Loading...

Hledáte ideální zemi pro dovolenou s dětmi a se psem? Zkuste Dánsko a nebudete litovat.

Tipy a novinky

Možná hned namítnete, že je tam zima a že je to "placka" a tím pádem to není turisticky zajímavá země. Nic však nemůže být dále od pravdy. Ač, pravda, i hora Říp se svojí nadmořskou výškou 456 m.n.m. vypadá vedle nejvyššího bodu dánského království - kopce Møllehoj s nadmořskou výškou 171 m.n.m. - jako velehora, takže horské turistiky si zde opravdu neužijte, přesto nabízí tato země přírodních a jiných krás více než dost - od hustých, převážně listnatých lesů a hájů, přes proměnlivá dunová pole, nespočet krásně čistých jezer až rozmanitému pobřeží dvou moří – Baltského a Severního.

Městečka v Dánsku jsou čistá a nablýskaná, všude narazíte na pěší zónu orámovanou květníky a lemovanou obchůdky, které přímo vybízí k nakouknutí. Sami Dánové jsou velmi vstřícní a milí, je na nich vidět, že jsou nejšťastnějším národem na světě.

A milují děti, psy a zábavu! Takže u moře jsou vždy vyhrazené zóny pro pejsky, pláže jsou čisté a po celém Dánsku je rozeseto mnoho zábavních a volnočasových parků s atrakcemi pro děti i dospělé. Legoland v Billundu je ten nejznámější a určitě stojí za návštěvu, ale na výběr jich máte desítky.

K Dánsku patří také několik ostrovů, z nichž nejdůležitější jsou ostrovy Fyn, Sjaelland a Bornholm. Na ostrově Fyn, kde se ve městě Odense narodil nejznámější pohádkář světa, H.C. Andersen, to je ze všech koutů blízko k pláži.

Z ostrova Sjaelland, kde kromě hlavního města království, Kodaně, najdete také Hamletův hrad Kronborg v Helsingøru, se můžete vydat na výlet do Švédska.

Ostrovy Fyn a Sjaelland spojuje přes úžinu Velký Belt v současnosti třetí nejdelší most světa, jízda po něm je také zážitekm.

Další dáské ostrovy Lolland, Falster, Langeland, Tåsinge nebo Møn vás rovněž okouzlí a kromě přírody a skvělých podmínek pro mořský rybolov, se tu nabízí rodinám s dětmi nespočet aktivit. Například na Langelandu je volný vstup do parku Tranekaer Tullebølle, kde jsou hriště pro děti, hřiště na petangue, piknikové místo s grilem, malé jezero, hřiště na plážový volejbal a vyhlídková věž.

A počasí? Podobné jako u nás. Jen ostrov Bornholm nabízí až subtropické klima, přestože se nachází v jihozápadním cípu Baltského moře.

Ostrov Bornholm je vůbec svět sám pro sebe a je tak okouzlující, že kdo sem přijede, vždy se sem rád vrací. Čas tady plyne pomaleji a slovo "spěch" je tu neznámým pojmem. Kapacita ubytovacích míst je na ostrově striktně omezena a tak je potřeba si pobyt na ostrově zamluvit co nejdříve. Odměněni budete jedinečnými přírodními krásami, poetickými městečky a výbornou místní kuchyní.

Nejlépe a také nejpříznivěji se lze v Dánsku ubytovat v soukromí v rekreačním domě nebo rekreační chatě. Narazíte na ně všude a výběr je obrovský.

A jste-li cyklisté, budete se tu cítit jako v ráji. V Dánsku si život bez jízdního kola nelze představit, patří ke zdejším lidem stejně jako vzduch, který dýchají. Cyklostezky jsou mnohde tak široké jako u nás silnice, pohodlné, udržované a většinou vedou nenáročným terénem. Nebezpečí vám na nich hrozí jen v případě, že jste cyklistou v Kodani, kde je tolik cyklistů, že zdejší cyklostezky v dopravních špičkách v centru kapacitně nestačí. Všude jsou parkovací místa pro kola samozřejmostí.

Cesta autem z Prahy na Jutský poloostrov netrvá déle než 8 hodin a když se ocitnete za hranicemi Čech, jedete pohodlně už jen po dálnici. Zatím ani v Dánsku ani Německu nejsou zpoplatněné.

Přejeme vám štastnou ruku při výběru rekreačního domu pro svou dovolenou a mnoho krásných zážitků při poznávání Dánska.

Tyto a dalších více než 33.000 rekreačních domů a apartmánů ve 26 zemích Evropy najdete na webových stránkách www.novasol.cz

Poslední aktualizace: 16.6.2014
Hledáte ideální zemi pro dovolenou s dětmi a se psem? Zkuste Dánsko a nebudete litovat. na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu