Loading...

Cestování do Řecka 2024

Tipy a novinky

Řecko patří mezi českými turisty k nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím. Připravili jsme pro vás aktuální informace a praktické tipy pro vaši cestu na výlet nebo letní dovolenou v Řecku. Nepodceňujte situace, které můžete snadno vyřešit cestovním pojištěním.

Aktuální cestovní doporučení řecké vlády na oficiální webu Travel.gov.gr

Letenky Řecko od 655 Kč

 

    Turistika.cz Řecko (339 příspěvků)

   
     Tipy na výlet (6)    Trasy (6)     Turistické cíle (294)     Cestopisy (19)   

     
Tipy a novinky (8)    Fotogalerie (3)     Moje dovolená (3)

 

MZV ČR - Ministerstvo zahraničních věcí

Oficiální aktuální informace pro vstup do Řecka



Doprava

Do Řecka je nejlepší cestovat letecky a to s cestovní kanceláří, jelikož samostatné letenky jsou velmi drahé. Letecké spojení Českých aerolinií je standardně do Athén a Thesalonike (Soluně). Další letecké společnosti, u kterých si cestovní kanceláře pronajímají lety, zajišťují dopravu do všech větších letovišť, tzn. kromě Athén je to Soluň (Thesaloniké), Korfu a na Krétě, jak do Heraklionu, tak do Chanie. Asi nejvíce letů do této oblasti pořádají společnosti Fischer Air a Travel Servis. Další možností je auto – má ovšem hned několik nevýhod. Doba letu je přibližně 2 hodiny. Zejména je to vzdálenost. Jedna cesta je asi tak dva tisíce km dlouhá a navíc vede zeměmi, které dnes nepatří mezi turisticky atraktivní a bezpečné. Cestovní kanceláře, které zájezdy autobusem pořádají, mají tyto problémy už vyřešené. Nakonec je to lodní doprava – v poslední době je velmi oblíbená. Lodě vyplouvají nejčastěji z přístavů Bari nebo Ancona a plují buďto do Igumenici nebo do Patrasu. Dnes už lodě zvládnou vzdálenost z Ancony do Patrasu za 18 hod, z Bari do Patrasu jezdí obvykle přes Igumenucu a i s tímto mezipřistáním je doba plavby 16,5 hod.

Ceny a život

Peníze lze měnit v Řecku v hotelích, ve směnárnách nebo v bance (bez poplatku za výměnu, často však s čekáním). Banky jsou otevřeny ve všední dny zpravidla od 8 do 14 hodin. Většina hotelů, obchodů, cestovních kanceláří, půjčoven aut i restaurací běžně přijímá platební karty (Dinners Club, Visa, American Express, EuroCard, MasterCard) i eurošeky. Benzinové stanice už tak ochotné nejsou, platební karty akceptují jen některé. Bankomaty jsou všeobecně dostupné a přijímají všechny mezinárodními platební karty. Nejvíce rozšířená je karta VISA. Nezapomeňte počítat s finanční rezervou na drobné výdaje, zakoupení výletů, nákup léků a případně lékařské ošetření (viz příslušnou kapitolu). Doporučená finanční rezerva na týdenní pobyt je 100 EUR na osobu. Ceny v Řecku jsou tedy srovnatelné s našimi v Čechách. Na tržištích se smlouvá, i když zdaleka ne tak dramaticky, jako v afrických či arabských destinacích.

V Řecku je mnoho obchodů, obchůdků a tržišť, kde si mohou turisté nakoupit různé suvenýry a další věci za rozumné ceny. Prakticky všude jsou k dostání miniatury nejkrásnějších řeckých sošek. Dále jsou tu velmi populární krajky, které si turisti velmi rádi vozí, pak kovové ozdoby, keramické předměty, pletené zboží, atd. Řekové jsou opravdu přátelští a pohostinní a velmi si potrpí na rodinu a rodinnou soudržnost. Život na venkově je jednoduchý. Odpočívá se pouze o nedělích, svátcích a svatbách. Staří lidé tráví čas vysedáváním před domy nebo na návsi. Ti také ještě o svátcích oblékají kroje, které se v různých oblastech liší vyšíváním,barevností a vzory. Ve městech se společenský život starších generací odbývá v kavárnách. Ti, kdo si to mohou dovolit, se stravují v hospůdkách, kde se stále ještě můžete setkat s muži, kteří tančí tradiční tanec zeimbekiko. Chudší rodiny se stravují doma a jídlo se stává vítanou příležitostí k setkání rodiny.

Zde jsou orientační ceny za co kolik koupíte:

pivo 0,3 l = EUR od 1,-
cola = EUR 0,55
ice tea = EUR 0,65
džus = EUR 0,25 - 0,60
voda (1,5 l) = EUR od 0,50
mléko 1 l = EUR od 1,50
chléb = EUR 0,80
veka = EUR od 1,-
dalamánek = EUR 0,50
máslo = EUR 1,50 - 3,25
sýr 1 kg = EUR 5 - 10
tvrdý salám 10 dkg = EUR 1,50
bagetky = EUR 0,30
tyropita = EUR 1,40
meloun 1kg = EUR 0,40
hroznové víno 1kg = EUR
broskve = EUR 1 - 1,50
pomeranče = EUR 0,80
nektarinky = EUR 1,30
jablka = EUR 1 - 2
rajčata, okurky 1kg = EUR 1,-
paprika = EUR 1 - 1,50
brambory 1kg = EUR 0,50
cibule = EUR 1,20
česnek = EUR 0,30

Zábava

Můžete navštívit různé diskotéky nebo bary. Pokud chcete vyzkoušet typickou místní zábavu, doporučujeme tradiční řecký večer plný tance nebo navštívit některou z místních diskoték. Ideálním časem, kdy se jít bavit je sobota a nejlépe její pozdější noční hodiny. Řecko nadchne každého turistu, ať už k prohlídce památek nebo jen tak k lenošení na pláži. Můžete se věnovat potápění, surfování, vodnímu lyžování, plachtění nebo se projet na vodním šlapadle nebo je k dispozici paragliding. V Řecku si můžete pronajmout plachetnici a udělat si výlet podél pobřeží. Budete potřebovat cestovní pas a kreditní kartu. Z většiny řeckých letovisek si můžete udělat výlet do překrásného okolí, šplhat po kopcích. Nezapomenutelným zážitkem je letní kino. Také si můžete zahrát volejbal, vodní pólo nebo vyzkoušejte vířivku. Navštivte zdejší Olympijský stadion. V hlavním městě Atény najdete mnoho významných historických památek. Pokud jste fanoušky festivalů, tak Řecko je jimi proslulé. Většina festivalů se koná od května do října pod širým nebem. Zajděte do nějakého aquaparku, když jich v Řecku moc není, tak na romantickém ostrově Mykonos ho najdete. V Řecku se zaručeně nudit nebudete. Každý si zde zcela určitě přijde na své, ať už budete chtít navštívit historické památky nebo se jen tak válet na pláži a odpočívat.

Historie

Řecko je právem nazýváno kolébkou civilizace. Před příchodem Řeků bylo centrem vyspělé egejské kultury. Později území osídlili Achájové, Aiolové, Ionové a Dórové. Vrchol řecké kultury nastal v pátém století před Kristem. Později Řecko ovládl Alexandr Veliký, Řím, Turkové. Až povstání v roce 1821-29 vedlo k vytvoření nezávislého novodobého řeckého státu. Za druhé světové války bylo Řecko okupováno Německem, v roce 1946 vypukla občanská válka v níž monarchistické síly porazily komunistické povstalce. V roce 1973 zrušila vojenský junta monarchii - král Konstantinos žije od té doby v exilu. Země je v permanentním sporu se sousedním Tureckem o ostrovy v Egejském moři i o uspořádání na Kypru.

Příroda a počasí

Pevninská část Řecka je spíše hornatá, s průměrnou nadmořskou výškou 1 500 m n. m. Je to země plná přírodních krás, pestré fauny i flory. Typicky středomořská fauna nemá mnoho vysloveně řeckých zástupců. A ačkoliv brzy nabydete dojmu, že se kolem Vás vyskytuje jen hmyz, drobní hlodavci a ptáci, nenechte se mýlit. V lesnatých oblastech hornatého severu se můžete setkat i s medvědy, vlky, divokými kočkami, sokolem, orlem, jeleny, liškami, srnci a divokými prasaty. Na Krétě žije koza bezoárová. V nižších oblastech se hojně objevují divocí králíci, běžné jsou želvy, plazi a ještěrky, bohatě je zastoupena ptačí a hmyzí říše. V řeckých mořích je mnoho druhů ryb a dalších mořských tvorů, i když jejich počty povážlivě klesají.

Klima v Řecku je typicky středomořské: mírné a deštivé zimy, relativně teplá a suchá léta a dlouhá období slunečního svitu během roku. Ve vyšších nadmořských výškách na horách je výrazně chladněji, v zimě padá dokonce sníh. Vlivem složitějších zeměpisných poměrů se podmínky v jednotlivých částech země poněkud odlišují. Ve východním Řecku převažuje sušší klima a v létě zde prakticky neprší. Průměrné měsíční teploty v Athénách dosahují v květnu 20 °C, červnu 25 °C, v červenci a srpnu 28 °C, září 24 °C a říjnu opět 20 °C. Na pobřeží Egejského moře jsou letní horka většinou zmírňována severním větrem zvaným etesian (meltemi).

Poslední aktualizace: 22.8.2024
Cestování do Řecka 2024 na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Cestování do Řecka 2024

Athény, vrch Lykavittós
Athény, vrch Lykavittós
Kopec
Kopec (pahorek) Lykavittós je jedním z kopců, které se vypínají nad…
0.8km
více »
Athény - pahorek Lykavittós
Athény - pahorek Lykavittós
Vyhlídka
Pahorek Lykavittós je nejvyšší kopec v Athénách. Vysoký je 277 me…
1km
více »
Athény - Hadriánův oblouk
Athény - Hadriánův oblouk
Pomník
Hadriánův oblouk je 18 metrů Vysoká, téměř 1900 let stará bráná, kterou si jako svůj pomník nechal…
1.3km
více »
Athény - Národní archeologické muzeum
Athény - Národní archeologické muzeum
Muzeum
Národní archeologické Muzeum v Athénách se nachází na Oktovriou-Patission 44. I přes to, kolik památek bylo v minulosti ze země vyvezeno, nachází se…
1.3km
více »
Athény.
Athény.
Hlavní město
Athény, hlavní město Řecka,  jsou plné antických památek. Město se…
2.1km
více »
Athény, náměstí Syntagma
Athény, náměstí Syntagma
Náměstí
Náměstí Syntagma (ústava) je centrem moderních Athén. Dominantou je budova…
2.1km
více »
Athény - stadion Kallimármaro
Athény - stadion Kallimármaro
Ostatní
Stadion Kallimármaro v Athénách byl vybudován na místě původního …
2.5km
více »
Panathénský stadion.
Panathénský stadion.
Zajímavost
Panathénský stadion je nejstarší sportovní stadion na…
2.5km
více »
Athény - chrám Dia Olympského
Athény - chrám Dia Olympského
Chrám
Chrám Dia Olympského v Athénách představuje ruinu největšího anti…
2.7km
více »
Athény, náměstí Monastiraki
Athény, náměstí Monastiraki
Náměstí
Náměstí Monastiraki v Athénách najdeme pod Akropolis, když jdeme kolem…
2.7km
více »
zavřít reklamu