Loading...

Hodný královského titulu: Nová kabinová lanovka na Stubaiský ledovec 3S Eisgrat

Tipy a novinky

Údolí Stubai: Sofistikovaná architektura, kabinky navržené světoznámou designérskou společností Pininfarina – s novou kabinovou lanovkou Eisgrat získá Království sněhu, jak se Stubaiskému ledovci přezdívá, poslední tečku k dokonalosti. Tato tříkabelová lanovka je nejdelší svého druhu v celých Alpách. Projekt Stubaiského ledovce vstoupil do historie jako největší investice, kterou nějaké lyžařské středisko učinilo.

Už samotná čísla jsou impozantní: délka nové lanovky je 4,7 kilometrů (přibližně 2400 metrů mezi spodní a prostřední stanicí a dalších 2300 metrů do stanice na vrcholu). Tímto si konstrukce bezesporu zaslouží titul “Nejdelší tříkabelová lanovka v Alpách”. Pozornost ale nepřitahuje jen její délka, ale také elegance a výkonnost. 48 vysoce moderních kabin (vytvořených italskými designéry ze společnosti Pininfarina) vyveze za hodinu 3000 pasažérů oproti původním 1500. Tato kapacita umožňuje vyvézt návštěvníky do lyžařského rezortu přímo a bez front. Cesta z údolí (1697 metrů nad mořem) na horu (2900 m n. m.), která míjí sedm podpůrných sloupů a překonává převýšení 1200 metrů, trvá při rychlosti 25 km/h přibližně 11 minut. 60,6 milionů eur je částka, kterou vedení lyžařského střediska uvolnilo na tento mezník v historii lanovek. Nikdy předtím žádná rakouská společnost neinvestovala na instalaci lanové dráhy tolik peněz najednou. Oficiální spuštění kabinové lanovky 3S Eisgrat od italského výrobce lanových drah LEITNER ropeways je naplánováno na 22. října 2016.

Design a komfort v kabinkách

Komfort a styl hraje klíčovou roli ve všech oblastech. Sofistikovaná kvalita byla zásadním bodem i při navrhování kabin. Každá nabízí 24 míst k sezení a 8 ke stání. Vše pochází z italského designového studia Pininfarina, které stojí za designem mnoha klasických aut Ferrari, Maserati, Alfa Romeo a dalších legendárních značek. Lyžaři si mohou užívat stoupání, zatímco sedí na pohodlných sedačkách z pravé kůže a vychutnávají si pohled z panoramatických oken, jejichž velikost stanovuje nová měřítka. Wi-Fi připojení zdarma je v kabinkách – stejně jako ve všech stubaiských restauracích – samozřejmostí. Skvělá zpráva pro milovníky lyžování z hlediska vyšší kapacity kabin (32 místo původních 6 míst) je, že předtím, než se vydají na populární sjezdovky Falwesuna a Silberschneid, mohou nastoupit v mezistanici.

Tři fascinující stanice

Stanice v údolí a uprostřed jsou zcela nové, zatímco stávající horská stanice se renovuje a modernizuje. Díky úsilí architektonické společnosti ao-architekten vznikl čistý, moderní architektonický design. Obnažený beton a profilované sklo, veliká centrální distribuční část s východy, nástupní plochy a přestupy na úrovni terénu spolu s moderním vnitřním vybavením dělají z návštěvy stanice plnohodnotně funkční a estetický zážitek. Ti, kteří chtějí začít svůj lyžařský pobyt volněji, mohou nastoupit na lanovku v údolí buď přímo v přízemí u parkoviště, nebo vyjet eskalátorem. Nová stanice bude mít Komfortní centrum, do které bude možné odložit lyže stejně, jako to v současné době funguje ve stanici Mutterberg o 600 metrů výše.

Pohodlně se přemístit a vyrazit odpočinutý
Dokonce i střední stanice Fernau (2291 m n. m.) jako hlavní nástupiště na cestě do lyžařského střediska zaznamenala výrazný nárůst pohodlí. V budoucnu budou moci návštěvníci díky přestupu na úrovni terénu z kabinové lanovky Eisgrat přestoupit na již zavedenou kabinovou lanovku Gamsgarten - a naopak. Ohromný pokrok v kapacitě garantuje pohodovou zpáteční cestu do údolí během populárních podzimních víkendů. A pro ty, kteří upřednostňují úplnou kontrolu na cestách: od střední stanice dolů vede nová sjezdovka Fernau - klasický sjezd do údolí v délce 3,8 km. Na samém vrcholu ve výšce 2900 m se nachází prostorná, moderní horská stanice nabízející špičkovou gastronomii i prodejnu se sportovním vybavením Intersport.

Pohodlný příjezd
Kabinová lanovka na ledovci Stubai je o míle napřed, pokud jde o investiční zaměření na udržitelnost. Jedním z důležitých vylepšení, které přináší užitek všem lyžařským hostům přímo při jejich příjezdu, je, že díky nově umístěné dolní stanici je nyní k dispozici 1800 vyhrazených parkovacích míst, které přímo sousedí s vchodem do lanovky. Tento výběr místa šetří hostům a především životnímu prostředí tři čtvrtiny cest autobusem z parkoviště k předchozí stanici v údolí. Veškerá energie potřebná pro provoz zařízení na Stubaiském ledovci je pořizována z obnovitelných zdrojů. Jakýkoli zásah do přírody v průběhu stavebních prací byl držen na nejmenší možné úrovni a jako kompenzace byla chráněná oblast nacházející se na ledovci Stubai rozšířena o 45 hektarů. V oblasti upcyklace byly jasně přítomny jak tvořivost, tak i zohlednění nostalgie: všechny kabiny staré lanovky Eisgrat už byly prodány - především hostům a fanouškům Stubaiského ledovce v celé Evropě.

Extrémní technická výzva
Veškeré technické vybavení pro kabinovou lanovku 3S Eisgrat dodal italský výrobce lanových drah LEITNER ropeways. Společnost nacházející se v Severním a Jižním Tyrolsku a všichni další konstrukční partneři dodali, vzhledem k odkrytým konstrukčním plochám, logistické mistrovské dílo. Zejména pokud vezmeme v úvahu, že kabinová lanovka byla zavedena během jednoho roku výstavby - v některých částech se zimní přestávkou. „LEITNER ropeways dokončil zakázku obzvláště dobře, jak z hlediska plánování, tak z hlediska implementace, díky vysokému stupni odbornosti při řešení problémů. Pro nás i pro další zúčastněné společnosti bylo odevzdání projektu v průběhu dvou letních období obrovskou výzvou,“ řekl Mag. Reinhard Klier, předseda Wintersport Tirol AG & Stubaier Bergbahnen KG, společnosti mající na starosti provoz. Nová kabinová lanovka 3S Eisgrat nahradí stárnoucí dvoukabelovou lanovku mezinárodně ověřenou a otestovanou technologií 3S, kompletně odolnou proti větru (3S = tri-cable [Německy: 3S = 3-Seil]). „Jsme svědky ohromného pokroku, pokud jde o konstrukci s ohledem na počasí. Naši návštěvníci se mohou spolu s celým Údolím Stubai těšit na nepřerušené lyžování a kromě toho i na prvotřídní služby a pohodlí,“ říká Klier.

Fakta a detailní informace o kabinové lanovce 3S Eisgrat na Stubaiském ledovci

Nadmořská výška údolní stanice 1697 m n.m.

Nadmořská výška střední stanice 2291 m n.m

Nadmořská výška vrcholové stanice 2885 m n.m

Délka (oba sektory) 4686m

Výškový rozdíl 1203m

Délka jízdy z údolí na vrchol jen 107 minut

Přibližná rychlost jízdy 25 km/hod

Počet kabinek 48

Charakteristika kabinek sedadla z pravé kůže, panoramatická okna, Wi-Fi zdarma, design firmy Pininfarina, Itálie

Počet osob v kabině 32 (24 sedících, 8 stojících)

Transportní kapacita 3014 osob/hod

Podpůrné sloupy 7

Technické řešení lanovky LEITNER ropeways

Architektonické řešení lanovky ao-architekten

Začátek/konec výstavby od června 2015 do podzimu 2016

Plánované zahájení provozu 22. října 2016

Náklady na výstavbu 60,6 milionů EUR

Proč byla údolní stanice přesunuta dále do údolí?

Nová údolní stanice leží přibližně 600 metrů pod již existující údolní stanicí Mutterberg

1750 m n.m.). Toto místo disponuje (v současnosti i v minulosti) kapacitou 1 800 parkovacích míst, odkud je velice snadné dojít k údolní stanici pěšky. Vstup do 3S kabinové lanovky je v přízemí, a lze k němu dojet po eskalátoru. Osm servisních oken a distribuční prostor zajistí příjemný přístup a dostatek prostoru. Komfortní centrum se zařízením pro uložení lyží zajistí bezpečné uložení lyžařského vybavení.

Střední stanice Fernau: centrální základna v lyžařském rezortu

V již existující střední stanici Fernau ve výšce 2 300 m n.m. přibyde další budova působivých rozměrů: 5 000 m³ betonu a 50 stacionárních pilířů o průměru až 1 metr jsou masivním základem nové střední stanice. Přístup v úrovni terénu umožní přesun bez potíží z nového zařízení do již existující kabinové lanovky Gamsgarten (i zpět).

Prostor pro stání v nových gondolách umožní těm, kteří nastupují z nejpopulárnějších sjezdovek ve střední stanici, nástup bez jakéhokoliv zdržení. Spolu s kabinovou lanovkou Gamsgarten může využít rychlou jízdu nahoru a dolů celkem 5 400 hostů za hodinu.

Třešnička na dortu: jeden sestup do údolí navíc
Nově zrekonstruovaná trať lanovky otevírá možnost zřídit nový 3,8 km dlouhý klasický sjezd.

Nahoře je vše nové
Horská stanice Eisgrat (2900 m n. m.) se nyní kompletně rekonstruuje. Nové dech beroucí sjezdovky, špičková gastronomie, obchod se sportovním vybavením a mnoho dalšího pomůže vyzdvihnout stanici lanovky na místo, které spojuje 360° vyhlídku do okolí s jedinečnými zážitky.

A co vlastně “3S” znamená?

Nová lanovka 3S má dva nosné kabely a jedno tažné lano (“S” vychází ze slova “Seil” v němčině, v angličtině reprezentuje “cable”). Tato konstrukce umožňuje velké rozpětí délky a zajišťuje kromě jiného maximální plynulost pohybu a stabilitu ve větru. Společně s bezpečností na sněhu na Stubaiském ledovci to jsou už dva důvody, proč dobýt Sněhové království, ať už poprvé nebo opakovaně.

Související odkazy:

Video: toto bude nova kabinová lanovky 3S Eisgrat

https://www.youtube.com/watch?v=o4DDgDFxxCA

Konstrukční deník: kus historie lanovky ve výrobě

http://www.stubaier-gletscher.com/stubai-live/news/3s-eisgratbahn/bautagebuch-3s/

Stubaiský ledovec ve zkratce

++ Největší rakouská ledovcová lyžařská oblast

++ Pouze 45 minut jízdy autem od Innsbrucku
++ Záruka sněhu od října do června
++ 26 moderních lanovek a vleků

++ Od října 2016 rozšiřuje zázemí Stubaiského ledovce nová kabinová lanovka 3S Eisgratbahn
++ 34 výborných sjezdovek s výhodou: přírodní sníh zajišťuje perfektní zážitky z lyžování
++ Nejdelší sjezdovka měří 10 kilometrů: Z horské stanice Wildspitz (3210 metrů nad mořem) až ke stanici v údolí (1750 m), tedy 1500 metrů převýšení (7 sjezdovek a 14 lyžařských tras)

++ BIG Family Ski Camp: péče o děti od 3 do 15 let
++ Snowpark Stubai Zoo se všemi stupni obtížnosti

++ Powder Department: Stubaiské zázemí pro freeridery s vybavením pro hledání obětí lavin
++ Ledovcová jeskyně Stubaiského ledovce: 200 metrů dlouhá jeskyně poskytuje zajímavé informace o ledovci
++ TOP OF TYROL vyhlídka v nadmořské výšce 3210 m
++ Běžkování na 2 kilometry dlouhé bruslařské dráze
++ Gastronomie na vysoké úrovni: množství restaurací a jídel

++ 3x Intersport Stubaier-Gletscher – obchod s lyžařským vybavením, půjčovna a servis přímo u sjezdovek

++ Výhled: kabinová lanovka 3S Eisgrat v provozu od zimní sezóny 2016/17
++ Děti do 10 let lyžují zdarma, pokud je doprovází minimálně jeden dospělý

Poslední aktualizace: 2.9.2016
Hodný královského titulu: Nová kabinová lanovka na Stubaiský ledovec 3S Eisgrat na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu