TURISTIKU PODPORUJÍ
61 650 turistů a cestovatelů
114 297 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 428 690,- odměny za články

Jídlopis po Gruzii

Cestopisy

Nedávno jsem se vrátil z cesty do Tbilisi a jeho okolí. Turistické zajímavosti z tohoto konce světa vylíčím v jiném článku. Jelikož Gruzínská kuchyně podle mého patří k nejlepším ze všech, které jsem poznal, zvu Vás tedy na měnší výlet pod její pokličku....

Jednou z prvních věcí, se kterou se v Gruzii setkáte, je jejich typický chléb zvaný lavash - lavaš. Peče se v kameninových pecích a ať už podle vůle pekeře, města či kraje má svůj typický tvar. Nejčastěji placka všech možných tvarů.

Lavash

Častým jídlem podávaným ve stáncích rychlého občerstvení je nám známý kebab - směs grilovaného kuřecího masa se zeleninou, umně zabalená v pitě - tenčí obdoba lavaše.

Kebab

V Gruzii je velmi oblíbené jehněčí maso. Dělá se na desítky způsobů - pečené, varené, dušené,..... Já měl možnost ochutnat dušené jehněčí maso ve víně s estragonem, zvané Chakapuli. Podává se v kameninové misce, která je rozpálena, aby jídlo vydrželo dlouho teplé. Tomuhle jídlu můžu z celého výletu dát bez obav 1* , na tomhle jsem si asi nějvíce pochutnal.

Chakapuli

Ze skopových pochoutek jsou velmi oblíbeny i vnitřnosti. Dalším jídlem byly jehněčí játra a srdce na cibulce. Obdobně podávané v rozpálené misce.

Jehněčí játra a srdce

V podobně rozpálených nádobách podávají gruzínci i polévky. Jednou z nich je Pelmeni - sýrová polévka se žampiony a se zavařenými těstovinovými noky, které jsou ještě plněné skopovým mletým masem. Polévka ve džbánečku se ještě překryje plackou a dá se zapéct do pece. Placka se pak k polévce přikusuje.

Pelmeni

Pokud vám některé z hlavích jídel nestačí a nejste i přes nemalé porce syti, podává se jako další chod (na dojezení) Kudbury. Je to plněný koláč ze sýrového těsta. Náplň bývá různá - kozí sýr (velmi aromatické), směs fazolí, nebo maso. Na obrázku je směs hovězího masa s cibulí a česnekem. Koláč byl velmi pikantní a samozřejmě jako vše i velmi dobrý.

Co závěrem ještě říct o gruzínské kuchyni..... Vaří se zde celkem obstojné pivo a kdo není pivař, určitě si vybere v široké nabídce gruzínských vín. Tvrdí se dokonce, že Gruzie je největším producentem vína co do počtu značek. Mluví se až 500 značkách. Ceny v Tbilisi jsou jako ve všech velkých městech - v centru dráž než na okrajích. Jinak v průměrné restauraci je levněji než v české. Hlavní jídlo se 2 pivama zde pořídíte okolo 100Kč. Dobrou chuť!!

Fotogalerie

Nejsou zde žádné fotografie, jestli k tomuto příspěvku nějaké vlastníte, nahrajte je.
GPS souřadnice:
uložit .gpx soubor (41.710, 44.793)
Poslední aktualizace: 7.7.2009
fotka uživatele Kolečko
Autor: Kolečko
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Tbilisi

TOPlist