný pobyt panstva v přírodním prostředí.

Švýcárna se stala jedním z romantických prvků doplňujících auerspergské sídlo ve Slatiňanech za Vincence Karla Auersperga, inspirovaného jeho cestou do Anglie v roce 1837. Dostala podobu a úlohu salaše přístavbou dvou přízemních křídel k patrové myslivně. Po první světové válce sloužila k ubytování auerspergských zaměstnanců či později zaměstnanců státního hřebčína. Posledním obyvatelem Švýcárny byl do roku 1976 František Zeman. Menší opravou stavba prošla při natáčení seriálu Dobrá Voda. Tento chátrající unikátní objekt se stal 1. září 2006 majetkem města Slatiňany.

Muzeum nabízí stálou expozici, která vás ve stručnosti provede historií chovu starokladrubských koní, města Slatiňany i samotné Švýcárny. Ve vitrínách jsou k vidění sbírky bičů, sedel, chomoutů, jezdecké boty, zouvák, udidla, podkovy, ostruhy atd. V sále se promítají filmy o starokladrubském koni a jeho životě, ale také o historii a současnosti Slatiňan. Děti i dospělí si můžou prohlédnout krásy muzea z hřbetu největšího plyšového koně v ČR, který unese až 100kg. V interaktivním sálku v prvním patře zkouší děti s rodiči sedlat a uzdit našeho koníka, který dostal jméno „ Švýcárek“, mohou si zahrát polštářkové pexeso, nebo vyzkoušet jak se sedí v kočáře. Najdou se zde i další aktivity pro děti od 2 let, jako houpací a plyšoví koníci, kreslící koutek a jiné.

V podkroví kde se nachází expozice „Hospodářské místnosti“ se na jaře rozroste o další zajímavé exponáty. Obdivovat můžete i originální nástěnné obrazy z okolí Švýcárny od Libora Škrlíka. A co chystáme letos nového? Zavítejte s námi na výstavu do „Maňáskové království“, kterou pro vás vyrobil loutkař Libor Štumpf. Přivítá vás dvanáct pohádek (Jak přemoci draka, Vodnická pohádka, Červená karkulka…). Na letní sezonu nám ještě připravil představení ve starobylém kočovném divadelním voze v PRVNÍM KOŇSKÉM MAŇÁSKOVÉM DIVADLE (představení každou neděli od 15hod.). Současně bude v muzeu probíhat výstava modelů miniatur architektonických staveb a památek od Roberta Peška.

Venkovním areál Vás potěší herními prvky, kočárem taženým párem koní, pružinovou a vahadlovou houpačkou.

Těšíme se na vaši návštěvu.

Kontakt a rezervace: tel: 469 315 134, 725174501, www.slatinany-svycarna.cz

Poslední aktualizace: 29.2.2016
Švýcárna Slatiňany - Interaktivní muzeum starokladrubského koně na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu