Loading...

Caorle – kde se na laguně snoubí starověk s turismem budoucnosti

Tipy a novinky

Žádné středisko severního Jadranu nespojuje tolik protichůdných lákadel - nabízí starověkou historii, středověké centrum, inspirovalo Hemingwaye a dnes se zde lze ubytovat v nejfuturističtějších prázdninových parcích Itálie.

Caorle je nejhistoričtější z letovisek mezi Benátkami a Terstem. Založeno bylo při laguně již kolem roku 40 př. n. l., na sklonku starověku mělo asi 15 000 obyvatel (dnes je to o 3 tisíce méně).

Leží na severním pobřeží Jadranu, 70 kilometrů severovýchodně od Benátek. Jedná se tedy o jedno z absolutně nejbližších přímořských letovisek z ČR. Na celém pobřeží Benátska je to jediné místo, kde se harmonicky snoubí cenná historická architektura s moderní výstavbou, plně respektující nejnovější urbanisticko-rekreační trendy současnosti. Lze zde bydlet v novotou vonících nejmodernějších komplexech u dlouhých písčitých pláží a zároveň jen pár minut od 2000 let starého historického centra, které je díky obdobné poloze na laguně často nazýváno „malými Benátkami“. Nejmarkantnější otisk v podobě typické architektury celého starého města zde zanechala staletí benátské nadvlády. Nad červenými střechami domů tak ční štíhlé zvonice a dokonce i místní názvosloví kopíruje to benátské, když třeba ulice se nazývají „calle“ a náměstíčka „campiello“. Jedná se i o místo, jež natolik okouzlilo Ernesta Hemingwaye, že zde často pobýval a napsal v roce 1950 román Přes řeku do stínu stromů. Caorle je též vyhlášeným rybářským centrem se staletou a dodnes živoucí tradicí. K zajímavým turistickým atrakcím se zde proto řadí i každodenní návraty rybářských loděk z moře a vykládání jejich úlovku, který je určen zejména typickým místním restauracím garantujícím tak absolutní čerstvost nejlahodnějších rybích pokrmů.

Místní pláž je tvořena jemným zlatavým pískem, pozvolna se sklání k mořské hladině a ve večerních hodinách neodolatelně láká k pozorování romantických západů slunce. Uchvacující je i rušná pobřežní promenáda zdobená sochami umělců z mnoha zemí, kterou si nemůže nechat ujít žádný z místních rekreantů. Nadmíru pestrá je i předkládaná paleta zábavy a sportu, ze které zmiňme alespoň vodní park Aquafollie. Přibližně 10 kilometrů dlouhé letovisko se rozděluje do několika částí - Ponente, Levante (centrum Caorle), Porto S. Margherita, nově se budující část Altanea a Duna Verde.

A právě moderní místní část Altanea ležící od centra Caorle 5 km jihozápadním směrem si zaslouží pár řádek navíc. Altanea se začala stavět před několika lety pod sloganem „rodí se klenot severního Jadranu“ a toto označení rozhodně nelze považovat za přehnané. Přímo u moře se „na zelené louce“ zrodilo skutečné město budoucnosti, rekreační areál snů o úctyhodné ploše na 100 hektarů, v zeleni zasazený residenční komplex s komfortními pěšími zónami, cyklostezkami a mnoha bazény umně zakomponovaný do pobřežních dun. Zdejší stavby sice neohromují výškou, ale naopak expandují výhradně horizontálně a dokonale se tak propojují s přirozeným pobřežním lesem.
Nesporně zajímavá je i místní nabídka výletů, když magnetem číslo 1 jsou pochopitelně Benátky, kam se lze snadno dopravit i lodí. Lodí však lze podniknout i výlet zaměřený na rybaření či na méně známé ostrovy v laguně.
www.nev-dama.cz

Poslední aktualizace: 17.6.2013
Caorle – kde se na laguně snoubí starověk s turismem budoucnosti na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu