Loading...

Akciový pivovar se sladovnou v Nové Pace

Tipy a novinky

Tradice vaření piva v Nové Pace sahá již do 13. století, kdy se pivo vařilo v dřevěném domku na náměstí, který ale bohužel lehl popelem v roce 1536. O dvě století později obyvatelé Nové Paky založili akciový spolkový podnik s cílem výstavby pivovaru. Bylo vybráno pěkné místo na mírném kopci a roku 1871 byl položen základní kámen. Rok nato, tedy v roce 1872, již byla uvařena první várka piva. Od té doby se tady vaří pivo nepřetržitě – jeho výroba nebyla nikdy zastavena. Budova pivovaru je postavena v novogotickém stylu a je považována za architektonický klenot města.

K výrobě piva se používá voda z artéského vrtu, vlastní slad, kvalitní žatecký chmel a pivovarské kvasnice. Novopacké pivo je znám svou příjemnou hořkostí, sladovou vůní, zlatavou barvou a můžeme na něj mimo region narazit i v mnoha různých koutech světa, neboť novopacký pivovar se výrazně orientuje na export. Tradičními trhy pro novopacké pivo jsou USA, pobaltské státy, Německo, Izrael, Čína, Jižní Korea nebo Finsko.

V současné době vyrábí pivovar 11 druhů piv pod značkami, které mají vazbu na okolí Nové Paky a mezi kterými nechybí ani ochucená piva jako například pivo s obsahem konopí rostoucího v horských údolích Švýcarska nebo pivo třešňové.

Pivovar Nová Paka zaměřuje své aktivity také v oblasti cestovního ruchu a kultury. Díky nepřetržité tradici výroby piva a citlivým rekonstrukcím je možné vidět pivovar tak, jak byl v roce 1872 postaven. Ročně navštíví pivovar několik tisíc turistů nejen v rámci exkurzí, ale i díky nově zbudované restauraci „Na Varně“, která poskytuje návštěvníkům možnost konání soukromých oslav, večírků a firemních setkání.

Srdečně Vás tedy zveme na prohlídku míst, kde vzniká opravdu české a tradiční pivo, vařeno pomocí lidských rukou a s láskou. Během exkurze je návštěvník seznámen s výrobou sladu – prohlédne si namáčecí náduvníky i prostory sladovny, prohlídka pokračuje výkladem na varně, kde je možnost vidět technologii od firmy Novak a Jahn Praha z roku 1929. Cesta z varny do sklepa vede přes prostor bývalých chladících štoků, kde pivo původně chladlo a vůně uvařené mladiny se linula celým městem. Po točitých schodech se dojde až do ležáckého sklepa, který je plný ležáckých tanků se zrajícím pivem. Pro některé návštěvníky je tento moment splněním životního snu. Všude kolem je nepředstavitelné množství piva, které by žádný milovník piva nevypil za celý svůj život. Z těchto tanků se ochutnává to pravé pivo v té nejpřirozenější a nejčistší podobě. Konec exkurze patří prohlídce nově vybudované restaurace, kde jsou návštěvníci usazeni a mají možnost ochutnat i netradiční druhy piva.

Novopacký pivovar a několik málo dalších malých českých pivovarů, tak má ideální možnost pokračovat v českém originálním způsobu vaření zlatavého moku a nabídnout zákazníkovi „odlišnost“ v podobě pravého tradičního českého piva.

Poslední aktualizace: 14.7.2010
Akciový pivovar se sladovnou v Nové Pace na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu