Loading...

Cyklistický výlet s ochutnávkou vína v Moselském údolí

Tipy a novinky

Jarní a letní sezóna je ideální dobou na cyklistické výlety s ochutnávkami kvalitního vína v okolí řeky Mosely. Úrodné Moselské údolí se táhne od města Koblenec, kde se řeka vlévá do Rýna, až po Trevír na hranicích s Lucemburskem. Je proslulé nespočtem vinic, ze kterých pochází nejlepší evropská vína. Na prohlídku i ochutnávku se v mnoha sklípcích můžete zastavit během víkendů od května až do října, kdy tady probíhají Dny otevřených dveří či vinařské slavnosti.

Nejvýznamnějším produktem místních vinařů je bílý ryzlink, který se ve velkém vyváží do Velké Británie, USA, Skandinávie i na dálný východ. Mezi další odrůdy, které pocházejí z této oblasti, patří například Müller Thurgau, Pinot Blanc nebo červené Pinot Noir. Návštěvníci údolí Mosely kromě vína ochutnají také tradiční jídla moselské oblasti a do veselé nálady je dostanou také hudební vystoupení.

Moselské údolí je nejstarší vinařskou oblastí v celém Německu, kde pěstovali víno už staří Keltové a Římané. Zároveň je tato oblast i největší v zemi. Strmé i terasovité svahy jsou orientovány na jih, případně jihozápad a vytvářejí tak perfektní podmínky nejen pro vinnou révu, ale i pro další rostliny a zvířata.

Region se pyšní vyvinutou sítí cyklostezek, které se vedou od horní tok řeky přes Trevír až po Koblenec, kde se Mosela vlévá do Rýna. Procházejí přitom mnoha malebnými vesničkami a městečky. Celou cestu jsou ale dominantním prvkem KRAJINY vinice. Vypravit se sem mohou cyklisté všech úrovní, od dětí až po zdatné sportovce – každý si tu najde terén, který mu vyhovuje. Jízda podél řeky není nijak výrazně fyzicky náročná, ale i přesto nabízí nádherné výhledy na okolní panorama. Trénovanější cyklisté zase zamíří do sousední kopcovité oblasti Hunsrück a Eifel.

Nejvýznamnější trasou v oblasti je „Moselská cyklotrasa“, která vede podél celé délky řeky od jejího pramene ve Francii až po soutok s Rýnem v Koblenci. Celkem měří necelých 300 kilometrů, ale je možné si ji jakkoli zkrátit a vyjet například z Trevíru, odkud už to je jen necelých 150 kilometrů. Vzhledem k tomu, že trasa přesně kopíruje koryto řeky, nejsou na ní žádná velká stoupání, je proto vhodná třeba na týdenní výlet i pro méně zdatné cyklisty.

Podél trasy nechybí různá ubytování, spousta zajímavých míst, vinné sklípky ani historické stavby.

‚Augusta treverorum‘ zněl původní název města Trevír, když ho roku 16 př. n. l. založil římský císař Augustus. Později se stalo hlavní metropolí západní části říše a velkolepým císařským sídlem. Přezdívalo se mu ‚Roma secunda‘, neboli druhý Řím, protože co do významu jižnímu městu statečně konkuroval. Žádné jiné německé město nebylo do takové míry ovlivněno římskou kulturou, což dosvědčují mnohé památky chráněné organizací UNESCO. Románský sloh, gotika, renesance i baroko nicméně také na dnešní podobě města zanechaly své stopy.

Trevír vždy lákal návštěvníky z celého světa. Od pradávna přitahoval dobyvatele i mírumilovné kupce a učence. Dnes jej blízkost hranic sousedních států vystavuje mnoha vlivům. Do Francie dojedete za půl hodiny, do Belgie to trvá o maličko déle a Lucembursko je doslova za humny. Obklopen kouzelnou krajinou, lesy a kopci chráněných krajinných oblastí Hunsrück a Eifel a terasovitými vinicemi lemujícími řeky Mosela, Sára, Ruwer a Sûre, skýtá Trevír a jeho okolí mnoho možností pro volný čas. V místních restauracích každý najde, po čem jeho srdce touží – od sofistikované mikrogastronomie až po poctivé moselské speciality. Mírné klima navíc umožňuje po většinu roku využívat venkovních posezení. Milovníci cyklistiky si mohou přímo v Trevíru nebo na mnoha stanovištích podél Mosely půjčit kolo od 12 EUR na den.

Při svém putování podél Mosely by neměli cyklisté zapomenout na zastávku v malém městečku Bernkastel-Kues. Na návštěvníky čeká během vinařské slavnosti 26. - 29. května průvod, velkolepý ohňostroj a především místní neodolatelný ryzlink. Ohňostrojem pozdraví své návštěvníky 9. července městečko Traben – Trarbach pyšnící se kromě skvělého vína i krásnými secesními vilami a mostem. Minout nelze ani majestátní hrad Eltz, který vévodí malému údolí kousek od Mosely.

Do Moselské oblasti se nejlépe dostanete autem, které si půjčíte na letišti v Kolíně nad Rýnem/Bonnu, kam pravidelně z Prahy létá společnost Eurowings. Cesta letadlem trvá přibližně hodinku, autem pak do Trevíru dojedete za necelé dvě hodiny. Rezervaci letu i pronájem auta můžete provést na internetových stránkách www.eurowings.com.

Letecká společnost Eurowings létá za příznivé ceny z letišť Kolín nad Rýnem/Bonn, Stuttgart, Berlín - Tegel, Hamburk, Hannover, Düsseldorf a Dortmund do více než 130 destinací v Evropě, Izraeli a Severní Africe, ale i do exotických destinací jako je Mexiko, Dominikánská republika, Kuba, Thajsko nebo Dubaj. Se třemi tarify BEST, SMART a BASIC si můžete sestavit individuální balíček od letu bez dalších služeb až po nejkvalitnější nabídky letů, které jsou v současné době dostupné v rámci evropských leteckých nízkonákladových spojů. Více na www.eurowings.com

Kalendář vinařských slavností a další informace o moselském regionu jsou k dispozici na http://www.mosellandtouristik.de/en/service/brochures/.

Poslední aktualizace: 18.5.2016
Cyklistický výlet s ochutnávkou vína v Moselském údolí na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu