Loading...

10 NEJ švýcarského regionu Dolní Engadin

Tipy a novinky

Údolí řeky Inn, v rétorománštině En, nabízí pestrou paletu přírodních krás i malebných vesnic a městeček. Ostatně právě tady se také nachází jediný Švýcarský národní park. Z Prahy je to sem pouhých 620 km a pokud míříte do italského Livigna, oblastí přímo projíždíte. Udělejte si čas na zastávku a nebudete litovat. Zde naleznete 10 tipů na místa, která byste neměli minout.

Tarasp – pyšný hrad nad řekou patřil dlouho Rakousku, nyní je ale součástí Švýcarska a můžete ho navštívit v průběhu celého roku. Konají se tady nejrůznější tematické prohlídky a v blízkosti hotelu je i vyhlášená restaurace.

Scuol – městečko, jenž je hlavním centrem oblasti s rázovitou engadinskou architekturou, domy zdobenými sgrafity s okny s něžnými háčkovanými záclonkami a 11 minerálními prameny, které můžete podle libosti ochutnávat.

S-charl – dříve hornická osada vysoko v horách nad údolím Innu je dnes klidným místem pro pěší turisty a vyznavače horských kol. Na své si přijdou i pohodáři vyhledávající odlehlá místa bez turistického ruchu a také kulinářské zážitky. Dojedete sem v létě autem nebo poštovním autobusem. V zimě sem jezdí jen kočáry tažené koňmi.

Švýcarský národní park – jediný národní park Švýcarska se nachází právě v regionu Engadin v kantonu Graubünden. Více se o něm dozvíte v Zernez v informačním centru s interaktivní expozicí, která zaujme dětské i dospělé návštěvníky. Parkem se můžete pohybovat pěšky po vyznačených cestách.

Samnaun – jediná bezcelní zóna Švýcarska a proslulé lyžařské středisko spojené s rakouským Ischglem. Tento statut získalo díky obtížné dostupnosti v zimě, kdy je dodnes příjezd možný často jen z Rakouska. V létě tady můžete využít nabídky pro ubytované lanovky v ceně. Hosté mají i další výhody a vstupy zdarma, například do místních lázní, muzea nebo na výlety s horským vůdcem.

Val Müstair údolí, na jehož konci najdete jednu ze švýcarských památek UNESCO – románský klášter St. Johann Vás zavede až do Itálie a můžete tady podniknout jednodenní okruh autem nebo veřejnou dopravou. Celé údolí je biosférickou rezervací a můžete si tu koupit například vyhlášenou místní bylinkovou pálenku. Jedná se o klidnou oblast, ve které moc turistů nepotkáte.

Guarda – ostatně právě odtud pocházel i Schellen Ursli – oblíbený dětský hrdina stejnojmenné knížky a nyní i filmu. Po jeho stopách se můžete vydat po naučné stezce ideální zejména pro rodiny s dětmi. V časech před sto lety se ocitnete v hotelu Meissner. Za zastávku stojí i další dvě blízké vesnice - Boscha a Ardez, které jsou neméně malebné, ale zdaleka ne tolik turisticky navštěvované.

Termální lázně Engadin Bad Scuol – nacházejí se přímo v centru Scuolu. Veškerá wellness péče, sauny, vnitřní i venkovní bazény potěší Vaše turistikou znavené tělo.

Val Sinestra – zapomenuté údolí, kde byly v 19. století arzénové lázně, jejichž budova je dnes proměněná na hotel, ale působí dosud dojmem zámku. Údolím vede i trasa dvoudenního treku Samnaun-Scuol. Dobrodružné povahy potěší několik zavěšených mostů.

Lü – tajný tip pro astronomy. Právě tady si dva češti vědci splnili svůj sen a vybudovali centrum pro pozorování hvězd. Vhodné místo v Evropě zvolili podle minimálního světelného šumu. Můžete s nimi nejen pozorovat hvězdy, ale také se ubytovat v jejich penzionu.

Další aktuální turistické informace o Švýcarsku a jeho regionech naleznete na webu MojeSvycarsko.com.

Poslední aktualizace: 3.8.2016
10 NEJ švýcarského regionu Dolní Engadin na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu