Loading...

Jezera a malé říčky Uckermarku lákají na závěr vodácké sezony

Tipy a novinky

S více než pěti sty vodními toky je kraj Uckermark v Braniborsku učiněným rájem pro vodáky. O dnešní tvář této KRAJINY, které dominuje vodní živel, se postarala již doba ledová. Po ní tu totiž zůstala jezera a malé říčky. Nesmíme však zapomenout ani na meandry Odry a národní park Dolní Poodří, který chrání jednu z posledních původních krajin svého druhu ve střední Evropě. A to vše nejlépe poznáte přímo z kánoe. Seznamte se s nejlepšími trasami.

Jednodenní výlet: Lychenská jezerní křižovatka

Městečko Lychen, známé také jako „vorařské město“, je obklopeno jezery tak, že by se mohlo zdát být ostrovem. Nejpatrnější je to právě z vodní hladiny, odkud město zažijete ze zcela jiné perspektivy. K poznávání okolních krás a vodáckým výletům tu láká křišťálově čistá voda a břehy ponechané napospas přírodě. Celkovou délku jednodenního okruhu si může každý uzpůsobit dle nálady a kondice v délce od pěti do pětadvaceti kilometrů.

Kdo se chce vydat především za klidem, nechť z Lychenu nabere směr na jih, k jezeru Zenssee. Budete-li pokračovat dále, doplujete až k jezeru Platkowsee. Po cestě si ale dávejte pozor, na které straně přistanete. Levý břeh je totiž přísně chráněnou přírodní oblastí a vystupování z lodi je tu zakázané. Stejnou cestou se pak pluje i zpět, jenže tentokrát neodbočíte zpět k výchozímu jezeru Oberpfuhlsee, nýbrž k molu, odkud je nutné loď přenést přes silnici ke Stadtsee. Tady má člověk možnost volby dle aktuální kondice. Na opačném břehu jezera se můžete dát buď Doprava a prozkoumat menší jezera Nesselpfuhl a Wurlsee, nebo přímo rovně k velkému Lychensee, z jehož jihozápadního břehu pak vede odbočka po poklidné říčce Woblitz. Od jezera Nesselpfuhl pak můžete na cestě zpátky k jezeru Oberpfuhl využít přepravy lodí na návěsu.

Vícedenní okruh přírodním parkem Uckermärkische Seen

Milovníci přírody, kteří se vydají na tento okruh vodami okolo Lychenu a Templinu, poznají oblast, kterou v Braniborsku vodáci objevili mezi prvními. Klikatící se tok řeky Havoly unáší vodáky kolem ostrůvků a hustými lesy. Pozorní vodáci potkají i bobry nebo vydry. Proud tu ale není nikterak silný, takže si tuto trasu oblíbily i rodiny s dětmi a rádi sem zavítají také vodáčtí nováčci. Celková délka činí asi 80 kilometrů, které lze zdolat za čtyři až pět dní.

Ideálním výchozím bodem pro ty, kdo dorazí s vlastními loděmi, je usedlost Lindenhof v Templinu. Nachází se zde odpočívadlo pro projíždějící vodáky i penzion, neobvyklý hotel nabízející nocleh v seníku, ale také dostatek odstavné plochy pro karavany. Krom toho nabízí usedlost i službu transportu lodí po souši mezi jezery Netzowsee a Platkowsee. Další nástupní místa se nacházejí v Lychenu i Templinu.

Zajímavosti a tipy z regionu

  • Lychen: vorařské muzeum
  • Fürstenberg/Havel: historické centrum města
  • Himmelpfort: ruiny kláštera
  • Bredereiche: typická architektura – hrázděné domy
  • Regow: kozí farma
  • Templin: přírodní termální lázně, historické centrum města
  • Informace o vodáckých trasách v regionu Uckermark a výhodných nabídkách včetně ubytování a pronájmu lodí hledejte na treibholz.com
  • Další tipy na výlety po Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com
  • Více inspirace k objevným cestám za německou přírodou najdete na www.germany.travel/enjoy
Poslední aktualizace: 8.9.2016
Jezera a malé říčky Uckermarku lákají na závěr vodácké sezony na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu