Loading...

Lipsko – atraktivní metropole nejen pro milovníky hudby

Tipy a novinky

Lipsko je již po dlouhá léta známé jako město univerzitní, veletržní, knižní, a město hudby. Tato saská metropole se těší velké oblibě u návštěvníků z celého světa – kromě zajímavých památek, akcí a nabídek volnočasového vyžití vás naprosto nadchne i bezprostřednost a srdečnost místních obyvatel.
Tradiční turistické atraktivity
K tradičním pamětihodnostem a symbolům města patří koncertní síň Gewandhaus spolu s Lipskou operou a Tomašským kostelem. Kromě toho je to také průmyslová budova bývalé přádelny bavlny (Spinnnerei), pod jejíž střechou se nachází obrovské výstavní prostory soudobého umění. Dalším zajímavým místem, které stojí v Lipsku za návštěvu je pevnost Moritzbastei, jedná se o zbytky Městského opevnění. V této oblasti to žije ve dne i v noci – Moritzbastei je velmi oblíbeným cílem lipských studentů, kteří si zde užívají bary, hudbu a koncerty. Kromě toho je velmi atraktivní také Lipská ZOO, ta patří k jedné z nejnavštěvovanějších v Německu.

Hudební osobnosti spojené s Lipskem
Ne nadarmo se Lipsku říká hudební metropole – hned dva hudební velikáni jsou úzce spjati s tímto městem. V první řadě to je Johann Sebastina Bach, který zde působil téměř 30 let, a vedl velmi úspěšně tomášský chlapecký pěvecký sbor, který je proslulý dodnes. Druhou osobností je pak jeho neméně známý kolega, Richard Wagner. Ten se v této saské metropoli narodil, studoval zde a došel k přesvědčení, že jeho životním osudem a láskou je hudba. Letos město slaví 200. výročí od narození tohoto umělce.

Bachovské muzeum – otevřeno od úterý do neděle, vstup od 6 eur, děti do 16 let zdarma (první úterý v měsíci vstup zcela zdarma)
Thomanechor/Tomašský sbor – vystoupení každý pátek a sobotu v Tomašském kostelu
Po stopách Wagnera – speciální trasa po stopách života a působení Wagnera v Lipsku
Notenspur - Lipsko je na svou hudební historii náležitě hrdé, i proto vytvořilo pro milovníky hudby speciální 5,1 km dlouhou pěší trasu městem, která návštěvníky seznámí s historickými a hudebními souvislostmi města

• Gondwanaland – tropická hala Lipské ZOO (k vidění je flóra i fauna tropického pásma)
Dvory a pasáže – jedinečný systém pasáží odkazující na více než 500letou veletržní tradici Lipska
Památník bitvy národů (1813) – vybudován na místě, kde probíhaly nejkrutější boje (na okraji města, nutné využít MHD)

Lipská pohostinnost
V Lipsku hladem nebo žízní trpět nebudete – navštívit můžete více než 1400 barů, kaváren, restaurací a hospůdek. V Lipsku můžete ochutnat také několik specialit. K těm patří např. ryze zeleninový pokrm „Leipziger Allerlei“ (dnes se běžně podává i jako příloha), máslovo-smetanová pochoutka vyrobená k poctě J.S. Bacha „Bachtaler“, speciální lipské koblížky (švestka plněná marcipánem v koblihovém těstu) podávané horké se skořicovým posypem, kmínový likér „Leipziger Allasch“ a další sladká ručně vyráběná pochoutka „Leipziger Lerche“ (mandle, oříšky, marcipán a jahodová marmeláda).

Auerbachs Keller – nejznámější vinárna Lipska, lahodné víno si zde vychutnával i Goethe
Panorama Tower Restaurant – gastronomické zážitky 120 metrů nad zemí

Vodní ráj kousek od města
V bezprostřední blízkosti města se nachází i tzv. Lipská jezerní krajina – po roce 1990 zde na místo důlní KRAJINY vzniklo 22 jezer s celkovou vodní plochou 7000 ha. Návštěvníci si tak mohou užít odpočinek či aktivity v krásné krajině v bezprostřední blízkosti metropole.

Lipsko: město revoluce
Lipsko zaujímalo v historii Německa velmi důležité postavení. Bylo to právě, Lipsko, kde se konaly tradiční pondělní demonstrace, které 9. 10. 1989 vyústily v pád režimu. Vítězství svobody a demokracie si místní připomínají každý rok Festivalem světla.

Zajímavé akce:
13. 3. – 26. 5. 2013: speciální výstava věnovaná R. Wagnerovi
14. 3. – 17. 3. 2013: proslulý knižní veletrh
21. 4. 2013: Lipský maraton
14. – 23. 6. 2013: Bachovský festival
28. – 30. 6. 2013: tradiční lipská pivní burza
16. 8. – 18. 8. 2013: tradiční lipský vodní festival
14. 9. – 17. 9. 2013: gurmánský festival Le Gourmet
27. 9. – 6. 10. 2013: Lipský jazzový festival
9. 10. 2013: Festival světel
26. 11. – 22. 12. 2013:tradiční vánoční trhy

Užitečné informace na cestu:

Turistické informační centrum:
- otevřeno pondělí až pátek 09:30 – 18:00
- v sobotu od 09.30 do 16:00
- v neděli od 09:30 – 15:00

Příjezd na místo:

Autem
- autem se do Lipska pohodlně dostanete po dálnicích A14, A9, A38
- POZOR: pro svůj automobil je třeba si obstarat ekologickou plaketu

Vlakem
- přímo na hlavní nádraží nedaleko centra Lipska jezdí vlaky kategorie IC, ICE, EC Německých drah a další regionální vlaky
- jízdenky je možné rezervovat a zakoupit přímo na: www.bahn.com

Letadlem
- letiště od centra města vzdáleno 18 km

MHD
- pro dvoudenní pobyt se vyplatí zakoupit si dva samostatné jednodenní lístky / 1 lístek stojí 5,50 eur
- POZOR: výhodnější je zakoupit si návštěvnickou kartu, zde je MHD zcela zdarma a další řada slev (viz. níže)
- všechny důležité památky a také Lipská ZOO se nacházejí v širším centru města, pokud se tedy nehodláte vydat k památníku bitvy národů, nebo do jiných okrajových částí města, zvládnete vše pohodlně a zdarma pěšky

Návštěvnická karta
Návštěvnickou kartu (Leipzig Card) je možné pořídit si v různých variantách: jednodenní až třídenní/ individuální nebo skupinovou. Výhody jsou nesporné: veřejná Doprava zdarma, a až 50 % sleva na vstupy, dále je slevy možné uplatnit ve vybraných restauracích, při nákupu vstupenek a některých konkrétních produktů, sleva je poskytována při předložení karty také u okružních jízd a prohlídek města. Cena jednodenní individuální návštěvnické karty 8,90 eur. Třídenní individuální karta: 18,50 eur.

Více o Lipsku:
www.germany.travel
www.germany.travel/youth
www.leipzig.travel

Poslední aktualizace: 13.3.2013
Lipsko – atraktivní metropole nejen pro milovníky hudby na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu