TURISTIKU PODPORUJÍ
61 587 turistů a cestovatelů
112 601 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 403 036,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Řecko
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

O Řecku z Řecka č.3 - Jak se vaří doma...

Cestopisy

Fotografie (1)  • Foto: manolie

Řecká kuchyně? Hlasuji pro všemi deseti!!

Středomořská strava je ostatně vyhlášená tím, jak je zdravá, převážně jednoduchá a chuťově "čistá". Např. grilovaná masa se nenakládají a nekoření ničím jiným než solí, oreganem a polévají citrónovou šťávou (která mimo jiné omezuje škodlivé účinky z uhelných výparů způsobujících rakovinu).

Základ řecké kuchyně: olej, olej, olej. Olivový samozřejmě!! Tak jako většina řeckých rodin, tak I já mám v jedné malé vesničce svůj olivový háj, a tak se tu olejem rozhodně nešetří. Každý ho má pro svou potřebu dost. Je to jeden z prvků zasluhujících se o vysoký průměrný věk obyvatel. Ne, ani ten nejdražší olivový olej koupený v Česku se nedá srovnat s domácím olejem, kde ¨čerstvě nasbírané slisované olivy tečou přímo na pánev". (Bez určité chemické úpravy totiž není možné jeho zaláhvování a vyvezení do ciziny.) Není nic lepšího než hranolky smažené v olivovém oleji. V Řecku se totiž ani jiné brambory nejí. Vařené bramborky s máslíčkem, jak je zvykem v českých domácnostech, tady nenajdete. Maximálně nějaké to puré, ale velmi omezeně. Je obrovský mýtus, že se olivový olej přepaluje. Právě naopak!! Používá se až do úplného spotřebování znovu a znovu. Při jeho kupování pozorujte jeho barvu. Musí být zelená nebo alespoň do zelena. Žlutá není olivový olej, ale mix všeho možného. Cena čistého a čerstvného oleje přímo od vesničana nebo z lisovny je přibližně 4, 4.5 až 5 euro. Domyslete si sami, z čeho se asi skládají a jak kvalitní mohou být oleje, které se na policích českých supermarketů prodávají za cenu pod sto korun za litr..

Řada jídel se v Řecku vaří pouze v jednom hrnci, zejména různá zeleninová jídla, ale I ta s masem, ve kterých aspoň deci oleje nesmí chybět. Stejně tak ani rajský protlak, hrst čestvé cibulky, petržele, celeru či kopru. (pár jednoduchých receptů slibuji napsat v příštím článku). Každá správná řecká hospodyňka se vypravuje jednou týdně s nákupním vozíčkem na ovocně-zeleninový trh, který se koná zrovna v její čtvrti a zásobí se na celý týden. Výběr je, díky klimatu, obrovský po celý rok, vše je čerstvé a max. den předem sbírané. Zhruba jednou týdně se zastaví I na rybím trhu. Ten centrální v Athénách si nenechte při své návštěvě v žádném případě ujít. Budete okouzleni. Najdete tu snad všechno co žije v moři a dá se jíst. Zvláště oblíbené jsou různé druhy malých rybek, které se jen umyjí, obalí v mouce, rychle osmaží a podávají ze salátem. (viz foto)

V Řecku se nevaří zásmažky a nejí se dva chody. (Vždy hovořím o obyčejném každodenním fungování rodin). Jí se buď rovnou druhé nebo jen polévka, která je tak hustá a hutná, že nahrazuje hlavní chod. Ostatně, představte si jíst klasickou horkou českou nudlovou při teplotách 30 a 40 stupňů celsia. To není nic s medem:-) K jídlu si každý správný Řek dá I kus chleba, (bílého, typu veka..), který se jí opravdu ke všemu, dokonce I ke špagetám. Ale salát také nesmí chybět a ani sklenička domácího vína (nějakou tu malou vinici taky každý má..) Jí se zásadně jen vidličkou. Nůž se téměř nepoužívá.

Rodiny se snaží se u stolu scházet a neexistuje přijít na návštěvu nebo se jen tak stavit k někomu v době oběda a nebýt zatažen a téměř donucen jíst s nimi.

Velkým mínusem, který předchozí klady správné stravy kazí je to, že Řeci nesnídají. Bohužel. Děti jakž takž, I když často jdou do školy jen o hrnku mléka, ale dospělí vůbec. Snídaní je pro ně káva a cigareta. Kouří se tu opravdu hodně (téměř 50 procent mužů a 30 procent žen!!) a omezování kouření podle evropských standartů se setkává se značnou nevolí. Protože ale cigareta nikoho nenasytí, během dopoledne si plní žaludek různými snacky z listového těsta, které se prodávají na každém rohu a jsou plněny buď na sladko (vanilkový krém, cukr a skořice = Bugáca) nebo na slano (sýrem a špenátem, fetou, šunkou apd.) Je to vše opravdu moc dobré a rozhodně si dejte, až tu budete. Tyhle dobroty ale napomáhají, již z části vrozenému, "hruškovitému" tvaru ženských postav řekyň, být ještě výraznější..

Samozřejmě vařím doma I česká jídla. Na knedlík a kyselé zelí nedám dopustit, stejně tak jako třeba na placky či smažený květák (jídla tady zcela neznámá). O knedlíku řekli mí řečtí přátelé: " Nechápu, proč vaříš ten chleba ve vodě." Po téměř dvaceti letech v Řecku jsem si všechno potřebné do kuchyně našla nebo něčím obdobným nahradila, ale mouku ne. Neexistuje tady totiž jiná mouka než hladká. Sice několik druhů hladké, ale polohrubou a hrubou (zejména na pečení..) sháním v jednom jediném Athénském obchůdku, který vozí pár českých potravin. Klasické české koláče a zákusky jsou nenahraditelné. Řecké sladkosti jsou tak příšerně sladké, že při vykrojení jednoho kousku zákusku z plechu se prázdné místo ihned zaleje sirupem. Proto vám k tomu přinesou i sklenici vody a nezvládnete sníst více než jeden kousek. Dorty jsou samá šlehačka a řekyně stejně moc nepečou. Proč taky, když cukráren je nespočet a lenosti nadbytek. Ne nadarmo se neříká: "zlaté české ručičky". Bez vyzkoušení Baklavy se ale domů nevracejte!

Poslední aktualizace: 5.10.2010
Autor: manolie
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Řecko