Loading...

Gerlitzen – hora krásných zážitků

Tipy a novinky

Rakousko / Korutany / Gerlitzen

Gerlitzen je hora, která se zvedá přímo z modrých vod Ossiašského jezera. Pro jeho holý vrchol mu domácí přezdívají „plešatá hora“. V zimě se svahy Gerlitzenu hemží lyžaři a snowboardisty, neboť se zde rozkládá jedna z nejoblíbenějších lyžařských oblasti Korutan. V létě se sem pak vydávají milovníci přírody a horské turistiky, aby zde strávili krásnou aktivní dovolenou. Pro svou vynikající termiku je Gerlitzen vyhledávaným místem pro paragliding. A kdo by si chtěl ještě více zvýšit hladinu adrenalinu v těle, ten se může těšit na absolutní senzaci: 1. rakouskou horskou trasu pro motokáry!

Horské motokáry připomínají klasické dětské motokáry. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že horské motokáry mají mnohem větší a také širší kola, jak se ostatně pro takové vozidlo v drsném horském terénu sluší a patří. Rychlostí 40 km/h se pak kandidáti zvýšeného adrenalinu řítí z vrcholu Gerlitzenu po „Moserově sjezdovce“ až k mezistanici kabinkové lanovky na Kanzelhöhe. Motokáry lze velmi snadno řídit a také zbrzdit. Jsou vhodné a zcela bezpečné pro děti od výšky 130 cm. Po dojezdu dolů pak naši jezdci nasednou na dvoumístnou sedačkovou lanovku a hajdy zpátky na start!

Foto: Bekmen

Panoramatická pěší túra

Pokud však důvěřujete výhradně svým vlastním nohám a nepotřebujete k pocitu štěstí bůhvíjaké fyzické i psychické výzvy, pak bychom vám rádi nabídli novou krásnou okružní turistickou stezku, která má název „Duha snů“. Vine se pohádkově krásnou krajinou Gerlitzenu a je z ní nádherný panoramatický výhled na celé Korutany: od Taur na severozápadě přes Koralm na východě až ke Karavankám na jihu. A mezi horami se pak modrají naše krásná korutanská jezera. Díky své konstantní nadmořské výšce mezi 1750 m a 1850 m je stezka snadno schůdná a vhodná pro všechny věkové kategorie turistů. Ach ano, málem bychom zapomněli: pokud se před vámi náhle objeví pomalovaná kráva, není to žádný přelud či vysokohorská fata morgana. Je to skutečně pomalovaná kráva, která je vlastně putující jídelní lístek hostinského z horské chaty Neugarten-Almseehütte na severní straně Gerlitzenu. Každoročně nechává Hans Maier pomalovat (samozřejmě zdraví nezávadnou barvou) některé ze svých kraviček. Stačí jeden pohled a člověk hned ví, jaké lahůdky dnes Hans pro své hosty připravuje.

Foto: Bekmen

Kostale – tematická výprava za kulinářskými požitky

A když už jsme u jídla, horská chata Hanse Maiera – nebo spíše bychom měli říci obhospodařovaná salaš - je jen jedna z mnoha na Gerlitzenu, kde se podávají skvělé domácí lahůdky a krajové speciality. Všem milovníkům dobrého jídla doporučujeme, aby si vždy nechali poradit, jaká je v té které chatě domácí specialita. Horské chaty jsou rozsety podél vandrovnické stezky, která má v místním dialektu název „Kostale“, což česky znamená „ochutnávat” nebo také „koštovat“. A právě u tohoto slovesného tvaru je třeba si uvědomit, že byl převzat z německého slovesa „kosten“. V žádném případě by si neměli vandrovníci nechat ujít salašnický volský steak v horské chatě Neugarten-Almseehütte, korutanské sýrové noky na salaši Pöllingerhütte a nejrůznější druhy vynikajících moučníků v chatě na vrchlu Hory. Tři dobropisy pro tři ochutnávky stojí 15,- EUR. Říkáme sice skromně „ochutnávky“, ale vězte, že porce nasytí i velmi hladového poutníka a ještě mu jeden dobropis zůstane na příště.

Foto: Bekmen

Putování k všemocným pramenům

Voda není jenom elixír života, ale také velký zdroj energie. Chata Neugarten-Almseehütte je ideální výchozí místo, odkud lze podniknout krátkou výpravu k 7 neugartenským pramenům. Tyto prameny byly předmětem vědeckého výzkumu, na základě kterého bylo zjištěno, že prameny vznikají v hloubce 1000 m v nitru země. Vysoká teplota a tlak pak vodu velkou silou vytlačují na zemský povrch. Při měřeních dosáhla voda ze 14 400 možných energetických bodů rovných 13 900 a tím prameny bohatě splňují parametry, jaké má mít léčivá voda. Podobné prameny slouží člověku po tisíciletí jako zdroj síly, energie a zdraví. Na turistické stezce za neugartenskými prameny se poutníci dostanou k několika místům, odkud prameny vyvěrají ze země. Zde jsou umístěny tabule, které poskytují podrobné informace a také cenné tipy, jak nejlépe načerpat z pramenů životodárnou sílu pro svůj oslabený organismus. Patří sem například i meditativní cvičení, která trvají u každého pramene zhruba 30 minut. Stezka není náročná, její převýšení činí pouhých 140 metrů. Úplná hračka pro ty, kteří teď jen překypují energií a životním elánem!

Potápění za ztroskotaným kombajnem

Nevěříte? Myslíme to ale naprosto vážně. U horské chaty Neugarten-Almseehütte se rozlévá rozkošné horské jezírko, na jehož dně leží místo utopené pohorky docela obyčejný kombajn (samozřejmě bez jakýchkoli škodlivých zplodin). Zkuste se k němu potopit a uvidíte, že si budete připadat skoro jako potápěči v Karibiku, kteří se potápějí ke staletému ztroskotanému korábu. Pro tento účel vám zapůjčíme neoprenový oblek, voda v jezírku totiž není nejteplejší – ani v parném létě nepřesahuje teplota vody 21° C. Nedivte se prosím, jezírko leží v nadmořské výšce 1620 m. Nechcete-li se potápět, můžete se v každém případě koupat. Pro tento účel zde byla dokonce zřízena opravdová pláž se slunečníky a s lehátky z modřínového dřeva. A zatímco vy, dospělí, budete odpočívat, děti mohou dovádět na dlouhatánské skluzavce.

Foto: Bekmen

Ubytování jako v nebi.

Na Gerlitzenu je krásně! Jen se přiznejte, že se vám ani nechce vracet se z drsných, ale divoce romantických výšek zpátky za pohodlím a komfortem civilního života. Vždyť nemusíte, klidně zůstaňte tady. Čekají zde na vás totiž dvě oázy blaženosti. Ta první má název „Mountain Resort Feuerberg“ (www.hotel-feuerberg.at). V lůně vysokohorské přírody stojí čtyřhvězdičkový hotel s 14 dalšími idylickými salašemi, v nichž bylo zřízeno celkem 56 prázdninových bytů. Součástí hotelu je překrásný areál s wellnessem. Hlavní atrakcí venkovní části areálu je 350 m² velké přírodní jezírko s příjemně teplou vyhřívanou vodou a loukou na opalování s krásným panoramatickým výhledem na svět korutanských hor. Kromě toho je zde oddělená část pro nudisty se salašnickou saunou a bazénkem s ledovou horskou vodou. Uvnitř areálu je bazén, fitcetrum, asijské zahradní parní lázně a areál se saunami s mediteránní atmosférou.

Vysoko nad Ossiašským jezerem na výšině Kanzelhöhe v nadmořské výšce 1500 m stojí Sluneční hotel Zaubek (www.sonnenhotel.com), který skutečně dělá čest svému jménu: všech 28 nově zařízených pokojů je orientováno na jih. A věřte nám, že výhled z balkonů na velkou část korutanského území je vpravdě grandiózní!

Balíček: Požitky v přírodě kolem Arriachu

Venkovští pronajímatelé z romantické horské obce Arriach, ležící v samotném srdci Korutan, připravili pro své hosty celou řadu tématických putování, která skrývají nejedno příjemné překvapení. Navíc jim poskytnou turistickou výzbroj, mapy a samozřejmě také komfortní ubytování a skvělou stravu. 3 noci od čtvrtka do neděle nebo 4 noci od neděle do čtvrtka s polopenzí stojí od 160,- EUR za osobu. Stejný balíček pro max. 4 osoby v prázdninovém bytě (bez stravy) stojí od 240,- EUR.

Informace a objednávky:

Villach-Warmbad / Faaker See / Ossiacher See Tourismus

Töbringer Straße 1, 9523 Villach-Landskron, Österreich

Tel.: +43 / (0)4242 / 42 000 - 56, Fax: +43 / (0)4242 / 42 000 – 42

E-Mail: meissnitzer@region-villach.at, www.region-villach.at

Poslední aktualizace: 3.5.2011
Gerlitzen – hora krásných zážitků na mapě
Autor: Bekmen
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu