Loading...

Jaké kolo je ideální pro cykloturistiku?

Tipy a novinky

Každým rokem roste počet lidí, kteří tráví dovolenou v sedle jízdního kola a Cykloturistika jako aktivní vyžití volného času je u nás rok od roku populárnější. Rozvoji této formy turistiky napomáhá především rostoucí počet cyklostezek a cyklotras, které v posledních letech rostou v okolí měst a obcí jako houby po dešti a také to, že na kole lze jezdit prakticky kdekoliv a kdykoliv. Na trhu lze nalézt spoustu modelů a značek jízdních kol, ale ne každé se hodí na toulky přírodou, tedy do lesa nebo cyklostezku. Určujícím kritériem pro správný výběr kola je tedy prostředí, ve kterém se budeme pohybovat.

Do terénu volte horské kolo
Pokud se chystáte jezdit převážně v lese a v terénu a patříte mezi začínající jezdce, vybírejte v kategorii rekreačních horských kol. Prakticky všechna tato kola mají dnes již přední odpruženou vidlici, díky níž je jízda v terénu komfortnější. Kvalitní horská kola určená pro rekreační ježdění se pohybují v rozmezí od 7.000 Kč do 20.000 Kč a výslednou cenu ovlivňuje především kvalita použitých komponentů, zejména brzd, přehazovačky, řazení a odpružené vidlice. Díky právě probíhajícím posezónním výprodejům lze i značková horská kola pořídit výrazně výhodněji. Velice dobrou volbou nyní mohou být například horská kola GT. Letošní modely kol této americké značky pořídíte v posezónním výprodeji již od necelých 8.000 Kč. Pokud právě horské kolo vybíráte, nevynechejte ani nabídku horských kol Kellys. Tato značka nabízí excelentní kvalitu za velice slušnou cenu a výběrem kola Kellys rozhodně chybu neuděláte.

Na cyklostezky je ideální trekingové kolo
Pokud většinu času strávíte na zpevněných cestách a silnicích, můžete zvolit kolo krosové nebo trekingové. Obě tato kola mají užší pláště než kola horská a jízda na zpevněném povrchu je s nimi pohodlnější a rychlejší. Rozdíl mezi krosovým a trekingovým kolem je jednoduchý. Jedná se prakticky o to samé kolo, trekingové je však na rozdíl od krosového vybaveno blatníky a odrazkami, případně dalším příslušenstvím.

Nezapomeňte na příslušenství
Při výběru a nákupu kola myslete také na příslušenství. Dnešní nabídka všech značek na trhu je hodně široká a ke kolu tak můžete dokoupit třeba cyklo počítač, láhev na pití nebo třeba cyklistický batoh. Pokud se chystáte vyrazit na delší vyjížďku, přijde vhod nosič na kolo, případně brašny pro uskladnění převážených věcí. Vybavit se můžete také speciálním dresem a kalhotami, které jsou pro jízdu na kole speciálně určeny.

Poslední aktualizace: 15.8.2014
Jaké kolo je ideální pro cykloturistiku? na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu