Kuchyně Provence
Provence je oblastí s největším počtem hvězdiček Michelin udělovaných restauracím. Kde jinde by pro vás tedy měli připravit nezapomenutelný gurmánský zážitek? Provence láká nejen svými světově proslulými značkami vín Chateauneuf du Pape, Vacqueyras nebo Gigondas, ale i chutným menu, které je vždy složeno z čerstvých a voňavých surovin.
Jak si opravdu vychutnat Provence?
Nadšeni budete z pestrobarevných ranních trhů plných chutí a rozmanitých vůní. Především zde uděláte radost všem svým smyslům. Originálnější herbes de Provence neboli Provensálské koření nekoupíte nikde jinde na světě. Rozmarýn, bazalka, tymián, majoránka, dobromysl a někdy i levandule. To vše jsou druhy koření, kterými můžete dochutit třeba francouzské bagety, kozí sýry či pro Provence typické pečivo fougasse. Veškeré koření seženete v podstatě všude - po celé Provence, nejen na trzích, ale také v malebných krámcích v centru, v obchodních centrech za městy atd. Co se týče koření, je to jeden z nejlepších dárků z cest - prodávají ho v nádherných dozách či zdobených sáčcích. Pokud už navštívíte místní tržiště, doporučuji ochutnat především sluncem zeleninu vypěstovanou za vydatné podpory slunce - rajčata, papriky a těžké, sladké melouny.
Provence se svými zelenými zákoutími, poli levandulí a se svou neposkvrněnou přírodou také vybízí k piknikům. Už víte kam s nakoupenými produkty z trhu zajít? Jedině ve Francii ve stínu akátů vykouzlíte tu pravou romantiku v podobě dobré láhve vína, tuňáka, černých oliv nebo artyčoků a desítek druhů sýrů (Briquette, Tomme Brulee, Morbier au lait cru …).
K odpolední kávě, silnému černému café, doporučuji ochutnat nugát z levandulového medu. Ten můžete během svoji dovolené v Provence vidět v různých variantách - s vlašskými ořechy, mandlemi, vanilkou, kousky levandule. Záleží jen na vás a vaší chuti, který si vyberete. Vzhledem k jeho nepříliš vysoké ceně můžete zkusit všechny! Pokud je na vás nugát až příliš sladký, zvolte raději některý z chladivých sorbetů či lahodných ovocných „tarte“ (koláčů).
Na večer si zajděte do některé z dobrých restaurací. Ke džbánu vína (en pichet) si objednejte třeba rybí speciality. Polévka bouillabaissa je složena minimálně z pěti druhů středomořských ryb. Marmite de pecheur neboli hrnec plný ryb je jednou z variant této polévky. K polévce většinou dostanete opečený chléb, strouhaný sýr a Ostrou česnekovou omáčku s feferonkami. Sýr se vždy sype do polévky, omáčka se maže na chleba. Z polévky vznikne zahustěním hustá kaše, která společně s chlebem opravdu zasytí. Z hlavních chodů téměr na každém jídelním lístku objevíte například parmu podávanou s melounem či humra na bylinkách a místním olivovém oleji.
Pokud nepatříte k milovníkům ryb, z polévek stojí za ochutnání například zeleninová Piste z mrkve, cukety, paprik a rajčat. Dochucená je olejem a čerstvou bazalkou. Ze zeleniny je i další slavný pokrm - ratatouille.
Ceny v restauracích se diametrálně liší podle počtu hvězdiček (od 9 eur až po 35 euro za menu bez nápojů). Výhodné je samozřejmě denní menu, které stojí okolo 9 eur, ale pokud patříte k lidem, kteří na dovolené nepřepočítávají peníze, neváhejte zajít do nějaké z dražších a tím pádem luxusnějších restaurací, ve Francii toho nebudete litovat. Jestliže ale nechcete utrácet, velkým potěšením za málo peněz jsou francouzské palačinky (crepe).
S sebou na cestu zpět si nezapomeňte zabalit chléb s tapenádou ( pastou z černých oliv, ančoviček, někdy se přidávají i kapary), sušené ovoce a mnoha procentní čokoládu.
Tak tedy: „Bon appétit!“
Autor: Barbora Hypiusová, píše pro CK Mundo, která pořádá zájezdy do Provence i další poznávací zájezdy a eurovíkendy