Loading...

Léto s Moravským zemským muzeem – je sice druhé nejstarší v ČR, ale nudit se v něm rozhodně nebudete

Tipy a novinky

Moravské zemské muzeum (MZM) sice je druhou nejstarší paměťovou institucí u nás a brzy oslaví své dvousté narozeniny, nuda v něm však nehrozí zejména proto, že veřejnost může navštívit hned šest objektů v Brně a další čtyři mimobrněnské. Depozitáře muzea ukrývají neuvěřitelných více než šest milionů sbírkových předmětů, část z nich mohou návštěvníci zhlédnout ve stálých expozicích nebo krátkodobých výstavách.

V historických prostorách Biskupského dvora muzeum sídlilo již od svého založení v roce 1817. Toto malebné zákoutí pod sakrálně-gotickým panoramatem brněnského Petrova nenabízí pouze krásnou architekturu a oázu klidu uprostřed shonu velkoměsta, ale do městského ruchu přináší i divy přírody. Nachází se zde expozice Fauna Moravy, kde jsou představeni obratlovci žijící na území této historické země. Kde jinde v centru Brna mohou děti trávící svůj čas u počítačových her a na sociálních sítích vidět v plné majestátnosti jelena, losa, daňka či živého kapra z Mušova, jehož stáří se odhaduje na 20 let a váží téměř stejně kilogramů? V Biskupském dvoře sídlí také nejmladší stálá expozice muzea, kterou je Mendelianum – atraktivní svět genetiky. Toto návštěvnické centrum pro výzkum a popularizaci studia genetiky a její historie bylo pro návštěvníky otevřeno 1. ledna 2015. Vedle uctění odkazu světově nejproslulejšího Brňana, Johanna Gregora Mendela, je posláním expozice přiblížit návštěvníkům i moderní trendy v genetickém výzkumu. V historických prostorách, kde sám Mendel, coby člen hospodářské společnosti – tehdejší zřizovatelky muzea, působil, se snoubí genius loci minulosti s nejmodernějšími technologiemi a poznatky. Nádvoří Biskupského dvora také v průběhu června a července již pravidelně hostí pestrou škálu představení Městského divadla Brno,včetně letošního premiérového uvedení komediální zpěvohry Mendel aneb Vzpoura hrášků.

V těsném sousedství Biskupského dvora se nachází Dietrichsteinský palác, další z krásných historicky cenných budov MZM, v níž se nacházejí expozice věnované paleontologii, mineralogii a historii Moravy od doby lovců mamutů, přes Velkou Moravu, až po pozdní středověk. V přízemí paláce se nachází také dvě aktuální výstavy nazvané Konec vlády hákového kříže a Země vydává válečná svědectví, připomínající 70. výročí konce druhé světové války přiblížením průběhu těchto událostí na Moravě a prezentací archeologických nálezů vztahujících se k období války. Přestože německá vojska kapitulovala už před sedmi desetiletími, pracovníci muzea se dodnes podílejí na vyhledávání a vyzvedávání ostatků obětí i pozůstatků vojenského vybavení a techniky. Pro obdivovatele práce medailérů i laiky okouzlené krásou cenných vyznamenání minulých i soudobých je připravena unikátní výstava Nizozemí v řádech a vyznamenáních / od Zlatého rouna po současnost.

Ve výstavních prostorách Paláce šlechtičen na Kobližné ulici se nachází výstava Vulkány – tepny Země, nabízející neotřelý pohled na vulkanickou minulost a současnost naší planety i České republiky, prezentovaný zážitkovou formou. Návštěvníci mohou na zemětřesné desce zažít na vlastní kůži otřesy zemské kůry nebo v trojrozměrných projekcích sledovat výbuch sopky či vznik planety Země. Mladší návštěvníky jistě potěší tematická herna, kde mohou mimo jiné zodpovědět otázku: Jaké zvuky vydávají kameny? Výstava Co návštěvník nevidí…,umístěná v nádherné prostoře barokní kaple, všem zvídavým zájemcům přibližuje veřejnosti málo známý proces restaurování a konzervování předmětů ze sbírek etnografického ústavu MZM. S etnografií tematicky souvisí i další výstava v paláci. Pod názvem Budoucnost tradice představují studenti i pedagogové Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně svou tvorbu inspirovanou lidovou estetikou. Široké spektrum exponátů od rekonstrukcí krojů až po současný design potěší každého krásu milujícího člověka.

V malebné historické budově je umístěn také Památník Leoše Janáčka, jedná se totiž o zahradní domek, který tento hudební velikán spolu se svou rodinou obýval v letech 1910 – 1928. V těchto autentických prostorách můžete přímo prožít Janáčkovy osudy a tvorbu v expozici Život a dílo Leoše Janáčka.

V budově MZM na ulici Hudcova sídlí Centrum kulturně-politických dějin 20. století, jedno z nejmladších pracovišť muzea. Zdejší expozice Corpus litterarum / Stopy písemnictví nejen v moravských dějinách přibližuje odkaz moravské literatury od Cyrila a Metoděje po tvorbu disidentů v době normalizace.

Nejnavštěvovanějším brněnským objektem MZM je bezpochyby Pavilon Anthropos. Ve stínu mohutného modelu mamuta v životní velikosti zde tisíce návštěvníků prožívají fascinující příběh našich předků – pravěkých lidí. Vedle nespočetného množství archeologických nálezů jsou zde vystaveny i olejomalby Zdeňka Buriana, jejichž prostřednictvím můžeme nahlédnout do pradávné minulosti. Do 16. 8. je možné navštívit také unikátní výstavu archeologických nálezů Mykény a střední Evropa.

Moravské zemské muzeum spravuje také řadu mimobrněnských objektů, mezi něž patří Památník Bible kralické v Kralicích nad Oslavou, kde se návštěvníci dozvědí řadu zajímavostí o tajné bratrské tiskárně, která v letech 1578–1620 nalezla útočiště na místní tvrzi nebo o životní pouti Jana Amose Komenského. Na zámku Budišov je zpřístupněn unikátní zoologický depozitář obsahující 700 trofejí kopytníků, 3 000 exotických ptáků a bezpočet dalších exponátů. Centrum slovanské archeologie v Uherském Hradišti zase láká na expozici věnující se věrozvěstům Cyrilovi a Metodějovi a počátkům křesťanství na Moravě.

Ať už budete tedy léto trávit v Brně či jinde na jižní Moravě, výstavy a expozice MZM Vám zpříjemní dny parné i deštivé a naplní je množstvím zážitků a nových poznatků. Těšíme se na Vaši návštěvu!

Poslední aktualizace: 3.7.2015
Léto s Moravským zemským muzeem – je sice druhé nejstarší v ČR, ale nudit se v něm rozhodně nebudete na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu