Loading...

Karneval v Kolíně

Tipy a novinky

Tradiční bláznivý karnevalový týden v Kolíně nad Rýnem proběhne od 7. 2. do 13. 2. 2013

Karneval v Kolíně nad Rýnem je považován za páté roční období. Kolíňané jsou na své město velmi pyšní a nejlepším způsobem, jak ho oslavit, je karneval doprovázen výkřiky Kölle Allaf! (Kolín nade vše!) Letošní mottem je „Fastelovend em Blot - he und am Zuckerhot“ („Karneval v naší krvi, tady i v Riu“). Ačkoliv u nás není kolínský karneval tak známý jako ten v Riu, jeho oficiálně organizované velkolepé oslavy se konají už téměř 200 let. Letošní masopustní veselí v Kolíně nad Rýnem vyvrcholí „bláznivými dny“ od čtvrtka 7. února do středy 13. února 2013.

Karneval žen, 7. února 2013
Na čtvrtek 7. února je naplánován tradiční Karneval žen. Již od brzkého rána lze v ulicích potkat dívky, slečny i dámy oblečené v bláznivých i noblesních kostýmech spěchající do zaměstnání či do obchodu. Říká se, že v tento den vládnou městu ženy. Mají i jistá nepsaná privilegia - např. stříhat mužům na potkání kravaty.

V 11:11 se všichni sejdou na náměstí Alter Markt, kde bude karnevalový týden slavnostně zahájen třemi nejdůležitějšími postavami karnevalu: Princem, Sedlákem a Pannou.

Karnevalová sobota, 9. února 2013
Po tradiční „ranní sklence“ (Frühschoppen) přichází na řadu průvod vojenských sborů v pestrých barvách (Funkenbiwak). Stejně jako ve čtvrtek, i v tento den proudí městem maškarní průvody. Večerní zábava je zpestřena přehlídkou duchů (Geisterzug). Samozřejmostí jsou i další party, bály a veselá setkání.

Karnevalová neděle, 10. února 2013
V neděli od 10:30 budou kolínské ulice patřit rozpustilému zástupu škol, nejrůznějších spolků, klubů a městských čtvrtí. Večer pak pokračuje v bláznivém duchu karnevalu - večírky a maškarními bály.

Růžové pondělí, 11. února
Vrcholem karnevalového veselí je velkolepý 6,5 km dlouhý průvod organizovaný Kolínským karnevalovým výborem. Zúčastní se ho přes milion karnevalových masek. Během přehlídky budou jako každý rok rozdávány sladkosti a drobné kytičky. Nejen během průvodu se lze setkat s takzvanými „Bützje“ - karnevalové masky dávají kolemjdoucím polibky. Tento zvyk je naprosto běžný v průběhu celého karnevalového období.

Masopustní úterý, 12. února
Po úterních poledních průvodech různých organizací a skupin na předměstích Kolína bude karnevalová oslava pokračovat až do půlnoci. V ten moment přichází na řadu další z tradic - spálení slaměné figuríny „Nubbela“ v životní velikosti. Tento akt má kořeny v pohanských rituálech vyhánění zlých démonů zimy.

Popeleční středa, 13. února
Popeleční středa je prvním dnem čtyřicetidenního půstu. Po bláznivých dnech se karnevaloví fanoušci setkávají nad tradiční rybí večeří, kterou začíná postní doba.

Z historie karnevalu
Historie kolínského karnevalu je skoro tak stará jako historie města samotného. Ale organizované karnevalové veselí (tak, jak ho známe dnes) je datováno až od 19. století. Počátky karnevalových oslav spadají již do období starých Římanů, kteří holdovali zábavě a pořádali slavnosti na počest bohů Dionýsa či Saturna. Germánské kmeny zase oslavovaly zimní slunovrat a svým bujarým veselením se snažily odehnat zlé zimní duchy a naklonit na svou stranu božstva. Křesťané přejali některé pohanské zvyky včetně období půstu, který následoval právě po karnevalu - latinsky „carne vale“ znamená doslova „sbohem maso“. Růžové pondělí je určováno křesťanským kalendářem. Připadá vždy na pondělí před Popeleční středou, kterou začíná půst trvající až do Velikonoc.

Tipy:

  • Více informací o karnevalu a doprovodných akcích můžete najít zde: www.koelntourismus.de/fileadmin/Mediendatenbank/PDFs/2013_Karneval_dieTollenTage.pdf
  • Informace pro návštěvníky Kolína nad Rýnem: www.koelntourismus.de
  • V období, kdy karneval vrcholí, jsou kolínské ubytovací kapacity vyčerpány, proto je třeba zarezervovat si ubytování s dostatečným předstihem.
  • O některé z doprovodných akcí, party a bálů je velký zájem - s dostatečným předstihem je případně tedy nutné obstarat i vstupenky na tyto akce.
  • Kolínské muzeum karnevalu ukazuje historii a rozmanitost karnevalu z různých historických období (antika, středověk) až po současnost. Více informací zde: www.kk-museum.de

Z Prahy na letiště Kolín/Bonn létají denně spoje nízkonákladové aerolinky Germanwings, letenky od 29,99 € je možné zarezervovat na webových stránkách www.germanwings.com

Zdroj foto Karneval V Kolíně: publicis.cz

Poslední aktualizace: 5.12.2012
Karneval v Kolíně na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu