Loading...

Když se vydáte autem na Balkán…

Tipy a novinky

Zájezdy, které vám předpřipraví cestovní kancelář, vás nelákají, a rádi byste se na Balkánský poloostrov vydali na vlastní triko a po vlastní ose? Není se čeho bát, jen si musíte pohlídat pár věcí, abyste na cestu k Jadranu rádi vzpomínali.

Auto vs autobus vs letenka
Jako ilustrační cestu si vezměme cestu Praha – Split. Autem tato trasa trvá kolem osmi až dvanácti hodin a měří cirka 1100 kilometrů. K času si ještě přičtěme přestávky a dostaneme se na zhruba čtrnáct hodin. Při průměrné spotřebě 7 litrů na kilometr vás jeden směr vyjde na cirka 2700 korun. Pokud ale v autě jede ještě někdo jiný, částka se samozřejmě dělí. Navíc vás nelimituje váha zavazadel, takže si s sebou na dovolenou můžete odvézt vše, co váš automobil pobere.

Cesta letadlem samozřejmě významně šetří čas. V letadle strávíte hodinu a půl a i po započtení čekání na odlet, respektive zavazadla, se doba na cestě nepřehoupne ve většině případů čtyři nebo pět hodin. Zásadním faktorem je pak cena – zpáteční letenka vychází zhruba na pět tisíc na osobu, což se s autem naplněným alespoň třemi osobami ani nedá srovnat.

Autobusů jezdí na této trase přehršle, ať už přímo na last minute zájezdy a ostatní dovolené, ale i na pravidelných linkových. Zpáteční jízdenka většinou stojí kolem dvou tisíc, což opravdu není mnoho. Za cestu ale platíte komfortem (ne všechny autobusy ohromí v pozitivním slova smyslu svým technickým stavem) a svobodou pohybu. Kvalita se liší dopravce od dopravce.

Ubytování zajišťujte předem
Cesta do Chorvatska (Bulharska, Řecka, kamkoliv) čítá přes tisíc kilometrů a ne každý si na vedlejším sedadle veze druhého řidiče. Než riskovat únavu, vyplatí se na půli cesty přespat a pokračovat v cestě další den.

Pokud se nesmíříte se spaním v autě, budete pravděpodobně hledat ubytování v penzionu, hotelu nebo na privátě. Jenže zejména v letních měsících a především na pobřeží moře bývají ubikace plné. A pokud narazíte na volnou, majitelé často vyšponují cenu do neuvěřitelných výšin (třeba až o 300 % dráž). Můžete spoléhat na náhodu, ale mnohem jistější variantou je zajistit si přenocování předem.

Kde tankovat?
Kdekoliv. Pokud se nic zásadního nestane, seženete během hlavní turistické sezóny nejlevnější benzín a naftu v Rakousku. Pokud vyrážíte na dovolenou do Chorvatska nebo skrz něj hodláte projet, rozhodně tam doplňte nádrž. Pohonné hmoty v Chorvatsku nyní koupíte o dvě až pět korun za litr levněji než v České republice.

Poslední aktualizace: 29.7.2013
Když se vydáte autem na Balkán… na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu