Loading...

Kutná Hora v září vábí burčákem

Tipy a novinky

Je to pravda pravdoucí, že za babím létem a burčákem nemusíme vážit dlouhou cestu na Moravu, ale můžete si obojí vychutnat ve Středních Čechách, necelých 70 km od Prahy.

O kutnohorském víně totiž psal už Kosmas ve své kronice, o velký rozvoj vinařství se v regionu zasloužili hlavně cisterciáci z nedalekého sedleckého kláštera a víme, že sám král Vladislav II. Jagellonský vydal edikt k rozvoji vinic na Kutnohorsku.

Novodobá tradice kutnohorského vína se píše od 70. let 20. století, kdy rodina Rudolfských začala obnovovat prastaré vinohrady v okolí Kutné Hory. Od roku 2011 mohou návštěvníci také zavítat na "vzorovou" Královskou vinici v bezprostřední blízkosti chrámu sv. Barbory. Tady můžete vidět a možná i ochutnat hrozny všech odrůd, které se v regionu Kutnohorska pěstují.

Ideálním časem pro ochutnávku místního skvělého vína, které se dostalo na žebříček 100 nejlepších vín České republiky, je konec září, kdy se každoročně konají Svatováclavské slavnosti, spojené s bohatým hudebním programem a hlavně hektolitry skvělého kutnohorského burčáku!

Pokud Vám svědomí napoví, že by byl hřích při návštěvě Kutné Hory vynechat bohatou historii stříbrného města, můžete se s ní seznámit zábavnou formou třeba při večerní prohlídce Vlašského dvora! Jestli očekáváte bezduchou přednášku historie, jste na omylu. Místní průvodci si pro vás připravili pestrý program, který bude bavit i ty nejmenší z vás. Při prohlídce vás průvodci ve středověkých kostýmech seznámí s legendami a pověstmi, na vlastní oči uvidíte pregéře, který Vám předvede, jak se razily mince ve středověku!

A když už vyrazíte do Kutné Hory na Svatováclavské slavnosti, nebylo by dobré se o patronu Českých zemí něco více dozvědět? U příležitosti svátku sv. Václava dne 28. 9. 2013 se můžete zúčastnit speciální prohlídky města Kutné Hora s výkladem zaměřeným na svatého Václava a krále nesoucí toto jméno. V úvodu prohlídky také navštívíte kapli Svatého Václava a Ladislava ve Vlašském dvoře. Začátek prohlídky je v 11 hodin na nádvoří Vlašského dvora.

O dalších akcích, prohlídkách a festivalech, které na Vás v Kutné Hoře čekají, se dozvíte na webových stránkách www.guide.kh.cz. Musíte se však smířit s tím, že na Kutnou Horu Vám zkrátka "jeden den nestačí" Smile!

Poslední aktualizace: 13.9.2013
Kutná Hora v září vábí burčákem na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu