TURISTIKU PODPORUJÍ
61 555 turistů a cestovatelů
112 070 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 397 264,- odměny za články
Chorvatsko
Cestování a výlety
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Chorvatsko
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Jachtou po ostrovech a perlách Chorvatska

Tipy a novinky

Hvar
Hvar  •  Fotografie (20)

Zažijte Chorvatsko jinak, to je aktuální výzva cestovní kanceláře Vega Tour pro všechny milovníky moře a krás Jadranu. Také už jste díky opakovaným návštěvám této oblíbené země nabyli dojmu, že ji dobře znáte a nemůže vás překvapit ničím novým? Nebo se tam vracíte stále na jedno osvědčené místo a občas se zvědavě zahledíte za obzor? Anebo je pro vás Chorvatsko dosud neobjevenou krajinou a líbilo by se vám během jediného týdne pohodlně poznat její nejzářivější perly?

Zlatni rat
Zlatni rat  • 

Pokud zní některá vaše odpověď ano, jsme na stejné lodi – takže má smysl prozkoumat letošní novinku v nabídce CK Vega Tour. Na výběr dává turistům tři rozličné trasy: Kulturní centra Jadranu, Přírodní klenoty Chorvatska a Ostrovy Dalmácie. Cestu po těch nejkrásnějších místech absolvují lidé po moři, což dá tuzemci zažít, co doma nemá: nevšední pohled na krajinu, kontakt s přírodou, romantiku a relax, koupání přímo z lodi i večerní zakotvení v přístavech nacházejících se přímo v centru nejkrásnějších měst. Vše povýšeno přepychem, který skýtá čtyřhvězdičková jachta Prestige z kategorie De Lux. V plné kráse se skví na www.plavby.vegatour.com.

Bol
Bol  • 

Jachta byla postavena v roce 2014, je dlouhá 50 metrů a vejde se na ni 40 rekreantů, čili žádná masová turistika. S každou skupinou jede český průvodce, který zná podrobnosti o významnějších místech a je spolu s kapitánem připraven plnit i individuální a náhle vzniklá přání. Kupříkladu si prodloužit čas ke koupání v místě, kde se lidem obzvlášť zalíbí, jako je třeba slavná pláž Zlatni rat poblíž městečka Bol na ostrově Brač. Jachta zakotví poblíž této pláže a turisté si na výběžek, který připomíná kosu a podle větru a síly vln průběžně mění svůj tvar, buďto sami doplavou, anebo je tam převeze motorový člun. Romantických zátok, kam se lze dostat pouze lodí, je na trase mnoho, takže záleží na počasí a přání osazenstva, kde zastavit. Jen je třeba dodržet pravidlo, aby tam byly bezpečné podmínky ke kotvení a aby bylo možné včas dojet do přístavů, kde jachta zůstane přes noc.

A to je další ze zásadních výhod této dovolené: Lidé jsou ubytováni v kajutách, takže přespávají přímo v centru atraktivních míst. Obvykle tam doplují odpoledne, aby byl čas na prohlídku památek, někde i s průvodcem. Pak mají volno až do rána. Záleží na každém, zda se chce bavit na lodi, kde program zpestřuje muzika, vinné degustace, možnosti cvičit v posilovně a koupat se v bazénu – anebo přejít po můstku z paluby, někdy projít dalšími k sobě připoutanými loděmi, a za pár minut se ocitnout přímo ve městě uprostřed dění.

Bol
Bol  • 

Taková šance je opravdu mimořádná: netřeba si platit noc v drahém hotelu na promenádě ani hledat parkoviště co nejblíž centru. Prostě vystoupíte z lodi a jste tam. Svůj půvab má večerní ruch v uličkách i odbíjení půlnočních zvonů na náměstí, ale pro mě se nepřekonatelným zdrojem zážitků stalo časné ranní probuzení a procházka ztišenými městy při východu slunce. Svěžest rodícího se dne, kdy první paprsky obkreslují detaily historických památek a namísto hlučných turistů vládnou městu rorýsi a kočky, působí jako energetická bomba …

Toto soukromé štěstí ještě umocňuje vyhlídka na pestrou snídani po návratu na loď. Ta každé ráno za cinkání příborů v restauraci vyplouvá do dalšího atraktivního bodu, aby naplnila úsloví „Krása střídá nádheru“. Plavba za dne má řadu výhod: na dvou terasách se lidé mohou kochat krásnými výhledy na pobřeží, vyfotit si řadu majáků a ze souše těžko dostupných míst, slunit se na lehátkách, poslouchat muziku, relaxovat či v klimatizovaných kajutách dospávat včerejší noc. Houpání jachty na vlnách člověka příjemně ukolébá a díky dostatečné velikosti lodi není třeba se bát mořské nemoci. Komfort polopenze obnáší snídani a tříchodový oběd, jednu kapitánskou večeři, denně litr vody na osobu a také Wi-Fi na palubě. V baru na lodi si lze koupit další nealkoholické i alkoholické nápoje. Občas je zastávka ke koupání v pěkných místech, kdy posádka spustí k hladině žebřík ze spodní paluby. Méně zkušení plavci mohou v moři využít jisticí lana a záchranné kruhy. O účinku kouzelných vod Jadranu není třeba se rozepisovat, stačí se jen ponořit a nechat se omývat – anebo si z lodního vybavení půjčit brýle se šnorchlem a vypravit se na průzkum. Nejodvážnějším poslouží vrchní či prostřední terasa jako skokanský můstek, a to už je pořádný adrenalin!

Pečlivě připravený itinerář má rezervu na to, aby lidé stihli i něco navíc mimo program – záleží na tom, jak se předem domluví. Každý z cílů doplňují fakultativní výlety, ať už je to procházka po hradbách či jízda lanovkou v Dubrovníku, různé vodní atrakce nebo typická domácí večeře v Trsteníku. K největším lákadlům samozřejmě patří výlet k vodopádům řeky Krka – stačí jen ve Skradinu přesednout z jachty Prestige na loď národního parku a doplout až k bráně areálu. Toto území lze vidět díky druhé trase CK Vega Tour, která má název Přírodní klenoty Chorvatska a vede ještě národním parkem Kornaty a chráněnou krajinnou oblastí Telaščica, jejíž scenérie patří k nejmalebnějším přírodním zákoutím Jadranu. Atraktivním bodem je také Šibenik, kde loď kotví přímo u promenády, a Zadar, který loni získal titul Nejlepší turistická destinace v Chorvatsku.

„Trasy pro jachtu Prestige jsme stavěli tak, aby během každé z nich lidé hodně viděli a aby si z jejich rozmanitosti mohl vybrat každý podle svého zaměření a vkusu. Jednotlivé cesty zahrnují města bohatá na památky jako například Dubrovník, rušná centra zábavy jako Hvar, která střídají klidná místa k odpočinku. Během plavby se mohou lidé kochat krásnou přírodou a užívat si moře a koupání. Stručně lze tuto naši nabídku shrnout slovy Malá loď, velké zážitky,“ vysvětluje Jan Witek, Product Manager CK Vega Tour. Podle dosavadního ohlasu zaujmou takto pojaté plavby nejčastěji mladé lidi, kteří touží po zábavě a nevšedním dobrodružství, a starší páry či zkušené příznivce Chorvatska, jež oslovuje šance navštívit pohodlně a v krátkém čase to nejlepší, co lze v této zemi vidět.

Všechny cesty vycházejí ze Splitu, který zejména díky Diokleciánovu paláci rozprostřenému pár kroků od přístavu stojí za důkladné prozkoumání. Nejobsáhlejší je první trasa, která míří až do Dubrovníku a na cestě má takové skvosty, jako je Korčula, Hvar či ostrov Mljet. Velmi pestrá je třetí trasa po ostrovech, v jejichž počtu a rozmanitosti je Dalmácie mimořádně štědrá a jinak než lodí dostupné nejsou. K jejím magnetům patří ostrov Vis s proslulou Zelenou a Modrou jeskyní a samozřejmě též kotvení v centru Hvaru a Korčuly. V prvním z nich počítejte s divokou radostí ze života vyvěrající z vyhlášeného centra diskoték, naopak v přístavu na Korčule si nenechte ujít tichou procházku půlnočním náměstím. Možná tam stejně jako já v jednom zákoutí potkáte mužský sbor, jehož členové pozdě v noci zpívají už jen tak pro sebe – bez publika, pouze pro radost z toho, že jim to spolu ladí a že jsou v krásné noci na krásném místě. A možná zatoužíte se tam někdy vrátit. Nejlépe další trasou jachty Prestige.

Text a foto Alena Binterová, Turistika.cz

Podrobnosti na www.plavby.vegatour.com

Mé tipy:

Trasa 1

Světoznámá pláž Zlatni rat (Zlatý mys) je považovaná za nejkrásnější pláž Jadranu a zdobí většinu reklamních prospektů o Chorvatsku. Tvoří ji drobné oblázky, které ve vlnách nezaměnitelně cinkají. Leží na ostrově Brač poblíž městečka Bol, malebné osady rybářů, vinařů a námořníků. Přímo nad ním se tyčí Vidova hora vysoká 780 metrů, která je nazývaná Střechou Jadranu. Odměnou za zhruba dvouhodinový výšlap je překrásný výhled na pevninu, ostrov Hvar i Zlatni rat.

www.nove.chorvatsko.cz/stdalos/braco.html

  • §Délka 50 metrů
  • §Rok stavby: 2014

Trasa 2

Skradinské vodopády (Skradinski buk), u nás také známé jako vodopády řeky Krky, padají přes 17 teras – znalci je řadí mezi nejkrásnější krasové vodopády v Evropě. Lze je obejít po cestě i po schodech podél řeky a obdivovat z četných vyhlídek. V areálu jsou i vodní mlýny s etnografickou sbírkou. Příroda vyniká svou rozmanitostí – lze tu najít asi 220 druhů rostlin a mnoho druhů ptactva.

www.nove.chorvatsko.cz/vylet/krka.html

Trasa 3

Přístavní město Korčula patří k nejcennějším městským památkovým rezervacím v chorvatském přímoří. Staré jádro obehnané hradbami ze všech stran se rozkládá na malém poloostrůvku s vyvýšeným centrem. Vyniká unikátním zalomením úzkých ulic, které chrání centrum před větry a bouřemi a obyvatele před slunečním žárem. Údajné rodiště mořeplavce Marka Pola vystřídalo mimořádně velký počet vládců, kteří zde zanechali obrovské množství architektonicky hodnotných stop, takže na každém kroku tu lze najít něco pozoruhodného. Má i bohatou hudební a folklórní tradici.

www.nove.chorvatsko.cz/jidalos/korcula.html

Poslední aktualizace: 29.7.2016
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Chorvatsko