Loading...
Chystáte se na výpravu do hor a řešíte, co všechno s sebou budete potřebovat? Kromě vhodného oblečení jistě přemýšlíte i o jídle. To by vás i všechny ostatní, se kterými vyrážíte, mělo zasytit, jeho příprava by měla být rychlá, zároveň ale nesmí v batohu zabrat kupu místa a být příliš těžké. Tak co si s sebou vzít?
Co si budeme povídat, bez jídla se na žádném treku neobejdete. Je zdrojem energie do dalších kroků, motorem, který nás žene vpřed. Jídlo se správným složením se taky podílí na regeneraci, bez které se po namáhavém výšlapu dál taky nedostanete. Jenže jak takové jídlo vypadá?
Výběr jídla, které si s sebou vezmete, se odvíjí i od toho, na jak dlouhý trek vyrážíte. Na víkendový výšlap si s sebou nemusíte nutně brát vařič ani nádobí, v případě týdenní výpravy už se bez takového vybavení neobejdete. Kdo by týden jedl jen studenou stravu, proteinové tyčinky (například tyto) a ovesné vločky?
Dobře si vyberte outdoorové nádobí a vařič, který by měl být lehký a skladný. Vybírat můžete mezi:
Vyrážíte na několikadenní túru? Máte před sebou krátký, ale náročný výšlap? Pak byste měli sáhnout po jídle, které vám dodá energii. K tomu slouží hlavně sacharidy, které dělíme na jednoduché (glukóza, fruktóza, řepný cukr apod.) a komplexní (vláknina, glykogen).
Z jednoduchých sacharidů získá tělo energii rychleji, což je fajn, když potřebujete zdolat třeba kopec. Jenže tělo je rychle zpracuje, inzulin pošle energii do buněk a najednou dojde k energetickému propadu, který se projeví únavou nebo takovým zvláštním nepříjemným pocitem, který dokáže trek pěkně znepříjemnit.
Lepší volbou tak jsou v každém případě komplexní sacharidy, ze kterých se energie do těla uvolňuje postupně.
Víte, že zdrojem jednoduchých cukrů je například med, ovoce, mléko nebo cukrová třtina, ty komplexní zase najdete v luštěninách, obilovinách a celozrnných výrobcích?
Zdrojem energie nejsou jen sacharidy, ale také tuky a bílkoviny, kromě toho plní i další důležitou funkci.
Tuky zamezují úniku tepla, rozpouští vitamíny rozpustné v tucích, tvoří se z nich hormony. Mezi jejich zdroje patří semínka, ořechy, oleje, sýry, maso a máslo. Bílkoviny jsou zase podstatné pro tvorbu a obnovu tkání, najdeme je v mase, vejcích, luštěninách, obilovinách apod.
Víte, že můžete vsadit i na hotová jídla, která poslouží jako teplé jídlo po náročném treku i rychlá svačinka na doplnění energie?
Další otázka, která vám teď možná nedá spát. Kolik jídla si s sebou vzít, abyste nemuseli řešit, zda cestou někde narazíte na otevřený obchůdek, kde budou mít to, co potřebujete, ale zároveň abyste nenesli víc jídla, než je třeba?
Na treku se vyplatí jíst pravidelně po menších dávkách, aby i tělo mohlo trávit postupně. Navíc mu i energii budete pravidelným stravováním dodávat rovnoměrněji, než kdybyste si dali jedno velké jídlo a až za několik hodin další velké jídlo. Tomu je třeba přizpůsobit i to, co s sebou berete a kolik toho berete.
Když je řeč o množství, zkuste se zamyslet nad množstvím energie spotřebované během treku. Že se to špatně odhaduje dopředu? Máte pravdu, ale třeba vám napoví vzorec pro výpočet spotřeby energie pro pochod, který vypadá asi takhle. 2,4 x tělesná hmotnost x (převýšení v metrech + vzdálenost v km / 60.
A jak je to s doporučenými potravinami? Jídlo by mělo být výživné, přitom lehké, snadno upravitelné a trvanlivé. Na klasické pečivo, čerstvé ovoce a zeleninu, cukrovinky a konzervy radši zapomeňte, dejte přednost různým kaším, celozrnnému pečivu, sušenému ovoci a zelenině, čaji, ořechům, semínkám apod.