Loading...

Karlovarský kraj – jeden den nestačí…

Tipy a novinky

Historický vývoj kraje byl odedávna ovlivňován nejen polohou na rozhraní slovanského a germánského území, ale také geografickou podobou a možnostmi využití místních surovin a zdrojů.

Již od středověku vznikaly v Krušných horách malé osady, v jejichž blízkosti se těžilo stříbro a později další rudy. Na konci 19. století se těžba v okolí Jáchymova dostala do povědomí díky objevení radioaktivního prvku radium Marií Curie-Sklodowskou v místním smolinci. Z této doby se dodnes dochovalo množství hornických památek, které jsou součástí nominace Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO a jež byly v nedávné době zpřístupněny veřejnosti. Unikátní komory obřích rozměrů si může prohlédnout každý, kdo se vydá do podzemí štoly Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru. Největší cínový důl v českém Krušnohoří, středověký důl Mauritius, pak můžete prozkoumat, když zavítáte na Hřebečnou nedaleko městečka Abertamy.

Bohatá naleziště kaolínu dala zase vzniknout významným porcelánkám. Dalšími významnými místními produkty se světovým věhlasem jsou již odedávna sklo ze sklárny Moser či karlovarská Becherovka, jejichž muzea rozhodně doporučujeme k návštěvě.

Lázeňství a wellness

Proslulost Karlovarského kraje je již více jak 650 let spjata s lázeňskou léčbou. Na jeho území se nachází nejen naše nejznámější lázně Karlovy Vary, ale i další významná lázeňská města - Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Kynžvart a Jáchymov.
Lázeňské resorty a hotely nabízí svým hostům různé wellness pobyty i lázeňské programy založené na tradici vycházející z využívání přírodních léčivých zdrojů jako jsou termální i studené minerální prameny, bahna, slatiny a plyny. Jejich blahodárné působení je ověřeno mnohasetletou zkušeností a prokázáno moderními vědeckými metodami.

Památky

Na území Karlovarského kraje najdete celou řadu významných architektonických památek. K těm nejvýznamnějším patří hrad Bečov s unikátním relikviářem svatého Maura, lázeňské kolonády v Karlových Varech, Mariánských Lázních a Františkových Lázních, hrad Loket, klášter v Teplé, jediná císařská falc v ČR - hrad Cheb a mnoho dalších. Zapomenout nesmíme ani na zříceniny a památky technické.

Přírodní bohatství

Krásná příroda Krušných hor a chráněné krajinné oblasti Slavkovský les vám nabídne neopakovatelné pohledy, které si můžete vychutnat z celé řady rozhleden. Četné přírodní rezervace a chráněná území můžete poznat díky několika desítkám naučných stezek. K nejvyhledávanějším lokalitám patří Přírodní rezervace SOOS a Božídarská rašeliniště.

Aktivní dovolená

Četná turistická střediska v Krušných horách a různé sportovní areály po celém kraji vám dávají možnost prožít dovolenou aktivně. Po celém kraji jsou k dispozici stovky kilometrů turistických tras a cyklostezek. Pro golfisty je připraveno 10 golfových hřišť a několik indoor golfů. Na své si přijdou i milovníci tenisu, vodácké turistiky i horolezectví. Mezi oblíbené adrenalinové aktivity patří paintball, návštěvy lanových center, jízda na motokárách apod. Letní i celoroční koupání umožňují četná koupaliště, bazény a aquaparky.

Významné kulturní a společenské akce

Nejvýznamnější událostí v Karlovarském kraji je bezesporu Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který si každoročně nenechá ujít tisíce návštěvníků z celého světa a jehož jubilejní 50. ročník před nedávnem skončil. K dalším oblíbeným akcím patří také Valdštejnské slavnosti v Chebu, Jazzfest, Folklórní festival a mnohé další. Kompletní nabídku akcí pro děti dospělé (kin, divadel, koncertů, festivalů…) naleznete v kalendáři akcí, který je denně aktualizován a je k dispozici ve čtyřech jazykových mutacích.

Poslední aktualizace: 31.7.2015
Karlovarský kraj – jeden den nestačí… na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu