Loading...

Fotografa Seidela připomene zvláštní vlak do Horní Plané

Tipy a novinky

Dva mimořádné vlaky připomenou páté výročí českokrumlovského Musea Fotoateliér Seidel. První z nich pojede tuto sobotu z Českých Budějovic do Horní Plané a zpět, druhý začátkem října z Písku do Nového Údolí.

Nyní mají lidé šanci vypravit se i do běžně nepřístupných míst vojenského újezdu v Boleticích a okolí. Součástí bude komentovaná procházka a projížďka autobusem po stopách slavného fotografa Josefa Seidela, jehož snímky tvoří obrazovou kroniku Šumavy minulého století.

Nostalgický vlak pojede 21. září v trase České Budějovice – Horní Planá a zpět. Z Českých Budějovic odjíždí v 8.40 hod., zpět dorazí do Budějovic v 18 hodin. Do vlaku je možné přistoupit také v Křemži, Zlaté koruně a Českém Krumlově.

Je to mimo jiné příležitost prohlédnout si jindy zavřený Kostel sv. Mikuláše v Boleticích, což je unikátní románská stavba ze 12. století. Cesta povede také do Kájova, Polné či Hodňova. „Zajímavostí i pro děti bude rybářská bašta na Olšině s expozicí zaměřenou na rybářství a lesnictví,“ upřesnil Petr Hudičák z Musea Fotoateliér Seidel. V roli průvodce bude během výletu upozorňovat na místa, kde Josef Seidel fotil, a ukáže na dobových snímcích, jak to tam dřív vypadalo. Některá místa si cestující prohlédnou při pěším výletu, další objedou autobusem.

Slavný fotograf zachycoval krásy Šumavy po všechna roční období. Kolem roku 1920 vytvořil první panoramatické snímky, například panorama Šumavy jako leporelo skládající se z 28 záběrů. Na svých cestách po kraji posílal vlakem i negativy, malovaná pozadí a další materiál. Lidé, kteří se po jeho stopách vydají, zažijí nejen romantickou jízdu, ale dozvědí se mnohé o dobovém fotografování i o paměti KRAJINY. Ve vlaku uvidí výstavu Seidelových snímků a dostanou obrazový přehled cesty.

Zpáteční jízdenka stojí 200 korun a v říjnovém termínu 250 korun, protože bude v ceně ještě autobus po německém území. Děti do šesti let mají cestu zdarma. Vzhledem k omezené kapacitě je nutné si místa rezervovat na tel. 972 544 691 nebo na e-mailu jiznicechy@cd.cz. Více informací je na www.cd.cz/jiznicechy nebo www.seidel.cz.

Další informace:

Ing. Petr Hudičák, Museum Fotoateliér Seidel Český Krumlov, petr.hudicak@ckrf.ckrumlov.cz, tel. 602 348 772

Poslední aktualizace: 19.9.2013
Fotografa Seidela připomene zvláštní vlak do Horní Plané na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu