Loading...

Jak plánovat horské túry

Tipy a novinky

JAK NAJÍT ZAJÍMAVÝ CÍL A TRASU
S více než 40 000 kilometry značených turistických cest je Česko mimořádně přívětivým terénem pro pěší turistiku. Nejsme-li však přeborníky v místním zeměpisu, může nám bohatá nabídka tras výběr túry komplikovat. Co je tady a co tam? Kam dřív? Jak se v neznámém koutu země rychle zorientovat a neomylně naplánovat nejkrásnější výlet?

Práce kvapná málo platná. Vždy je lepší, když informace o vyhlédnutých lokalitách začneme sbírat s předstihem. V televizi zahlédneme poutavý dokument, na internetu zajímavý článek, o něčem se zmíní přátelé a obraz prázdninových krajů začne nabývat jasných barev.

Zajímavá místa můžeme hledat například na Jetíkově webu (nabyté znalosti ihned prověří Jetíkův zábavný kvíz). Internet je vůbec bezednou studnicí tipů a informací. Dotaz "tip na výlet" vrací miliony odkazů. Z drtivé většiny stránek na nás vyskočí maskoti, strašidla a skřítci zodpovědní za propagaci místních atrakcí. Nemáme-li vyšší cíle, můžeme se na ně víceméně spolehnout. Výlety budou pravděpodobně nenáročné a "oblíbené". Možná je půjdeme v zástupu krok-sun-krok, zato se často obejdeme bez mapy, speciální výbavy i ponětí o světových stranách. Často, ale ne vždy! Desítky webů vás budou lákat na Sněžku (vysokohorský terén s proměnlivým počasím a velkým převýšením) nebo do kaňonu Bílé Opavy (chodník obtížně schůdný při dešti a sněhu), o rizicích takové "vycházky" se ale nezmíní. Také různě vyvedené reklamní mapky mohou být zavádějící. Tipy tohoto druhu proto považujme jen za zprávy o existenci zajímavého místa, ne průvodce k němu.

Jedinou základnou pro zodpovědné plánování a vedení horské túry je kvalitní turistická mapa. Buďme šťastni: české mapy jsou všeobecně dostupné, přehledné, přesné a přitom (v mezinárodním srovnání) poměrně levné. Jsou vybaveny popisem zajímavých, v mapě zanesených a zvýrazněných míst. Zkušenějším uživatelům poslouží jako univerzální pomůcka pro inspiraci, informaci i navigaci zároveň.

Poznatky vyčtené z map můžeme vyztužit dalšími podrobnostmi z knižních turistických průvodců. Mnoho věcných informací najdeme na dobře vedených turistických serverech (např. Českéhory.cz nebo Treking.cz). Vynikajícím doplňkem jsou interaktivní turistické mapy na serverech Seznam.cz a Atlas.cz, rozhodně stojí za pečlivé prozkoumání. K získání představy o trase pomohou i kontextové fotografie či 3D model terénu v aplikaci Google Earth. Při všech technických vymoženostech zůstává k nezaplacení doporučení přátel nebo zkušených členů Horské služby.

Ze všech těchto zdrojů už jistě vytěžíme věrohodný seznam míst, která bychom chtěli navštívit. Jimi pak protáhneme trasu, aby odpovídala fyzickým možnostem členů výpravy a přinesla jen samé pěkné zážitky.

Poslední aktualizace: 1.8.2013
Jak plánovat horské túry na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu