Loading...

Farma-parky: Fenomén rodinných dovolených

Tipy a novinky

Máte pocit, že jste u babičky na venkově, po dvorku běhají husy, v ohradě se pasou ovce a kozy. Hned vedle ovšem stojí zábavné atrakce, ze kterých děti doslova šílí. O čem je řeč? O fenoménu jménem farma-park, který z Evropy dorazil i k nám, a my jeden z nich navštívili.

Snad největší úspěchy slaví farma-parky ve Velké Británii, kde už dnes mají mnohaletou tradici. Jejich podstatou je návštěvníky nejen bavit, ale také vzdělávat, a to vše v maximálně přírodním duchu,“ říká majitel Farmy Blaník Miloš Zapletal.

Tento koncept podle něj rozhodně uspokojí celou rodinu – dospělí vědí, že pro své potomky něco dobrého dělají a ti se přitom nenudí. Rodiče jsou nadšení, že jejich děti jsou v maximálním kontaktu se zvířaty, které by třeba jinak ani nepoznali, maximálně z knížek nebo z televize. U nás máme všechna myslitelná domácí zvířata od koní, na kterých se dá jezdit, přes krávy, ovce, poníky a oslíky, na něž si děti mohou udělat „řidičák“, až po prasátka a drůbež,“ vyjmenovává Zapletal.

Zvířata si na Farmě Blaník mohou děti pohladit, některé nakrmit a dokonce se zúčastnit zajímavých ceremoniálů. Máme tady mazlící zónu, čerstvě narozeným mláďátkům mohou každou neděli vybírat jméno, anebo se každou sobotu zúčastnit zvířecí svatby. I tady děti trochu vzděláváme, protože například nejčastějším ženichem je oslík Ramisan – do chomoutu vstupuje tak rád, že má už několik žen. Dětem vysvětlujeme, že je z Arábie, a tak jich může mít, kolik chce,“ usmívá se Zapletal.

Atrakce ano, ale v přírodě!
Zvířata děti na farma-parcích baví, ovšem stejně velkým lákadlem bývají atrakce, které jsou třeba v případě Blaníku hodně netradiční. A pozor: pokud chcete provozovat podobné zařízení, musí být v maximálně přírodním duchu!

Základní proto je zamyslet se nad historií místa. My se nacházíme pod bájnou horou Blaník, proto jsme u nás postavili její zmenšeninu, zato s parádní rozhlednou s krásným výhledem a se skluzavkou. Máme tajemnou jeskyňku, která navazuje na tajnou svatováclavskou chodbu z Blaníku na Pražský hrad a v ní děti uvidí pozůstatky rytířského brnění a zbroje. Zároveň zde ale prý sídlili Keltové, proto u nás nechybí dřevěný hrad se skokem do slámy, hnízdo s keltským druidem s laserovýma očima, magické kamenné bludiště a třeba také Les nočních skřítků, v němž děti mohou nahlédnout do jejich chaloupek, v korunách stromů vedou chodníčky a žebříky a mnohé další,“ upřesňuje Zapletal s tím, že tady mají na třicet podobných unikátních atrakcí.

Zapletalovu farmu mají rádi Janda i Bílá
O tom, že se rodinné výlety přesouvají ze zábavních center do přirozenějších podmínek mluví i jejich oblíbenost u českých celebrit. Například zpěvák skupiny Olympic Petr Janda je v nich se svou rodinou pravidelným hostem. Byl jsem s rodinou na otevření Farmy Blaník a strašně se nám tam líbilo. Od té doby tam jezdíme a naše Anežka si užívá poníka Mildu.

Krásnou přírodu a romantické okolí oceňuje zase zpěvačka Lucie Bílá:Když jsem měla na Farmě Blaník koncert, strašně jsem si to tam zamilovala. Je to romantické, čisté, krásný kraj, zvířátka... Pokřtila jsem tady krásného koníka na Dennyho a projela jsem se v kočáře.

Zajímavé akce:
Farma Blaník u Vlašimi je moderní rekreační a relaxační centrum, nabízející také velmi kvalitní ubytování - od dvou romantických hotýlků až po nenáročnou, ale hezkou ubytovnu na půdě.

Venkovské velikonoce – 28.3. - 1.4.2013: V Rytířském sále se děti naučí plést pomlázku a malovat vajíčka. Zažijí venkovské velikonoční zvyky, včetně hledání nadílky, kterou ukryje zajíček. Mohou se pomazlit s nově narozenými jehňátky a králíčky a zpřístupněn bude i Farma-park se všemi zvířaty. Součástí akce je Velikonoční jarmark a v restauraci můžete ochutnat tradiční velikonoční pochoutky, anebo shlédnout dětské filmy, včetně některých v 3D (Avatar, Piráti z Karibiku apod.).

Mazlící víkendy se zvířátky – 12.+13.4. a 19.+20.4.2013: Uvidíte právě narozená mláďátka (jehňátka, kůzlátka, kuřátka...), můžete je krmit a mazlit se s nimi. Anebo můžete vyzkoušet interaktivní hru v hodu šiškou, porážení plechovek, přenášení vody, hádání zvířecích stop, chytání dřevěných ryb apod.

Otevření sezóny a Pálení čarodějnic ve Farma-parku – 27.4.2013: Slavnostní otevření 2. sezóny Farma-parku s novými atrakcemi. Slavnostní výstup Blanického rytíře s družinou na Blaníček. Součástí akce je velký skákací hrad, lezecí lahev Coca Coly a budou se, byť předčasně, pálit čarodějnice!

Májový víkend – 4. + 5.5.2013: Už jste byli u stavění májky a zúčastnili jste se soutěží o koláče? V sobotu v 10 hodin můžete u ohniště Farmy Blaník stavět májku a poté soutěžit o strhávání třásní. Od 20 hodin budou u táboráku děti májku hlídat a opékat buřty. Po oba dny se bude konat Blanický desetiboj, tentokrát kromě běžných cen také o májové dobroty!

Dětský den ve Farma-parku – 1.6.2013 – 10-18 h: Hry, hudba, tance a další kulturní akce, včetně slavnostního výstupu Blanického rytíře a jeho družiny na Blaníček.

Jahodové hody –15.6.2013: Ochutnejte nejrůznější jídla z jahod, včetně jahodového Blaníčku!

Žabí koncert a otevření Tajemné cesty nad Močálníky – 15.6.2013: Nevážný, zato unikátní, koncert vážné hudby v přírodní scenerii za doprovodu živých žab při příležitosti otevření nové velké atrakce ve Farma-parku s názvem Tajemná cesta nad Močálníky.

Zahájení prázdnin ve Farma-parku – 29.6.2013: Bohatý kulturní program, výstup Blanického rytíře a jeho družiny na Blaníček, velký skákací hrad a zajímavý „gumoběh“ Coca Coly.

Více informací najdete na www.farmablanik.cz

Pokud byste si sem chtěli udělat výlet s celou rodinou, jste zváni!

Poslední aktualizace: 19.3.2013
Farma-parky: Fenomén rodinných dovolených na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu