Loading...

3 tipy na nejzajímavější místa v Mexiku

Tipy a novinky

Zatímco u nás podzim den ode dne nabírá na síle, v takovém Mexiku teploty stále dosahují krásných letních hodnot. Chcete-li se tedy před zimou ještě naposledy příjemně ohřát a přitom navštívit úchvatná exotická místa, je Země opeřeného hada ideální volbou.

Na to, jaké nezapomenutelné dobrodružství vás čeká, nevychází navíc last minute do Mexika ani příliš draho. Problém budete mít možná spíše s časem. Za čtrnáct dní nebo dokonce za týden, což bývá běžná délka dovolené, se zdaleka nelze podívat všude. Abychom vám situaci alespoň trochu usnadnili, vybrali jsme 3 tipy na místa, která si nesmíte nechat ujít.

1. Chichén Itzá – jeden z nových divů světa

Světoznámý archeologický komplex na poloostrově Yucatán proslavila zejména impozantní mayská pyramida El Castillo. Na jejích stěnách lze během Jarní a zimní rovnodennosti pozorovat fantastického kamenného hada, který díky záři slunečních paprsků jakoby pomalu slézá z vrcholku stavby.

Staré mayské město z 5. století po pádu říše obsadili Toltékové a jeho dnešní podoba představuje unikátní architektonický mix těchto dvou kultur. Kromě El Castillo zde můžete obdivovat i další zachovalé pyramidy a chrámy, ale také například vesmírnou observatoř nebo velké hřiště na Pelotu, míčovou hru k uctění Slunce.

2. Pyramidy Slunce a Měsíce v Teotihuacánu

Severně od hlavního města Ciudad de Mexico se nachází další významné historické naleziště Tehotihuacán, po právu zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO. Místní monumentální pyramidy Slunce a Měsíce patří k nejznámějším stavbám v Mexiku a propojuje je tzv. Cesta mrtvých, která původně zahrnovala asi 100 náboženských budov.

K vidění jsou zde i další rozsáhlé chrámy a paláce, odhalující kruté tradice mayské kultury. Například jen při slavnostním zasvěcení Quetzalcoatlova chrámu bylo obětováno 260 bojovníků, kteří v něm byli následně pohřbeni s těly orientovanými podle světových stran.

3. Přístav Tulúm – brána do tropické rezervace

Poslední z trojice, kterou vám doporučujeme na dovolené v Mexiku rozhodně navštívit, je bývalé přístavní město Tulúm. To bylo jediným mayským sídlem, které španělští conquistadoři objevili ještě v plném rozkvětu. Jeho chrámy sice nedosahují takové impozantnosti jako pyramidy v předešlých lokalitách, přesto má Tulúm proti nim jednu nespornou výhodu – moře.

Právě krásy přírody jsou tím, na co tahle oblast především láká turisty. Tulúm se totiž stal branou do biosférické rezervace Sian Ka'an zapsané na Seznamu UNESCO. Kromě pevninských ekosystémů tropického deštného lesa, mangrovníkových porostů a mokřadů tvoří její součást i 1200 km dlouhý Mezoamerický korálový útes, který je druhý největší na světě.

Poslední aktualizace: 26.10.2012
3 tipy na nejzajímavější místa v Mexiku na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu