Dny polské gastronomie
Polská gastronomie se v České republice skloňuje mnoha způsoby, jedná se nakonec o jednoho z největších importérů potravin do ČR. Prezentovat to, co je v polské gastronomii delikatesní a jedinečné bude v týdnu 12.-18.11.2012 Polský institut v Praze ve spolupráci s Velvyslanectvím Polské republiky v Praze a dalšími partnery v rámci historicky prvních Dní polské gastronomie v Praze.
Poláci milují ekologické produkty, o čemž svědčí jejich popularita v celé Evropě. Mohou se zde opřít nejen o čistou přírodu, ale i nepřerušenou tradici menších zemědělských producentů.
„Naším cílem není obhajovat tisíce produktů, které vznikají na objednávku českých či mezinárodních koncernů a supermarketů, ale prezentovat malé producenty, pro které je otázka kvalitního produktu věcí nejen finančního úspěchu, ale i osobní cti“, říká iniciátor projektu Pavel Trojan z Polského institutu v Praze.
Gurmáni se tedy mohou těšit například na prezentaci aronie neboli černého jeřábu – „dolnoslezského ženšenu“ - který Češi na rozdíl od Němců nebo Poláků nechávají růst bez většího povšimnutí. Dále budou prezentovány polské medoviny, paštiky či šťávy z podkarpatského regionu. Jeden z večerů bude také věnovaný polskému nefiltrovanému a nepasterizovanému pivu a polským pivním trendům.
„Velké překvapení jsme českým gurmánům připravili spolu s našimi partnery z příhraničních lázní Kudowa-Zdrój 16. a 18. listopadu. V pátek 16.11. budou v elegantní malostranské restauraci Luka Lu vařit polští kuchaři tradiční polské pokrmy a v neděli 18.11. přijede do holešovického Chefparade jeden z předních polských šéfkuchařů Wiesław Bober, který bude učit české zájemce vařit tradiční polské pierogi a polévku żurek ”, dodává Jerzy Dzięwiecki z polského velvyslanectví.
Dny polské gastronomie 12.-18.11.2012 - Setkání s nejlepšími delikatesami polské gastronomie ve formě prezentací, degustací, debat a kulinářské show.
12.11. v 18.00 / Prezentace a degustace polských medovin / Polský institut
12.11. ve 20.00 / ALEBROWAR! Gdaňský pivní večírek spojený s degustační přednáškou na téma nových pivních trendů v Polsku (vstupné) / Pivní kavárna Republika Žižkov, Koněvova 129, Praha 3, www.republikazizkov.cz
13.11. v 18.00 / Prezentace a degustace polských paštik / Terravita, Pasáž Černá růže, Na Příkopě 12, Praha 1
14.11. 12.00-18.00 / Prezentace a degustace přírodních šťáv Sok Maurera z Łącka / Kvasnička z venkova, Koněvova 141, Praha 3
15.11. v 18.00 / Prezentace a degustace ekologických produktů z Dolního Slezska/ Polský institut
16.11. od 11.00 do 22.00 / Polský den v restauraci Luka Lu / Újezd 33, Praha 1,www.lukalu.cz
18.11. v 17.00 / Kurz polské kuchyně s jedním z předních kuchařů současného Polska Wiesławem Boberem (vstupné) / Holešovická tržnice, hala 36, Bubenské nábř. 306/13, Praha 7, www.chefparade.cz