Loading...

Jarní dobývání památek – zahájení projektu Oživlé památky 2012

Tipy a novinky

31. 3. 2012 se otevřou hrady, zámky a památky ve správě Národního památkového ústavu. A s nimi bude zahájen také 4. ročník oblíbeného projektu Oživlé památky 2012, založeného na interaktivních prohlídkách českých a moravských památek pro celé rodiny, jejichž témata se měsíc co měsíc mění. Prvním dubnovým tématem je „Jarní dobývání“.

Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu jsou „živé“. Ročně se na nich konají stovky kulturních akcí, správci připravují atraktivní výstavy, postupně se mění i expozice. Návštěvníci mohou využít noční prohlídky nebo třeba specializované programy pro děti. Přesto je často mezi lidmi zakořeněna představa, že památky jsou vlastně mrtvá muzea, a tak není důvod se na ně vracet. Koncept projektu „Oživlé památky“ se proto snaží oslovit tu populaci, která dosud neměla důvod se na ně vracet. Představení hradů a zámků jako „oživlých“ si klade za cíl budovat vztah s návštěvníky a vytvářet návštěvnickou frekvenci – tedy opakované návštěvy památek v době, kdy se na nich děje něco zajímavého – něco, co vás přímo vtáhne do děje.

„I tradiční projekty Národního památkového ústavu projdou v roce 2012 inovací a změnami,“ říká generální ředitelka Národního památkového ústavu Ing. arch. Naďa Goryczková. „A změny se týkají také projektu Oživlé památky. Chceme jimi návštěvníkům přinášet vyšší komfort a standard našich služeb,“ dodává.

Ve 4. ročníku projektu Oživlé památky bude Národní památkový ústav z kulturních akcí na daná témata pro rok 2012 vybírat vždy jednu nebo dvě stěžejní. „Návštěvníkům tak chceme usnadnit výběr, pokud naše velké kulturní akce ještě neznají,“ popisuje Ing. Petr Svoboda, „doporučená akce každého měsíce bude jakousi známkou kvality pro návštěvníky, že když se na ni vypraví, čeká na ně báječný zážitek.“

Hlavními akcemi na měsíc duben jsou:

Hrad Pernštejn (Jihomoravský kraj)

Otevírání návštěvnické sezóny s Českým rozhlasem

31. 3. 2012 Slavnostní odpoledne s doprovodným programem, divadelním představením, dobrotami z černé hradní kuchyně a živým vysílání pořadu českého rozhlasu 2 „Výlety s Českým rozhlasem“ od 14 hodin.

Hrad Bouzov (Olomoucký kraj)

Světci a světice

21. 4. 2012 Prohlídka hradu zpestřená výstupy světců a světic, jejichž podobizny se nachází v celém hradě.

A zde jsou další tipy projektu Oživlé památky 2012 z hradů a zámků na měsíc duben:

Arcibiskupský zámek v Kroměříži (Zlínský kraj)

30. 3. – 1. 4. 2012 Dny poutníků - pouť k Panně Marii Bolestné - nejen pro poutníky připravujeme speciální "miniveletrh", prohlídky zámku a zámecké věže a další program, více na http://www.zamek-kromeriz.cz/zamek/kulturni-akce-2/bolestny-patek-v-kromerizi-dny-poutniku-24_25cs.html

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě (Ústecký kraj)

31. 3. 2012 Slavnostní zvonění zvonů s vernisáží výstavy Zničené kostely severních Čech 1945 – 1989 a přednáškou od 14 hodin k problematice sakrálních památek (kinosál kostela), přednášející PhDr. Marie Hladká.

SH Kunětická hora (Pardubický kraj)

30. 3. 2012 od 19:30 Lampionový průvod, noční prohlídka a slavnostní zahájení sezóny. Lampionový průvod z parkoviště na hrad, rozsvícení hradu, večerní prohlídka. Sraz účastníků v 19.30 na parkovišti pod hradem. Lampiony s sebou!

Zámek Veltrusy (Středočeský kraj)

31. 3. 2012 Vítání jara – stánky, divadlo, hudba, jarmark s kulturním programem

Zámek Krásný Dvůr (Ústecký kraj)

31. 3. 2012 Dobývání zámku Krásný Dvůr – speciální oživené prohlídky. Otevírání bran do míst, kam se návštěvník běžně nedostane.

Zámek Velké Březno (Ústecký kraj)

31. 3. 2012 Zahájení nové sezóny tradičním Otevíráním okenic, od 10 hodin.

Hrad Házmburk (Ústecký kraj)

31. 3. 2012 Setkání Geocacherů

Hrad Buchlov (Zlínský kraj)

31. 3. 2012 Odemykání hradu s jarmarkem, koncerty či muzikou středověkou.

Hrad Veveří (Jihomoravský kraj)

31. 3. 2012 Slavnostní zahájení sezony s Veverským jarmarkem - trh tradičních řemesel, oživené prohlídky, divadelní program na tzv. Příhrádku, dětské programy

Zámek Bučovice (Jihomoravský kraj)

31. 3. – 9. 4. 2012 Jaro s tulipánem renesanční zámecké interiéry a barokní kaple v záplavě Jarních květů a květinových vazeb.

Zámek Hradec nad Moravicí (Moravskoslezský kraj)

31. 3. 2012 Otevírání jara a návštěvnické sezóny s turistickým pochodem zámeckým parkem a mimořádným otevřením pivovarských sklepů.

Zámek Vizovice (Zlínský kraj)

1. 4. 2012 Odemykání zámku a slavnostní vernisáž putovní výstavy Poznej světové dědictví UNESCO.

Zámek Lysice (Jihomoravský kraj)

5. – 9. 4. 2012 Jaro na zámku – tradiční Výstava květin a aranžmá, otevřeno včetně velikonočního pondělí vždy od10 – 17 hodin.

Zámek Lemberk (Liberecký kraj)

7. - 9. 4. 2012 Jarní dobývání – prohlídky zámku obohaceny o návštěvu západního bastionu, od 9 – 15 hod.

Změna programu vyhrazena.

Aktuální informace na www.npu.cz a na webech památek ve správě NPÚ.

Poslední aktualizace: 29.3.2012
Jarní dobývání památek – zahájení projektu Oživlé památky 2012 na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu