Chuť Lužických jezer
Mladá jezerní krajina mezi Prahou, Drážďany a Berlínem je nejen různorodá a zvlášť vhodná pro cykloturistiku a jízdu na kolečkových bruslích. Také v oblasti kultury jídla a pití je možné u největších lidskou rukou vytvořených jezer v Evropě objevovat lahodné speciality.
Pivní wellness a slavnost pivovarů
Jsou to především malé pivovary, které navazují díky starým recepturám na řemeslnou tradici pivní kultury a nabízejí regionální druhy piv. V restauraci s pivní zahrádkou v hotelu Lido v Senftenbergu u Senftenbergského jezera se mohou hosté nechat kulinářsky rozmazlovat a ochutnat vlastnoručně uvařené pivo z hotelového pivovaru. A co ještě chybí na seznamu milovníka piva kromě pivních lázní? Při aromatické vůni a bublání mohou hosté v hotelu relaxovat neobvyklým způsobem v kádi s pivem. Ten, kdo pivo raději pije, než se v něm koupe, by měl navštívit městský pivovar ve Wittichenau. Zde má vaření piva tradici od roku 1356. Již 70 let úspěšně vede pivovar rodinný podnik Glaab. Kdo chce mistra sládka zažít ve svém živlu, má příležitost zúčastnit se prohlídek pivovaru. Například u příležitosti tradičních pivních slavností, které se konají od 28. do 30. září. Wittichenauské pivo se kromě toho servíruje ve vybraných restauracích a hospodách u Lužického jezera.
Objevování nových vinic
Stará Lužická tradice pěstování vinné révy byla znovu vzkříšena k životu. Na Lužických jezerech se opět vyrábějí vína. Dnes rostou na různých místech hrozny, například přímo u povrchového dolu Welzow-Jih, tam, kde kdysi stávala malá obec Wolkenberg. Ve Wolkenbergu bylo zasazeno přibližně 25 000 kusů vinné révy uprostřed krajiny po důlní těžbě. V rámci zážitkových procházek se můžete s vinicí seznámit a při ochutnávkách se přesvědčit o kvalitě vín z Wolkenbergu. Další vinice vznikla na ploše o velikosti jednoho hektaru přímo u jezera Großräschener See v ideální poloze na jižním svahu. Mezi IBA terasami a pobřežím se od roku 2012 pěstuje víno. Sběr hroznů probíhá v září a je spojen s velkolepou burčákovou slavností, kromě toho jsou nabízeny prohlídky vinic s ochutnávkou.
Čokoládová stránka Lužických jezer
Čokoládovna Confiserie Felicitas ve Sprembergu je první čokoládovnou u Lužických jezer. Manželský pár z Belgie vede od roku 1992 čokoládovou manufakturu s prohlídkovou dílnou a kavárnou. Ve výrobním zařízení čokoládovny Confiserie Felicitas vznikají při láskyplné ruční práci nejjemnější kreace belgického čokoládového umění. Kdo by chtěl sám zkusit odlévat čokoládové figurky, vyzkoušet kreslení čokoládou nebo se dozvědět něco o výrobě pralinek, může se nechat zasvětit do tajů čokoládového umění.
Kdo chce při tolika gurmánských zážitcích dbát také na štíhlou linii, může přebytečné kalorie ihned spálit při projížďce na kole nebo in-line bruslích po nenáročných stezkách podél břehu početných jezer.