Loading...

Festival Jazzky Krumlov našel zázemí v krumlovské synagoze

Tipy a novinky

Oblíbený festival Jazzky Krumlov, který vždy koncem léta a na podzim servíruje v Českém Krumlově vybrané hudební lahůdky, se letos odehraje v nově opravené synagoze. Série koncertů potrvá až do října. V pátek 6. září ji zahájí Roman Dragoun, pak vystoupí například Jan Spálený a Michal Prokop.

„S ohledem na toto prostředí jsme letos vybírali komornější program,“ říká spoluorganizátor Josef Šmejkal. Interpreti, které pořadatelé tentokrát na festival pozvali, hrají i s velkými kapelami, ale do synagogy přijedou v menším složení. Díky tomu vyniknou i jejich tiché písně s krásnými texty. „V synagoze jsme už kdysi koncert pořádali, takže tento prostor známe. Tehdy nebyla ještě rekonstruovaná, ale ověřili jsme si, že ji lze velmi dobře nazvučit,“ dodal Šmejkal za občanské sdružení Jazzky Krumlov, které festival připravuje ve spolupráci s Českokrumlovským rozvojovým fondem a Synagoga Café & Bistrot.

Foto: Bekmen

Publikum se může těšit na jazz, blues, ale také rock. V pátek synagogu rozezní česká rocková legenda Roman Dragoun společně se saxofonistou Michalem Žáčkem, což je dvorní saxofonista Petera Lipy. Blues v jedinečné podobě přiveze ve čtvrtek 12. září Jan Spálený Trio, které naváže na folkbluesové začátky raných osmdesátých let. V triu s Janem Spáleným hraje na trubku Michal Gera a na tubu a basovou kytaru jeho syn Filip Spálený. Do českokrumlovské synagogy se Spálený velmi těší - podobné prostory ho zajímají, protože mají své silné příběhy. „Přitahují mě popsaná místa, stejně jako popsaní lidé,“ vysvětlil. Mezi místy, která na něj při koncertech nejvíc zapůsobila, byla například synagoga v Třebíči, katolický kostel ve dvakrát vysídlené vesnici Skoky, ale také Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově. „Do této kategorie bude určitě patřit i zdejší synagoga,“ těší se Spálený.

V pátek 27. 9 rozehraje feeling rock českokrumlovsko-pražská skupina Abigail. Říjnové menu v synagoze nabídne v pátek 4. října smooth jazzové, bluesové a reggae melodie v podání kapely Bobesh, což je nový křídlovkový projekt frontmana kapely HeBand Jiřího Hebíka. Ve čtvrtek 10. října čeká diváky další vybrané sousto: vystoupení Michal Prokop Tria s hudbou na pomezí rock'n'rollu a folku. Jiné lahůdky, a to gastronomické, nabídne v listopadu v Synagoga Café & Bistrot Festival vína Český Krumlov.

Více na www.ckrumlov.cz/synagoga

Bližší informace: Za Jazzky Krumlov, o. s.: Josef Šmejkal, tel.: 605 255 326, e-mail: josef.smejkal@razdva.cz

Za destinační management Český Krumlov (ČKRF): Eliška Koričarová, tel. 380 704 629, 728 847 966, e-mail: eliska.koricarova@ckrf.ckrumlov.cz

Pořadatelé: Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s r.o., Jazzky Krumlov o.s., Synagoga Café & Bistrot

Podpořil: Jihočeský kraj, město Český Krumlov

Partneři: Kámen a písek, spol. s r.o., Vidox s.r.o., DOREKO, s.r.o.

Poslední aktualizace: 2.9.2013
Festival Jazzky Krumlov našel zázemí v krumlovské synagoze na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu