Loading...

Hory, jezera a zážitky všech barev a odstínů v srdci Korutan (Rakousko)

Tipy a novinky

Villach-Warmbad / Faakerské jezero / Ossiašské jezero je název překrásné korutanské oblasti, která dává na odiv všechny půvaby, jimiž je v hojné míře obdařena nejjižnější spolková země Rakouska: Hory, jezera, slunné klima a stejně slunná povaha zdejších lidí, mediteránní charakter města Villach, které tak trochu připomíná italská města z období renesance, a velké množství sportovních aktivit.

Intenzivní zážitky ve vysokých nadmořských výškách

Foto: Bekmen

Čtyři mohutné Hory vytvářejí přirozenou hranici naší oblasti. Jedna z nich je Gerlitzen, jejíž svahy se majestátně zvedají přímo nad severním břehem Ossiašského jezera. „Plešatou horu“ – jak Gerlitzenu přezdívají místní obyvatelé kvůli jeho holému vrcholu – není třeba za každou cenu zdolávat pěšky, pohodlnější způsob je nechat se vyvézt kabinkovou lanovkou, kterou pak na mezistanici vystřídá 4místná sedačková lanovka. S ní se pak dychtiví turisté dostanou až do nadmořské výšky 1911 metrů. To, co zezdola vypadá jako nevinný a celkem způsobný vrcholek Hory, se jako švihnutím kouzelného proutku náhle nahoře promění v divoce romantický ráj poutníků. Kdo se rozhodl vyjet nahoru lanovkou, ten by se určitě měl vracet dolů k jezeru pěšky. Věřte nám, že nebudete litovat. Gerlitzen není jen rájem pěších turistů, zalíbení v něm našli také horští cyklisté nebo orientační běžci, kteří si tuto horu oblíbili natolik, že se zde nyní pravidelně pořádají prestižní soutěže v orientačním běhu na celé řadě krásných tras. A zatímco se na Gerlitzenu chodí, běhá a jezdí, v modravých výškách nad ním se to jen hemží pestrobarevnými padáky. Kromě jiných půvabů má totiž naše hora i vynikající termiku. Kdo by si to chtěl vyzkoušet sám, ten může využít služeb Grabnerovy školy létání, která sídlí dole u jezera a nabízí tandemové lety. Okouzlující pohled na celou středokorutanskou jezerní oblast a krásné zážitky živené vysokou hladinou adrenalinu jsou zajištěny!

Verditz, Villašské Alpy (Dobratsch) a Rozhraní tří zemí (Dreiländereck)

Na severozápadě střeží naší kouzelnou turistickou oblast hora Verditz. V zimním období se zde rozkládá malá, rodinná a velmi idylická lyžařská oblast. V létě sem zase s oblibou přijíždějí všichni ti, kdo milují rozjímavá putování po horách. A protože zůstávají lanovky v provozu i po skončení zimní sezony, mohou je pěší turisté využívat po celé léto. Dolů to pak jde po svých docela snadno, avšak mnohem rychlejší a také zábavnější je jízda dolů po letní sáňkařské dráze.

Foto: Bekmen

Villašské Alpy s horským vrcholem Dobratsch byly kdysi lyžařskou oblastí. Autem je možné vyjet až do nadmořské výšky 1732 m, kde se před zraky turistů náhle otevře nádherný vandrovnický ráj s krásným panoramatickým výhledem. Za jasného počasí s dobrou viditelností je možné dohlédnout až na nejvyšší horu Rakouska Grossglockner (3798 m n.m.). Milovníci alpské fauny a zejména flóry by v žádném případě neměli vynechat návštěvu „Alpské zahrádky“, kde budou mít možnost vidět pohromadě nejkrásnější květiny jižních Alp.

Hora Dreiländereck, neboli Rozhraní tří zemí, konečně vytváří hranici s Itálií a Slovinskem. I zde usnadňuje moderní sedačková lanovka přístup na vrchol Hory. Každou druhou neděli v září zde probíhá jedinečná sportovní a společenská akce „Tour 3“, která spočívá v tom, že se ve stejnou dobu dají na pochod Rakušané, Slovinci a Italové, každý samozřejmě ze své země, aby se nakonec všichni setkali na horském vrcholu. Zde se pak koná salašnická lidová veselice s vynikajícími kulinářskými lahůdkami z alpsko-jadranské oblasti.

Vodní radovánky v „Říši vody“

Foto: Bekmen

Se svými 11 km je Ossiašské jezero nejdelší ze všech jezer v naší oblasti. V jeho vodách či na jeho hladině je možné provozovat celou řadu vodních sportů a u jeho břehů stojí krásná ubytovací zařízení, která se z velké části specializují na rodiny s dětmi. Mezinárodní vavříny získalo Ossiašské jezero jako místo pořádání velkého hudebního festivalu „Korutanské léto“ (Carinthischer Sommer), který patří spolu se Salcburským a Bregenzským festivalem k trojlístku největších mezinárodních letních hudebních festivalů v Rakousku. Festival byl založen v roce 1969 a od roku 1974 jsou v barokním klášterním kostelíku v Ossiachu uváděna světově proslulá oratoria. Jedním ze stěžejních témat festivalu je od roku 1982 „Hudba pro děti a s dětmi“, což je v souladu s celkovou koncepcí odpovědných pracovníku v cestovním ruchu, kteří kladou mimořádný důraz na dětskou klientelu.

Jezero, ostrov a hrad

Foto: Bekmen

Faakerské jezero se rozlévá v nejjižnějším cípu naší turistické oblasti. V jeho středu leží půvabný ostrůvek s komfortním hotelem. Žádné jiné korutanské jezero nemá tak nádhernou azurově modrou barvu a nikde jinde nesvítí slunce zářivěji než zde. Faakerské jezero se proslavilo především jako dětský ráj. Tuto slávu zapříčinila – anebo se na ní valnou měrou podílela – kachnička Gina. Toto rozkošné a milé zvířátko totiž propůjčilo své jméno hotelu, který se stal průkopníkem pilotního projektu Dětských hotelů. Avšak i mnohá další ubytovací zařízení v oblasti se plně zaměřují na rodiny s dětmi, takže bylo možné je přijmout do stále se rozrůstající rodiny Dětských hotelů. Vysoko nad jezerem se na skalním ostrohu hrdě vypíná zřícenina středověkého hradu Finkenstein, kterou zachránil před úplným zničením hradní pán Gerhard Satran. Ve zbytcích jeho mohutného zdiva byla vytvořena velká aréna, kde se s oblibou pořádají hudební a kabaretní festivaly. Věřte nám, že je to skutečně krásný zážitek naslouchat tónům hudby či zpěvu takových hvězd, jakými jsou Rainhard May a Montserrat Caballé, nebo se smát satirickým monologům vídeňského herce a komika Otty Schenka, když na západě hned za jevištěm právě zapadá rudý kotouč slunce. Faakerské jezero je každoročně místem konání Evropského motocyklistického týdne „European Bike Week“, který je pokračováním tradičního mítinku příznivců motocyklů Harley Davidson. Od té doby, co se tohoto podniku mohou zúčastnit majitelé i jiných značek motocyklů, je tato akce ještě vyhledávanější a program ještě pestřejší než kdykoli předtím.

Rozesmátá duše Villachu

V Rakousku je Villach tradičně spojován s Villašským masopustem a Villašskou poutí. Tím je o tomto půvabném městě nad Drávou, v němž vládne uvolněná středomořská atmosféra, řečeno mnohé. Při vší vzorné pracovní morálce během dne se ve chvílích volna obyvatelé Villachu dokáží skvěle bavit. V zimě je to zejména v období masopustu, kdy se konají všem dobře známé tak zvané Masopustní semináře a v létě pak během pouti, kdy se o prvním srpnovém víkendu celé město promění v jeden veliký zábavní park. Zhruba 200 000 lidí přivádí město každoročně doslova do varu. Tento víkend je vyvrcholením Villašské pouti, která trvá sedm dní a je největší demonstrací lidové kultury v celém Rakousku.

Červená kostka

Foto: Bekmen

Villach zaujímá přední postavení nejen v záležitostech zábavy, oslav a jiných lehkých žánrů, Villach vede na celé čáře i pokud jde o výdobytky v oblasti ekonomické. Dokazuje to například i originální moderní budova kongresového centra. Již zdaleka je možné vidět obrovskou červenou kostku, v níž je umístěn zasedací sál a pódium. Jeho celková kapacita je téměř 1100 míst. Pořádají se zde velké kongresy, ale i menší semináře nebo zasedání. Sál je samozřejmě vybaven nejmodernější kongresovou technikou. K absolutní dokonalosti chyběl už jen kongresový hotel. Ale i tento nedostatek byl odstraněn a v září roku 2007 byly slavnostně otevřeny brány hotelu Holiday Inn, který je propojen s prostory kongresového centra tak, že se hosté suchou nohou dostanou z jedné budovy do druhé.

Báječný svět pohybu: walking, running, biking

To se rozumí samo sebou, že se u Faakerského a Ossiašského jezera vše točí kolem vodních sportů. Jelikož je ale člověk přece jenom bytost suchozemská, nevydrží ve vodě věčně. A když konečně vyleze na břeh, začne se rozhlížet po aktivitách na pevné zemi a zdravém vzduchu.

Proto bylo u Faakerského jezera zřízeno 5 jednotně značených tras pro severskou chůzi v délce mezi 4,5 a 10 km. Náročnost jednotlivých tras je dána převýšením, které se pohybuje od 75 do 120 metrů. Podrobný informační materiál dokonce uvádí, kolik kilometrů každé trasy vede po asfaltových silnicích či cestách, lesních stezkách nebo po lukách a mezi poli.

Podobné možnosti sportovního vyžití najdou sportovci i u Ossiašského jezera. Ve Steindorfu začínají trasy rozlehlého sportovního parku pro běžce a severské chodce (Nordic Fitness Sports Park™), které se vinou napříč rašeliništěm Bleistätter Moor a navazují na trasy sportovního parku na jižním břehu Ossiašského jezera. Běžci a severští chodci mají k dispozici nádherné trasy nejrůznějších stupňů obtížnosti, jejichž délka se pohybuje mezi 4 a 11 kilometry. Všechny jsou samozřejmě zakresleny na turistických mapách a jsou perfektně značené. A tak se nikdo nemusí obávat, že by se z harmonicky vyváženého pohybu v krásné přírodě stal zmatený orientační běh. Atraktivní trasy, které s velkým gustem využívají zejména místní běžci a chodci, byly zřízeny také v obci Warmbad-Villach.

Na kole do ráje!

Kdo si chce šetřit klouby a nástrahy nerovného terénu raději zdolává na kole, na toho u nás čeká jedinečné eldorádo. Fanouškům cyklistiky zní jména Termální lázně Villach, Faakerské a Ossiašské jezero doslova jako rajská hudba. Velký přírodní zážitek je 32 km dlouhá trasa kolem Ossiašského jezera, která je napojena na cyklostezku podél Drávy. Tato cyklostezka začíná ve Východním Tyrolsku a pokračuje napříč celými Korutany. Zde si vám dovolíme dát jednu užitečnou radu. Nasedněte do vlaku a nechte se i s kolem odvézt z Villachu do Spittalu. Odtud se pak vydejte na cyklistický výlet na cyklostezce podél Drávy, která vede zpět do Villachu. Podobným způsobem je možné absolvovat také Gailtalskou cyklostezku. Cyklisté se nechají odvézt vlakem do Hermagoru, zde nasednou na kolo a hurá zpátky. Jak dlouho jim zpáteční cesta bude trvat, závisí jen a jen na počtu zastávek a délce pobytu v jednotlivých hospodách a hospůdkách, které jsou v hojné míře rozsety podél cyklostezky. Také Faakerské jezero hýří bohatou nabídkou pro cyklisty. A není divu, vždyť se zde v roce 1987 konalo mistrovství světa v silniční cyklistice. Cyklisté – sjezdaři by si měli došlápnout na Afritzské jezero, kde byla zřízena náročná trasa pro downhill. Jen si ji vyzkoušejte. Uvidíte, že divoká jízda cestou necestou přes kořeny a vyhloubené příkopy je velká sportovní výzva.

Golfové požitky: Alpe-Adria Golf zámek Finkenstein

Konečně se vydal malý bílý míček na cestu do velkého zeleného světa oblasti Villach-Warmbad / Faakerské jezero / Ossiašské jezero. A konečně si ji podmanil a tím i srdce golfistů. V květnu roku 2005 se slavnostně otevřely brány nového 18jamkového golfového hřiště „Alpe-Adria Golf zámek Finkenstein“, které leží mezi Villachem a Faakerským jezerem.

200 let staré zámecké sídlo Finkenstein, podle něhož byl nový golfový klub pojmenován, prošlo v minulých letech rozsáhlou rekonstrukcí. Nyní je v jeho zdech umístěna klubovna a výborná restaurace. Kromě samotného zámku, který propůjčuje hřišti velmi noblesní vzhled, je to především okouzlující panoramatický výhled na Karavanky, strmé svahy Mittagskogelu na jihu a Dobratsch na západě, který jako magnet přitahuje golfisty zblízka i zdaleka.

Golfové hřiště s parem 72, neuvěřitelnou délkou 6370 m a plochou cca. 70 ha lze charakterizovat jako lehce zvlněné bez větších výškových rozdílů. Šest krásných rybníků podtrhuje jeho krásu a zvyšuje sportovní náročnost. 6 odpališť ke každé jamce znamená výzvu jak pro začátečníky, tak i pro zkušené profesionály. Golfovou školu vede Gary Foster se svým týmem. V naší oblasti svítí slunce častěji a déle než kdekoli jinde v Rakousku. Statistika hovoří o 1920 hodinách slunečního svitu za rok a to má samozřejmě velký vliv na návštěvnost golfového hřiště na zámku Finkenstein, jehož brány jsou otevřené od března až do listopadu!

Dovolená pod stanem: dokonalé souznění s přírodou

Na březích našich jezer byl zřízen velký počet kempinků. 22 těchto zařízení z celkového počtu 29 je uvedeno v renomovaném kempinkovém průvodci německého automobilového klubu ADAC. A 5 kempinků získalo dokonce nejvyšší ocenění, což je skutečně velké vyznamenání, neboť ADAC je známý svými vysokými nároky na kvalitu. Tyto kempinky hodnotila v minulém roce přísná a nesmlouvavá porota, která se obvykle zaměřuje na úroveň sanitárních zařízení, služeb a celkový vzhled kempinku a jeho okolí. Pokud některý kempink získá toto nejvyšší ocenění znamená to, že se umístil na prvním nebo druhém místě pokud jde o kvalitu sanitárních zařízení a získal alespoň tři hvězdičky za splnění všech ostatních kritérií. ADAC vyhlásil kempink Berghof u Ossiašského jezera za nejlepší zařízení svého druhu, což je vůbec nejvyšší vyznamenání, jaké může kempink získat. Nezapomeňme však ani na to, že ADAC propůjčil svůj známý ekologický symbol 7 kempinkům v oblasti. Podmínkou je, že jsou tato zařízení vedena v souladu se zachováním zdravého životního prostředí. V praxi to znamená například šetrné zacházení s pitnou vodou, možnost zapůjčení kol, bezprostřední blízkost autobusové zastávky a tím výrazné omezení automobilového provozu.

Teplomilní vodomilové spojte se!

A to zejména v Termálních lázních Warmbad-Villach…

40 milionů litrů vody s teplotou 29,5 stupňů Celsia tryská denně z nitra země přímo do bazénů a koupelí Termálních lázní Warmbad-Villach. Unikátem Termálních lázní je jediný bazén v Rakousku, vybudovaný na skále, z níž tryská termální pramen na zemský povrch a vtéká přímo do bazénu. Je to vskutku nevšední zážitek sedět - doslova jako žába na prameni – v příjemně teplé vodě, která bublá, klokotá a víří a působí téměř zázračným způsobem na duši a tělo.

V červnu minulého roku byla zahájena výstavba nových “Korutanských Termálních lázní Warmbad-Villach“, které mají být dokončeny v roce 2012. Jejich nabídka překoná veškerá očekávání lázeňských hostů, kteří budou moci využívat různé typy bazénů s termální vodou, zdravotní terapie, bohatou sportovní nabídku a četné wellnessové aplikace.

V novém lesku se na přelomu roku 2011 a 2012 představí také hotel “Termální ráj Karawankenhof”. Do jeho přestavby bude investováno rovných 11 milionů eur. Hotel se bude se svou nabídkou i nadále zaměřovat především na rodiny s dětmi a aktivní hosty, jimž poskytne velmi bohatý program sportovních aktivit. Kromě toho bude skvěle vybaven i pro účely kongresového turismu. Přímé spojení s “Korutanskými Termálními lázněmi Warmbad-Villach”, které bude zprovozněno v polovině roku 2012 vytvoří z hotelu vskutku jedinečné místo pro strávení ideální dovolené.

… a v Bad Bleibergu

Bleiberg byl dříve tradiční hornickou vesnicí, kde se po staletí dobývala olověná a zinková ruda. Když však havíři v roce 1951 narazili na termální pramen, proměnilo se rázem středisko hornictví ve středisko wellnessu.

Bad Bleiberg je dnes špičkové lázeňské středisko, jehož součástí jsou prvotřídní hotely, terapeutická zařízení, rehabilitační pracoviště a oázy wellnessu. Prvním hotelem, který zde byl postaven, byl Bleibergerhof, po generální rekonstrukci a změně majitele nyní „Falkensteiner Hotel & Spa Bleibergerhof“. Falkensteinerovy hotely mají velmi vysoký standard a jsou známé v různých zemích Evropy, Českou republiku nevyjímaje.

Na podzim roku 2003 bylo otevřeno krásné a moderní lázeňské centrum Bad Bleiberg s vlastním 4hvězdičkovým hotelem a 183 lůžky, který se rozšířil o přístavbu s dalšími 140 lůžky. Léčí se zde pacienti s nemocemi dýchacích cest, krevního oběhu, pohybového ústrojí.

Největší lázeňskou atrakcí jsou zde bezpochyby dvě podzemní léčebné štoly. 99% relativní vlhkosti, konstantní teplota 8° C a vzduch, který je zcela zbaven prachu a pylů, jsou vynikající parametry pro účinnou léčbu nemocí horních cest dýchacích. Díky tomu, že je zde vysoká vlhkost a konstantní teplota, se zde úspěšně léčí pacienti trpící alergiemi a nemocemi horních cest dýchacích.

Venkovská idyla a vesničky naše střediskové

Oblast Villach-Warmbad / Faakerské jezero / Ossiašské jezero má samozřejmě mnohem rozsáhlejší nabídku než jsme měli možnost uvést na těchto pár stránkách informací pro tisk. A jsou to vždy znovu a znovu ta malá nenápadná a přece nádherná místa, která ustupují do pozadí, aby dala přednost místům zvučných jmen a světové pověsti. Dovolte nám tedy zmínit se na závěr našeho putování alespoň o tom, že v naší oblasti leží 10 obcí, které rozhodně stojí za návštěvu. Podívejme se alespoň na některé z nich. Tak například Arriach, ležící uprostřed Korutan, je známý svými staletými selskými statky, které jsou vzájemně spojeny romantickou turistickou stezkou. Nutno dodat, že projekt „Dovolená na selském statku“ zde našel ideální živnou půdu. Ve Wernbergu zase můžete vstoupit do kláštera. Místní řeholní sestry totiž umožňují i laickým osobám pobyt ve svém klášteře za účelem tzv. exercicií, neboli duchovních cvičení. Jezero u Sv. Magdaleny by vlastně mělo zůstat utajeno z obavy, aby tento přírodní klenot neobjevilo a nezaplavilo příliš mnoho turistů. Treffen stojí za hřích již jen kvůli svému Muzeu panenek Elli Riehlové a v Eggu u Faakerského jezera stojí jeden z nejkrásnějších a nejčastěji fotografovaných svatých pomníčků (Božích muk) na světě.

Tipy na výlety z této oblasti a kompletní seznam kulturních, sportovních a společenských akcí najdete na internetové adrese:

www.region-villach.at


Poslední aktualizace: 23.5.2011
Hory, jezera a zážitky všech barev a odstínů v srdci Korutan (Rakousko) na mapě
Autor: Bekmen
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu