Loading...

Erfurt a durynské speciality

Tipy a novinky

Erfurt, hlavní město spolkové země Duryňsko, vděčí za svůj úspěšný rozvoj mimo jiné výhodné poloze na křižovatce starých německých a evropských obchodních cest, velmi časnému otevření tržišť s širokou ochrannou zónou, čilému obchodnímu ruchu a vzniku královské falce. Nepřicházeli sem jen korunovaní panovníci a kupci, uvítání se dostalo i kultuře a literatuře, duchu a duchovnosti a konečně hostům z celého světa.

Středověk na dotek: v Erfurtu denně naživo

Erfurt je samá věž – tak toto město, nad jehož střechami se k nebi vzpínají věže 25 farních kostelů, 15 klášterů a 10 kaplí, kdysi vychvaloval Martin Luther. V očích kronikářů a současníků mu velký počet božích stánků, za všechny uveďme Chrám a kostel sv. Severina, vynesl pověst durynského Říma.

Architektonický komplex chrámu Panny Marie a kostela sv. Severina je skutečně jedinečným svého druhu v Evropě; majestátně a vznešeně trůní tato mistrovská architektonická díla německé gotiky nad celým městem. Uvnitř návštěvníky nadchne zejména chór, jehož třináct prosklených vitrážových oken vysokých bezmála 18 metrů, tvoří cyklus hrající působivými barvami. Neméně působivý je také největší středověký zvon zavěšený ve zvonici na světě, „Gloriosa“, odlitý v roce 1497. Dnes kostelní věže vrhají své stíny na láskyplně zrekonstruované hrázděné domy a fasády pěkných renesančních staveb. Erfurtské středověké jádro je jedním z nejlépe dochovaných a největších v celém Německu.

Velkolepými ukázkami středověkého a novověkého stavitelství jsou klášter augustiniánský, ve kterém strávil pět let svého života Martin Luther, coby chudý mnich, kazatelský kostel, dnes hlavní evangelický a druhý největší erfurtský kostel. V rámci prohlídky si návštěvníci mohou prohlédnout výstavu věnovanou životě a práci Martina Luthera a s průvodcem nahlédnout i do jeho komnaty. Zdejší knihovna uchovává 60.000 knih, 13 000 z nich pochází z období před rokem 1850, mezi nimi jsou i vzácné rukopisy.

Pevnost Petersburg

Zdejší citadela bývala pruskou pevností nacházející se v samotném centru města. Právem patří k nejzachovalejším evropským městským tvrzím, stavba započala roku 1665 v novoitalském stylu. Později měla sloužit jako ochrana proti útokům protestantů. Její strategickou podobu si následně uvědomili i Francouzi a Prusové, kteří ji na počátku 19. století obsadili. Po Vídeňském kongrese roku 1815 připadla společně s Efurtem Prusům a byla až do roku 1871 využívána jako vojenská pevnost strategického významu.

Tip: Z pevnosti je pěkný výhled na město a okolí, velká část ploch je navíc zatravěna a na stráních je vysázená vinná réva symbolizující tradici vinařství.

Erfurt – město mostů

Erfurt je městem kostelů – a mostů. Přes řeku Gera, její četné přítoky a protipovodňový příkop lemující bývalou městskou zeď se klene celkem 142 mostů. Toto bohatství vodních toků a mostů vyneslo historické čtvrti přezdívku „Malé Benátky“. Pro chod obchodu byly ve středověku klíčové zejména mosty Lehmannsbrücke a Lange Brücke, nejslavnějším z nich je však bezesporu Krämerbrücke.

Středověké obchůdky na Krämerbrücke

Nejstarší profánní stavbou starého Erfurtu je bezesporu most Krämerbrücke. Ten byl originálně postaven ze dřeva, již v roce 1325 však bylo dřevo nahrazeno kamenem. Jeho funkce je dodnes stejná. Na šesti obloucích stálo 62 úzkých hrázděných domů, ve kterých se nacházely obchůdky s pepřem, cukrem, šafránem a další drobnosti, ve stejných domech se nejen prodávalo zboží, ale také bydlelo. V dnešní době se zde nachází malé kouzelné obchůdky, antikvariáty, obchůdky se suvenýry, kavárny a další zajímavosti.

Pokud se na most vydáte, nemusíte ani poznat, že přes nějaký most přecházíte, z obou stran je totiž zastavěn hrázděnými domy. V jednom z nich se dnes nachází apartmány, zdejší hosté tak mají možnost nocovat na jednom z nejdelších oboustranně zastavěných mostů v Evropě.

Erfurtská čokoláda

Pokud je v Erfurtu čokoládové počasí, pak má Alex Kühl ohromnou radost, protože pak jeho ručně vyráběná čokoláda chutná nejlépe. Ve zdejší manufaktuře, Goldhelm, nabízí mnoho druhů čokoládových pochoutek: klasické čokoládové tabulky, pralinky, bonboniéry, čokolády ve skleničce a pak také celou řadu specialit. Čokoláda je zde vyráběna a prodávána ve své čisté podobě, nebo v kombinaci s dalšími pochutinami, jako je zázvor, zelený čaj, kanadské brusinky, růžový pepř, apod. Oblíbené jsou také různé kombinace s alkoholickými nápoji a likéry. Za ochutnávku stojí „mostní lanýž“, jak by ne, když se čokoládovna nachází na mostě Krämerbrücke, který je sídlem celé řady zajímavých obchůdků a butiků nabízejících speciální výrobky a produkty.

Durynské knedlíky a klobásky

Knedlíky nejsou jen českou specialitou, ve velkém si na nich pochutnávají také u našich západních sousedů. Způsobů přípravy a konzumace je zde však hned několik. Durynské knedlíky jsou specialitou samy o sobě. Durynské knedlíky si nespletete, jedná se totiž o koule z bramborového těsta, které jsou podle originálního receptu plněné na do zlatova na másle opékaných kostičkách housky.

A pak jsou tu také speciální, durynské klobásky, vyrábí se z vepřového masa, přidává se do nich také kmín, česnek a majoránka, víc se toho neví. 3000 zdejších řezníků totiž žádnou další surovinu patřící do originálního receptu, neprozradí. Durynské klobásky jsou oblíbenou pochoutkou do ruky a podávaný by měly být výhradně z dřevěného grilu. Zdejší klobásky za sebou mají již více než 600 let existence, o čemž informuje i muzeum klobásek v Arnstadtu.

Stará erfurtská synagoga

Stará synagoga pocházející z 11. století byla v Erfurtu úplnou náhodou objevena teprve v devadesátých letech, díky tomu patří k nejstarším evropským synagogám, které se dochovaly v celé své kráse – od sklepení až po střechu. V jejích sklepeních se dnes návštěvníkům představuje erfurtský poklad ze 14. století, jehož součástí je i jeden z dnes tří existujících svatebních židovských prstenů.

V Erfurtu se nachází i další židovské stopy, objeveny zde totiž byly i židovské lázně Mikve ze 13. století, ta bylo objevena dokonce až v roce 2007. Vnitřní prostory lázní si mohou návštěvníci prohlédnout v rámci pravidelných prohlídek.

Kde sváteční sezóna trvá odhadem 12 měsíců

Důvodů k návštěvě Erfurtu je mnoho – a příležitostí se nabízí přinejmenším stejně tak hodně. Jednou z nich je hned z kraje roku období karnevalu, jinou pak největší městské historické oslavy v celém Durynsku, Krämerbrückenfest.

Starými uličkami kolem mostu Krämerbrücke proudí davy návštěvníků z blízka i z daleka v nostalgické touze po kouzlu středověku. Erfurtské hrnčířské trhy nabízejí keramické vzácnosti, v létě promění květinové a zahrádkářské trhy náměstí před chrámem v pestrobarevný koberec, a na podzim prezentují publiku obilné trhy ovoce, zeleninu, med a další plody z domácí úrody.

Průvod prozpěvujících dětí prochází každým rokem 10. listopadu s lampióny hlavními ulicemi i menšími uličkami až k Martinskému trhu, na počest slavného církevního reformátora Martina Luthera.

A v adventním čase se nad městem vznáší nádherná vůně skořice, zázvoru a pražených mandlí. Tou dobou zvou jesličky, pohádkový les, pekařské dílny, umělecké řemeslo, perníkové chaloupky a libá hudba v záři tisíce světel před jedinečnou kulisou chrámu na jedny z nejkrásnějších a nejslavnějších vánočních trhů v celém Německu. Jsou zážitkem, který vás osloví a současně nadchne, stejně jako celé město.

Pro milovníky zahrad a parků

Erfurtský Egapark se od sjednocení Německa stal jedním z nejoblíbenějších německých parků. Na 3,6 hektarech se nachází nespočet záhonů kvetoucí téměř po celý rok. Jako park bylo toto místo využíváno již ve dvacátých létech minulého století, od té doby se proměnil v zahrady a výstavní park, který je oblíbeným místem aktivního odpočinku, setkávání s přáteli i relaxace pro místní i návštěvníky. Lákadlem pro návštěvníky je třeba ornamentální květinový záhon s více než 150.000 Jarními květinami a trvalkami, potěšením pro oko i nos je pak zdejší růžová zahrada. V Egaparku je však k vidění i japonská skalní a vodní zahrada, zajímavá jsou také zahradní domky plné kaktusů a orchidejí, vrcholným zážitkem je pak motýlí dům. Pro malé návštěvníky je zde i dětská farma a hřiště. Výhled na celou kvetoucí nádheru si návštěvníci mohou vychutnat z vyhlídkové věže.

Tip: V létě se v parku koná festival světel, zakončen bývá slavnostním ohňostrojem.

Tip: 30 km od Efurtu leží městečko Weißensee s hradem Runneburg z 12. století. Návštěva tohoto hradu stojí také za to.

Tipy na cestu:

Durynsko

Erfurt

Čokoládovna

Durynské klobásky

Durynské knedlíky

Durynské speciality

Poslední aktualizace: 5.4.2015
Erfurt a durynské speciality na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu