Loading...

EDEN je vyhodnocen-Krkonoše v pětici finalistů obstály-Evropskou excelentní destinací 2013 je Lipno

Tipy a novinky

Šestý ročník prestižní soutěže o Evropskou destinaci nejvyšší kvality – EDEN 2013 zná svého vítěze. V konkurenci patnácti přihlášených destinací z celé ČR zvítězilo Lipno. Letošním tématem soutěže, do níž bylo zapojeno přes dvacet evropských zemí, bylo Cestování bez bariér. Všechny soutěžní destinace hodnotila sedmičlenná porota složená ze zástupců agentury CzechTourism, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva životního prostředí, Asociace turistických regionů ČR, Pražské organizace vozíčkářů a Centra Paraple. Finálovou pětku posuzovala přímo v terénu.

Krkonoše se za svou letitou snahu o zpřístupnění hor hendikepovaným dostaly mezi TOP české destinace

Do finále se spolu s Krkonošemi a jejich projektem „Krkonoše bez bariér“, probojovaly ještě Lipno s projektem „Lipno bez bariér“, destinace České Švýcarsko s produktem „Českosaské Švýcarsko bezbariérové“, Orlické hory a Podorlicko s produktem „Orlické hory pro všechny“ a Těšínské Slezsko s projektem „Sociální observatoř - Jedemetaky.cz“. Porota navštívila Krkonoše v pondělí 29. dubna a strávila v regionu půl dne. Vítěz byl vyhlášen 23. května na společenském večeru v prostorách mladoboleslavského nově zrekonstruovaného muzea Škoda Auto.

Vítězem je Lipno. Pořadí umístění dalších čtyř destinací nebylo určeno. Vzhledem k vysoké kvalitě prezentovaných produktů se porota rozhodla udělit tři speciální ceny za osobní přínos k odstraňování Bariér v cestovním ruchu. Oceněni byli: Zuzana Kolářová, projektová manažerka projektu „Lipno bez bariér“, Aleš Černohous, autor zmapování bezbariérových stezek v Českém Švýcarsku a Michal Skalka, Správa Krkonošského národního parku, autor projektu Krkonoše bez bariér.

Kamila Hlinková, výkonná ředitelka Krkonoš – svazku měst a obcí, zastupující v soutěži přihlášenou destinaci Krkonoše doplnila: „Pro Krkonoše je téma odstraňování bariér složitějším tématem s ohledem na vysoké hory, veliké přeshraniční území, dané limity národního parku a důraz na ochranu přírody. Projekt se soustředí nejenom na hendikepované na vozíkách, ale i na další formy znevýhodněných, seniory a především rodiny s malými dětmi a kočárky. Všechny tyto skupiny mají totiž stejné požadavky na kvalitu a Schůdnost či sjízdnost turistických cest. Velmi si vážíme ocenění ve finálové pětici. Zvlášť příjemné je ocenění Michala Skalky za osobní přístup v odstraňování bariér v hůře dostupném regionu, jež je zpětnou vazbou o smysluplnosti práce s postiženými. Poděkování za tento úspěch patří všem institucím a organizacím, které v Krkonoších spolupracují na všech úrovních. Díky umístění získáme mediální publicitu a propagační podporu nejenom ze strany CzechTourismu. Jak zaznělo na vyhlašování z úst minulých vítězů, je to značka, která zvyšuje prestiž regionu. Logickým výstupem v dalším plánovacím období bude vytvořit společný projekt pro další odstraňování bariér na českém i polském území.

Michal Skalka, odborný pracovník Správy KRNAP, dodal:Projekt Krkonoše bez bariér přinesl kromě toho, co jsme očekávali i výsledky nečekané. Třeba to, že se někteří vozíčkáři z Trutnova při mapování cest i přes pokročilý věk, dostali poprvé v životě do lesa. Už proto měl náš projekt smysl“.

„Soutěž EDEN znovu potvrdila, jak bohatý je potenciál regionů ČR. Doufám, že se přihlášené projekty stanou inspirací i pro ostatní, protože možnosti pro turismus, které nám naše země nabízí, stále ještě neumíme úplně využít,“ řekl Aleš Hozdecký, ředitel odboru Cestovního ruchu MMR.

Další informace o aktuálním dění z turistického regionu Krkonoše a ze života Svazku Krkonoše najdete na: www.krkonose.eu, www.svazek.krkonose.eu, www.rozvoj.krkonose.eu a také na facebookovém profilu: www.facebook.com/Krkonose.eu

Poslední aktualizace: 27.5.2013
EDEN je vyhodnocen-Krkonoše v pětici finalistů obstály-Evropskou excelentní destinací 2013 je Lipno na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu