Loading...

Ekologie v praxi – to je Hostětín

Tipy a novinky

Až se jaro zeptá, co jsi dělal v zimě – tak hostětínští mohou být klidní. Rozhodně nezaháleli a celou zimu připravovali své ekologické vzdělávací programy.

Malá vesnička v Bílých Karpatech může být příkladem pro ledaskoho. A také sem ledaskdo jezdí – počínaje zastupiteli obcí, přes organizátory různých odborných školení, až po rodiny s dětmi a turisty. A co je zde tak lákavého?

V Hostětíně si přijde na své každý, komu není lhostejný vztah k přírodě. Celá vesnice se rozvíjí v ekologickém duchu. Funguje zde kořenová čistírna odpadních vod, solární kolektory, obec je centrálně vytápěná dřevem a šetrně osvětlená. Máte-li při návštěvě žízeň, zažene vám ji známý hostětínský biomošt.

V obci sídlí Centrum Veronica, které se věnuje ekologickému vzdělávání dětí i dospělých. Centrum je umístěno v pasivním domě, který pro svůj provoz využívá obnovitelné zdroje energie i přírodní materiály.

A právě teď pracovníci Veroniky finišují s přípravou vzdělávací nabídky na nadcházející sezónu. V čem bude nová?

Náš pasivní dům, kde sídlí Centrum Veronica, se mění v Učebnu ekologické stopy, ve které se návštěvníci mohou dozvědět, zda a jak šetrně se umí chovat k přírodě a jakou stopu na Zemi zanechá jejich životní styl. Součástí Učebny je i řada praktických ukázek, například ekologicky šetrných čistících prostředků, bylinek či tradičních potravin“, říká Hana Machů, programová ředitelka.

Pokud byste si chtěli Hostětín prohlédnout a dozvědět se řadu zajímavostí a tipů pro „zelenější“ chování, můžete se při své návštěvě na vše podívat sami anebo využít nabídky lektorovaných exkurzí. Při delším pobytu nabízí pracovníci Veroniky i doprovodný vzdělávací program zaměřený na domácí ekologii, úspory energie či na využívání místních výrobků či řemesel.

Vzdělávací nabídka je připravována v rámci Programu švýcarsko – české spolupráce.

Centrum Veronica Hostětín
při ZO ČSOP Veronica
Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
www.veronica.cz/hostetin, hostetin@veronica.cz
tel. 572 630 670

Poslední aktualizace: 18.4.2013
Ekologie v praxi – to je Hostětín na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu