Loading...

Dobrou chuť na cestách

Tipy a novinky

Starší pamětníci dosvědčí: před, ale i několik let po druhé světové válce bylo obvyklé o pracovním volnu se obléci do toho, čemu se dnes říká outdoor, přes rameno hodit chlebník, ve kterém se po část výletu pohupovaly obalované řízky ve dvou krajících – a vyrazit… Žil jsem tehdy v Brně- Židenicích a odtamtud bylo možné vystoupat na návrší, zvané „Klajdovka“ a pak šlapat lesy až třeba do Blanska. Na řadě míst, na okraji lesa u mýtiny bylo možné objevit jednoduchá sroubená stavení s pár stoly a lavicemi z prken, kde výletníci usedli, vybalili si své řízky (nikomu to nevadilo), objednali dospělým pivko a dětem žlutou limonádu, nebo červenou malinovku, vše dobře vychlazené a občerstvení k všeobecné spokojenosti bylo komplet. Dnes – v souladu s celkovým vývojem už vesměs jednoduchá občerstvení na krajích lesů nenajdeme, zato se nám nabízejí desítky rozmanitých restaurací s kuchyněmi a nápoji z celého světa, kam dorazíme většinou na dvou, či čtyřech Kolech. Vývoj nezastavíš…

Leč při troše snahy lze hledat určitou formu kompromisu. Vybízí nás k tomu nabídka, kterou lze shrnout pod pojem regionální gastronomie. Krok za krokem se dostává do popředí, protože bezpochyby souvisí se snahou konzumovat potraviny kvalitní, o kterých něco předem víme a které nás nezklamou nebo neošálí ani po stránce kvality a poctivosti. Nu a odtud již není daleko k iniciativě, která se už sedmým rokem prosazuje pod názvem Česká chuťovka. Díky této soutěži, do které se hlásí rok od roku stále více českých producentů všech druhů potravinářského zboží, se trvale obohacuje nabídka, vznikající čistě z domácích surovin. A upřímně – kdo by – vyhladovělý po celodenní túře nesáhl po něčem chutném, co zná a ví, že mu to bude chutnat?

Na slavnostním vyhlášení výsledků 7. ročníku soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek - Česká chuťovka 2015 - a 5. ročníku soutěže o značku Dětská chuťovka 2015 koncem října v Senátu Parlamentu České republiky si převzalo plakety a diplomy, opravňující pyšnit se touto značkou celkem 53 výrobců, kteří uspěli s 98 výrobky. Značku Dětská chuťovka 2015 pak může nadále používat dalších 19 českých potravinářů pro 27 svých výrobků. Titulem Rytíř české chuti byl za svůj celoživotní přínos dekorován pan František Dolejší st. majitel proslulého Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH v Davli u Prahy. Značky Česká chuťovka a Dětská chuťovka si získávají stále větší oblibu nejen mezi výrobci potravin, ale i u distributorů a spotřebitelů, protože srozumitelně sdělují zákazníkům, že oceněný výrobek je nejen českého původu, ale je také zaručeně kvalitní a chutný. Bez kvalitních surovin a šetrných technologií totiž nelze vyrobit ani opravdu chutnou potravinu. Soutěž se tak snaží podporovat trendy, směřující ke správné výživě a zdravému životnímu stylu tím, že upřednostňuje kvalitu před kvantitou, jinými slovy pochutnání před přejídáním. Hodnotitelské komise měly podle slov svých členů letos nelehkou úlohu, protože kvalita i chuťové vlastnosti hodnocených českých potravin se ve všech kategoriích oproti loňsku opět zlepšily. Navíc vybíraly z rekordního počtu přihlášených výrobků i firem – oproti loňsku se zájem o získání značky Česká chuťovka zvýšil o 15% a Dětská chuťovka dokonce o 50%. To je dobrá zpráva zejména pro zákazníky – čeští výrobci potravin se v náročné konkurenci na trhu zaměřují stále více na kvalitu a potažmo i chuť svých výrobků. Své uznání kvalitním výrobkům udělili také novináři.

Závěrem úvahy o tom, co na výletech bylo a co je dnes můžeme konstatovat: chceme-li si na svých toulkách po Česku své výkony „ochutit“ navíc ještě dobrým, kvalitním, českým občerstvením, nabízí se některá z českých chuťovek – dětem pak z chuťovek dětských - a to ať už z chlebníku, do kterého si je dáme už předem doma, nebo z obchodu či stánku na místech kam zamíříme. Seznam nejen těch letošních, ale všech i v předchozích letech oceněných potravin, které dosud získaly značku ČESKÁ CHUŤOVKA nebo DĚTSKÁ CHUŤOVKA najdeme na www.ceskachutovka.cz. Tak vybírejte a – dobrou chuť!

Miroslav Navara

Poslední aktualizace: 5.11.2015
Dobrou chuť na cestách na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu